Stan Vanacker koopt fruitpers en maakt heerlijke sapjes: “Al mijn vrije tijd in mijn tuin”

Wie over fruitbomen beschikt en geen raad weet met al dat fruit kan voortaan bij Stan Vanacker (24) uit de Molstenstraat terecht. Hij kocht in Litouwen een fruitpers en zet die niet alleen in voor het persen van zijn eigen fruit, maar voor iedereen die op een berg appelen zit.

“Al mijn vrije tijd spendeer ik in mijn tuin. Dat maakt het hoofd leeg na mijn werk als bouwkundig tekenaar. Hoe ik op het idee kwam om fruit te persen? Eigenlijk is dat een lang verhaal. Ik ben afgestudeerd als landschaps- en tuinarchitect, maar toen ik afstudeerde waren er weinig vacatures voor dit beroep. Ik heb er dan een opleiding bouwkundig tekenen bijgenomen, zodat ik nu aan de slag ben als fulltime bouwkundig tekenaar in Moeskroen. Maar het idee om in de natuur iets te doen begon 20 jaar geleden na de verhuis naar de Molstenstraat. Bij onze nieuwe woning was ook een ruime boomgaard, maar die was helemaal verouderd en verloederd. De meeste bomen waren zo goed als dood en daar wou ik samen met mijn vader iets aan doen.”

Het was vader Stijn die hiervoor het startschot gaf. Hij droomde ervan om de boomgaard nieuw leven in te blazen en hij ging meteen op bezoek bij fruittelers in de Limburg om wat meer knowhow op te doen.

Twintig rassen

Stijn heeft een voorliefde voor appelbomen en hij ging meteen op zoek naar oude rassen. Zo slaagde hij erin om twintig verschillende appelboomsoorten aan te planten. De oogsten worden steeds groter, en dat zorgt voor een uitdaging. “Wat moest ik doen met al dat afvallend fruit? We maakten appelmoes en gaven veel weg, maar toch hadden we elk jaar overschot. Bij een goede oogst pluk ik 1.000 kg appelen. Ik kwam op het idee om een fruitpers aan te kopen. Ik trok daarvoor naar Litouwen. Meteen liep ik ook rond met het idee om niet alleen mijn fruit te persen, maar ook particulieren te bedienen. Als je weet dat 70 kg appelen goed is voor 50 liter appelsap, is dat een leuk extraatje. Intussen is de fruitpers volledig geïnstalleerd en bedrijfsklaar. Het geperste sap wordt verpakt in kratjes van 5 of 3 liter. Voor een kratje van 5 liter betaal je 5,70 euro en voor eentje van 3 liter 4,30 euro.”

Appelcider

“Op termijn wil ik mijn geperste sap verkopen. Ik pers ook jeneverbessen, druiven en blauwe bessen. Ooit wil ik een heerlijke appelcider produceren.”

Fruit brengen kan elke weekdag tussen 7 en 10 uur en 17 en 20 uur. of op afspraak op 0478 63 76 55. www.fruitpersdeginste.be.

The post Stan Vanacker koopt fruitpers en maakt heerlijke sapjes: “Al mijn vrije tijd in mijn tuin” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kijk bij HLN vandaag én morgen exclusief live naar topaffiches in het amateurvoetbal

In samenwerking met Voetbal Vlaanderen biedt HLN, exclusief voor abonnees, ook dit seizoen live amateurvoetbal aan. Elk weekend wordt één topaffiche uit eerste amateurafdeling live gestreamd met deskundig commentaar. In bepaalde weken komen ook toppers uit lagere reeksen aan bod. Dit weekend staan er twee matchen op het programma. Vanavond is er Racing Mechelen-Berchem Sport, morgen Belisia Bilzen-Dessel Sport.

Lees meer »

Schoenenketen Bristol failliet verklaard: 160 jobs gaan verloren

Het doek is zoals verwacht gevallen over de schoenenketen Bristol. De ondernemingsrechtbank van Antwerpen, afdeling Hasselt, heeft donderdag het faillissement uitgesproken van Euro Shoe Group, de vennootschap achter de keten. Dat meldt vakbond ACV Puls en het bedrijf bevestigt het nieuws. Een 160-tal mensen op de hoofdzetel en het logistiek centrum in Beringen verliezen hun baan.

