Climaxi en Groen willen dat Waregems stadsbestuur druk zet om voormalige stortplaats te saneren: “Niet passief toekijken”

Climaxi voerde dinsdagavond vlak voor de gemeenteraad actie om de vervuiling rond de voormalige stortplaats Ghistelinck aan te kaarten. De milieugroep en de Waregemse Groen-afdeling willen dat het stadsbestuur druk uitoefent op OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) om een grondige sanering af te dwingen. Maar over de resultaten van de laatste studies klinken tegenovergestelde beweringen.

Het protest draait rond het oude stort Ghistelinck langs de Meirestraat in Kruishoutem, op de grens met Waregem en Zulte. Een tijd geleden ontplofte daar een gifbom. “Het oude stort Ghistelinck, waar jarenlang allerlei afval werd gedumpt, werd overdekt door een distributiegebouw van de NV Paulownia. Daardoor werd het bestaande stort doorboord en al jaren lekt er verdacht spul naar het grondwater”, vertelde Filip De Bodt van milieugroep Climaxi begin januari 2023.

“Buren getuigden over zieke dieren en mensen. Er was sprake van te veel arseen, nikkel en chloride. Bij latere onderzoeken kwamen ook nog overschrijdingen van stikstof, ijzer, kalium, mangaan, magnesium, natrium en benzeen aan het licht. Tegelijkertijd werd bekend dat in de omgeving van het stort ook PFAS-waarden gemeten werden: 1.700 nanogram of zeventien keer de saneringsnorm.”

Deze zomer kon Climaxi nieuwe rapporten inkijken over de vervuiling op en rond de voormalige stortplaats. “Zowel de studies rond vervuiling met zware metalen en chlorides als die rond PFAS geven meer vervuiling aan dan voorheen”, reageert Katrin Van den Troost. “Men plaatste nieuwe peilputten – want een deel van de oude putten was plots verdwenen – en ging opnieuw aan het meten. In de helft van die peilputten werden alarmerende waarden gevonden, wat chloriden betreft zelfs tienmaal de saneringsnorm, in plaats van zeven zoals eerst gedacht.”

Juridische procedures

Het stort ligt in Kruishoutem, maar de vervuiling zou stroomafwaarts in Waregem ook veel schade aanrichten. “Uit ons bloedonderzoek bij Waregemse buurtbewoners blijkt dat bijna iedereen verhoogde PFAS-waarden had. Daarom voeren wij opnieuw actie voor elke betrokken gemeenteraad. We willen dat de lokale overheden stoppen met passief toe te kijken en hun verantwoordelijkheid opnemen door bij OVAM een sanering af te dwingen. Als er niets gebeurt, dan starten wij juridische procedures op.”

Het stadsbestuur ontving van Climaxi een mand met “PFAS-eieren en vervuilde groenten, vergiftigd water”, en een doodskop. Groen-raadslid Simon Wemel trok tijdens de vragenronde nog eens aan de alarmbel. “Ja, de vervuilde site ligt op grondgebied Kruisem, maar uit de laatste onderzoeken blijkt dat er aangetoonde vervuiling is op grondgebied Waregem vanuit de stortplaats en dat deze vervuiling zich doorheen de tijd verder verspreidt.”

“Vervuilen loont?”

“Toch blijft de overheid passief toekijken. Voor OVAM is het verder opvolgen van de klassieke vervuiling voldoende. In de vergunning voor het optrekken van een bedrijfsgebouw op het bestaande stort, staat dat er moet overgegaan worden tot sanering als de vervuiling uitbreidt. Dat is het geval, maar niemand reageert. Welke conclusie moeten we hieruit trekken? Dat vervuilen loont? Climaxi, de buurt en wij vanuit Groen zijn het getalm beu.”

Schepen van Omgeving Kristof Chanterie (CD&V) antwoordt dat de vervuiling net niet uitbreidt. “Er loopt sinds 2017 een bodemsaneringsproject om te kijken of de verontreiniging in het grondwater zich verder verspreidt. Het laatste rapport van dit jaar meldt dat de vervuiling niet significant uitbreidt. Wij hebben het volste vertrouwen in de expertise van OVAM.”

Operatie minimalisatie

“Er is ook een tweede bodemonderzoek bezig rond PFAS. Voor een beperkte zone zijn verdere stappen nodig, maar de verhoogde PFAS-waarden zijn te vinden op een veel kleiner gebied dan de no regretzone van 500 meter, die preventieve maatregelen zullen naar verwachting dus opgeheven worden, en beperkt tot een kleinere cirkel. Hier is er dus ook geen verdere verspreiding van vervuiling.”

Groen en Climaxi trekken de degelijkheid van OVAM in twijfel en stellen zich vragen bij de analyses. Tim Deweerdt, gemeenteraadslid bij Kortemark en daar actief betrokken bij een soortgelijke vervuilingsproblematiek, was dinsdagavond ook aanwezig in Waregem. “Het staat zwart op wit dat de vervuiling zich verspreidt. OVAM ontkent dat want zij dient hogere belangen. Ze staat duidelijk op de rem, ten koste van de gezondheid van de inwoners. OVAM doet aan operatie minimalisatie, en dat is jammer. Het kost tijd en vooral heel veel geld.”

