Eendracht Wervik verliest clubicoon André Billiau (82), die 300 wedstrijden voor het eerste elftal speelde

Met het overlijden van André Billiau (82) verliest voetbalclub Eendracht Wervik weer een clubicoon. Hij was jarenlang speler in het eerste elftal, heel even hoofdtrainer en ook vele jaren jeugdtrainer André Billiau telde 37 lentes toen hij bij Eendracht Wervik de schoenen aan de haak hing.

“Ik was een laatbloeier en kwam pas in de eerste ploeg als 22-jarige”, vertelde André lang geleden in KW. “Als jonge gast moest je een supervedette zijn om tegen de gevestigde waarden op te tornen. Dank zij trainer Marceau Pillaert kwam ik in de eerste ploeg terecht. Aan hem heb ik alles te danken. Ik speelde bij de jeugd voorin. Onder Pillaert werd ik verdediger. We speelden toen in eerste provinciale. Ik was niet zo technisch sterk, maar meer iemand met karakter.”

In 1972 onderging André Billiau een operatie aan de meniscus. De dokter verklaarde dat hij niet meer geschikt was om te voetballen. Eendracht Wervik geloofde niet meer in hem. Samen met Noël Debeuf verhuisde hij naar derdeprovincialer Komen. “Dat ik weg moest, deed pijn”, aldus André toen in KW. “Na een jaar keerde ik weer. Ik had me zodanig goed opgewerkt. Ik was een vaste waarde tot aan mijn 36ste. Onder trainer Jean-Marie Bol zat ik af en toe op de bank tot ik afhaakte. Ik speelde 300 wedstrijden in de eerste ploeg en heb de overgang naar bevordering (de huidige derde amateur, red) meegemaakt. Ik kende diverse trainers. Ik heb het meest opgestoken van Roland Storme en Jean-Marie Bol. Onder Storme beleefden we een fantastische periode, met onder meer Rosé Schotte, Noël Debeuf en Daniël Pattyn.”

André is jeugdtrainer sedert 1973. Hij doorliep alle jeugdploegen. “Ik bleef de jeugd trouw”, vertelde André toen hij bezig was aan zijn allerlaatste seizoen. “Toen Jean-Marie Bol als trainer ontslag nam, mocht ik drie maanden zijn taak overnemen. Ik had veel liever de jeugd. Bij een eerste elftal komt er veel psychologie en tactische uitleg kijken. Men gooit trainers buiten die geen schuld treffen. Als de spelers niet willen, dan sta je voor schut. Bij de jeugd heb je meer erkentelijkheid. Tussendoor was ik vier jaar jeugdtrainer bij SC Menen. Het is de enige club waar ik met veel plezier aan terugdenk. Ik trainde er de provinciale scholieren en werd er goed opgevangen. Ronny Debeuf, inmiddels hoofdtrainer, leverde er toen als jeugdcoördinator secuur werk. De mentaliteit is hier anders.”

André stopte in 2008 en was toen als 65-plusser bij de jeugdtrainers van Eendracht Wervik de ouderdomsdeken. Dat laatste seizoen bij geel-rood was André trainer van de preminiemen. André werkte bij de toenmalige RTT, nu Proximus. Hij woonde in de Hellestraat en was de echtgenoot van Carmen Taillieu. André was de vader van drie zonen Stefaan, Laurent en Johan. Er zijn daarnaast zeven kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

De uitvaart gaat komende maandag om 11 uur door in de aula van de parkbegraafplaats in de Hansbekestraat in Wervik.

The post Eendracht Wervik verliest clubicoon André Billiau (82), die 300 wedstrijden voor het eerste elftal speelde is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Noord-Korea plant uitbreiding van nucleair arsenaal

Pyongyang gaat zijn kernwapenarsenaal uitbreiden, heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un maandag gezegd in een toespraak naar aanleiding van de nationale feestdag. Dat bericht het staatspersbureau KCNA dinsdag. “Het beleid om de nucleaire strijdkrachten op te bouwen door het aantal kernwapens exponentieel te doen stijgen zijn we nu perfect aan het uitvoeren”, zei Kim.

Lees meer »

Breakdancer die geen enkel punt scoorde op Olympische Spelen is plots… nummer één van de wereld

Herinnert u zich Rachael Gunn, ook wel bekend als ‘Raygun’, nog? De Australische breakdancer ging over de tongen toen ze op de Olympische Spelen in Parijs uitpakte met onverwachte, technisch niet heel moeilijke moves en geen enkel punt scoorde. Ze kreeg na haar performance bakken kritiek te slikken, maar wat blijkt nu? ‘Raygun’ is de huidige nummer één op de

Lees meer »

Gratis festival Ratrock verwacht enkele duizenden bezoekers in Harelbeke: “betaalbare drank en goede, originele muziek”

Ratrock is toe aan de 22ste editie en vierde vorig jaar hun 20-jarig bestaan. Wat ooit begon in 2003 als een alternatief rock- en popfestival met 4 groepen: Red Zebra, toen de new wave sensatie in Vlaanderen, Two Russian Cowboys, Traffic Jam en Surf ‘n Turf, is uitgegroeid tot een gerenommeerd festival met duizenden bezoekers.
The post Gratis festival

Lees meer »

Atletiekvedette McLaughlin-Levrone heeft nog wat in de tank om Memorial-publiek te verwennen: “Misschien loop ik wel onder 50 seconden”

Sydney McLaughlin-Levrone (25) zakt komend weekend voor de allereerste keer af naar Brussel voor de Memorial Van Damme. De Amerikaanse atletiekvedette blikte op een persconferentie terug op haar prestaties in Parijs en ook al vooruit op de Memorial en de Spelen van 2028 in eigen land. “Ik had al veel goede dingen gehoord over de Memorial en over Brussel en

Lees meer »

Jeremy Vandoorne, ‘Xavier’ van ROX, op N-VA lijst bij komende verkiezingen: “Ik zou graag meewerken aan de toekomst van deze stad”

Onlangs maakte N-VA Menen-Lauwe-Rekkem haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober bekend. Daarop viel vooral de vierde plek op de lijst op: Jeremy Vandoorne. De Lauwenaar speelde de rol van Xavier in de populaire Ketnet-reeks ROX en werd zo de held van verschillende generaties kinderen. Hij heeft ook een duidelijke visie voor Menen.
The post Jeremy Vandoorne, ‘Xavier’

Lees meer »

Afghaanse vrouwen mogen niets maar durven veel

Werken, naar school gaan, zich kleden en sinds vorige maand ook zingen of überhaupt iets zeggen in het openbaar. Bijna geen enkel onderdeel in het leven van Afghaanse vrouwen is gespaard gebleven van de strenge patriarchale wetten en visie van de taliban.

Lees meer »

Vlaming geeft zijn leven 7,3 op 10

In het eerste halfjaar van 2024 gaven Vlamingen hun leven een gemiddelde score van 7,3 op 10. De algemene levenstevredenheid is daarmee gelijk aan die van de laatste zes maanden van vorig jaar. Dat blijkt woensdag uit cijfers van Statistiek Vlaanderen op basis van een bevraging bij 6.000 Vlaamse 18-plussers.

Lees meer »