Lees meer »

“Ik schrik dat een klein Kortrijks restaurant mensen in Kopenhagen wakker maakt”: Noma moet naam veranderen

De dag na de opening van gastrobar Noma op de Grote Markt, ontving uitbater Jonathan Beke een schadeclaim van het Deense driesterrenrestaurant Noma. “We moeten onze naam veranderen. Ik was toch verrast. Hun restaurant is al een jaar gesloten, maar blijkbaar is de naam beschermd.”
The post “Ik schrik dat een klein Kortrijks restaurant mensen in Kopenhagen wakker maakt”:

Lees meer »

Peter Laloo (ex Rock-Fort) start in Ezelstraat pop-up P’

Op vrijdag 13 september gaat Peter Laloo (51) – jarenlang medezaakvoerder van Rock-Fort – in de Ezelstraat 13 van start met pop-up restaurant P’. “Ik sta bekend als zaalverantwoordelijke en sommelier maar hier zal ik voor het eerst in bijna 25 jaar weer zelf aan het fornuis staan”, zegt Peter Laloo.
The post Peter Laloo (ex Rock-Fort) start in

Lees meer »

Tributebands zetten tijdens Isotopia XL de Izegemse markt in vuur en vlam: “Markt kan tot 6.000 fans aan”

Zaterdag 14 september wordt opnieuw een volle markt verwacht voor Isotopia XL. Dit keer werd voluit de kaart van de tributebands getrokken. Zo zal je ABBA, Arno, U2 en Rammstein aan het werk zien. “En je hoort nauwelijks verschil”, zegt coördinator Simon Van Walleghem.
The post Tributebands zetten tijdens Isotopia XL de Izegemse markt in vuur en vlam: “Markt

Lees meer »

“Niemand heeft baat bij wildgroei aan lokale trajectcontroles, behalve de gemeentekassen”

De Vlaamse gemeenten haalden vorig jaar 124 miljoen euro aan boetes op. Een record. En dat is voornamelijk te danken aan de spectaculaire opmars van lokale trajectcontroles. “Zelfs in gemeenten en dorpen waar amper ongevallen gebeuren, hingen ze de voorbije jaren tal van camera’s op”, schrijft onderzoeksjournalist Jeroen Bossaert. “Dat burgers dat als een vorm van pesten beschouwen, is niet

Lees meer »

Alec Segaert realiseert betere tijd dan elitekampioen Affini op EK tijdrijden: “Hij had hier kunnen winnen bij de profs”

Een opvallende vaststelling woensdag na de Europese kampioenschappen tijdrijden in Limburg: beloftekampioen Alec Segaert realiseerde een tijd die sneller was dan elitekampioen Edoardo Affini. “Samen met vele anderen vind ik dat Alec gewoon bij de elite had moeten rijden”, zei eliterenner Victor Campenaerts, niet alleen landgenoot van Segaert, maar ook ploeggenoot bij Lotto Dstny.
The post Alec Segaert realiseert

Lees meer »

Pastoor van Scherpenheuvel is regisseur van misviering paus: “35.000 hosties besteld bij zusters Clarissen in Sint-Truiden”

Eind september krijgt ons land voor het eerst in 29 jaar pauselijk bezoek. Paus Franciscus zal zijn doortocht afsluiten met een misviering op zondag 29 september in het Koning Boudewijnstadion. “We hebben 35.000 hosties besteld bij de zusters Clarissen in Sint-Truiden”, zegt Luc Van Hilst, pastoor van Scherpenheuvel en regisseur van de misviering.

Lees meer »

Twee doden na zware klap tegen boom: politie zoekt derde inzittende

Twee mannen zijn woensdagavond om het leven gekomen bij een zwaar ongeval op de grens tussen Wingene en Ruiselede. Een wagen knalde bijzonder hard op een boom langs de weg. Voor twee inzittenden kwam alle hulp te laat. De politie en brandweer zoeken tussen de velden nog een derde persoon.
The post Twee doden na zware klap tegen boom:

Lees meer »

Pélicot blijft opnieuw weg van eigen proces, zitting uitgesteld tot morgen: “Hoofdverdachte heeft nierstenen en prostaatprobleem”

Het proces over de Franse zeventiger die zijn vrouw jarenlang heeft gedrogeerd en liet verkrachten door tientallen mannen, is uitgesteld naar dinsdag. Hoofdbeklaagde Dominique Pélicot was maandagochtend niet op hoorzitting verschenen, waarna de zitting zonder hem van start ging. Maar even later werd die zitting dan toch tijdelijk opgeschort nadat de burgerlijke partijen de “abnormale” situatie aan de kaak stelden.

Lees meer »

250 deelnemers voor een boeiende ‘En Route’

Het mooie weer was een stimulans om de fietsers aan te sporen om deel te nemen aan de Open Monumentendag in Meulebeke op zondag 8 september onder de noemer ‘En Route’. Het lokaal bestuur had ervoor gezorgd dat zes locaties konden bezocht worden, waarvan vier niet altijd toegankelijk zijn voor het publiek. Men kon starten
The post 250 deelnemers

Lees meer »

Megatsunami schudt aarde negen dagen door elkaar

Een gigantische aardverschuiving en daaropvolgende megatsunami op Groenland heeft de aarde vorig jaar negen dagen lang doen trillen. Dat hebben Belgische wetenschappers ontdekt. Hun bevindingen zijn nu gepubliceerd in het gereputeerde vakblad Science.

Lees meer »