The post Climaxi en Groen willen dat Waregems stadsbestuur druk zet om voormalige stortplaats te saneren: “Niet passief toekijken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vanaf 22 september hinder door werken op E40 tussen Oostduinkerke en Veurne

Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt van zondagavond 22 september tot zaterdag 28 september op de E40 tussen Oostduinkerke en Veurne. Daar wordt vier kilometer wegdek vernieuwd. Tijdens de werken zal er hinder zijn voor het verkeer in beide richtingen. Er worden ook op- en afritten afgesloten.
The post Vanaf 22 september hinder door werken op E40 tussen Oostduinkerke

Lees meer »

Wordt je winkelkar binnenkort goedkoper? CEO van Delhaize belooft pittige onderhandelingen met producenten

Anderhalf jaar nadat de storm rond de zelfstandige overnames van 128 Delhaizes is losgebarsten, spreekt CEO Xavier Piesvaux (57) voor het eerst. Over de omzetcijfers en ontslagen, maar ook over wat er voor jou als consument zal veranderen. “Een aantal producten zal volgend jaar goedkoper worden.” Aan HLN legt hij uit om welke producten het gaat, en hoe hij dat

Lees meer »

Zijn minnares duikt opnieuw op, maar intussen heeft Thaise koning een nieuwe favoriete ‘sekssoldaat’

De Thaise koning Maha Vajiralongkorn (72) blijft vriend en vijand verbazen. Na meer dan tweeënhalf jaar is zijn officiële ‘bijvrouw’ Sineenat (39) plots opnieuw op het toneel verschenen, hoewel iedereen dacht dat de vorst haar had verbannen. Ondertussen zijn alle ogen gericht op ‘Pinkie’, een lid van zijn koninklijke harem die hij onverwachts promoveerde tot zijn “favoriete sekssoldaat”. Staat Thailand

Lees meer »

Na controverse met Joost Klein: nog altijd geen duidelijkheid over deelname Nederland aan Songfestival 

Het is nog altijd niet duidelijk of Nederland volgend jaar zal deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. De Nederlandse openbare omroep AVROTROS heeft van de EBU, de organisator van het Songfestival, uitstel gekregen om een definitieve beslissing te nemen over de deelname. De omroep overweegt om niet langer deel te nemen aan het Songfestival nadat Joost Klein dit jaar werd gediskwalificeerd voor

Lees meer »

“Deze vierde plaats is correct”: Robin Orins nadat hij nipt naast podium grijpt op EK tijdrijden bij beloften

Robin Orins eindigde woensdagnamiddag op de vierde plaats in de tijdrit bij de beloften op het EK wielrennen in Limburg. Hij zag er het goud voor het derde opeenvolgende jaar naar Alec Segaert gaan.
The post “Deze vierde plaats is correct”: Robin Orins nadat hij nipt naast podium grijpt op EK tijdrijden bij beloften appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jeugdvereniging Rode Valken is weer uit de startblokken

Wekelijks kunnen kinderen op zaterdagnamiddag aan het Jeugdpad terecht bij de Rode Valken voor een namiddag vol spelplezier. Daar zorgen hoofdleider Annick Garsbeke, het leidersteam met Yana Panesi, Jonas Blontrock, Jari Beirens, Noa Panesi, Krin Therry, Toon Driesen en Daan Driesen voor. Ook kan de jeugdvereniging altijd rekenen op de hulp van de vrijwilligers Marleen,
The post Jeugdvereniging Rode

Lees meer »

Werknemers Audi staan hele dag voor gesloten fabriekspoorten: “We willen duidelijkheid, dit is mentaal zwaar”

Maandag hebben enkele honderden werknemers van Audi Brussel de hele dag voor de fabriekspoorten verzameld, maar de fabriek zelf bleef onherroepelijk dicht. De meeste aanwezigen wilden wel aan het werk, maar willen vooral duidelijkheid. “Iedere dag thuiskomen en tegen je vrouw moeten zeggen dat je niet weet of je de volgende dag kunt werken, dat is mentaal zwaar.”

Lees meer »

Cindy (47) maakt droom waar en opent eigen dagbladhandel in Oostende: “Mensen kunnen hier nog een babbeltje doen”

Cindy Van den Borre droomde als jong meisje van een winkeltje als de Kotmadam… Op haar 47ste heeft ze die droom kunnen waarmaken. Ze baat sinds kort een dagbladhandel uit in de Oostendse Frere Orbanstraat, waar ze ook snoep en gadgets verkoopt.
The post Cindy (47) maakt droom waar en opent eigen dagbladhandel in Oostende: “Mensen kunnen hier nog

Lees meer »

In Poperinge is de schandpaal terug op de Grote Markt gezet

In Poperinge is de schandpaal terug op de Grote Markt gezet. Tot de 19e eeuw werd de schandpaal gebruikt om mensen, die kleine misdrijven hadden gepleegd, te straffen. Het ging om dieven, mensen die overspel hadden gepleegd, landlopers of bedelaars. De schandpaal van 3 meter hoog, gekapt uit een stuk zandsteen, werd al die tijd bewaard door een Poperingse familie.

Lees meer »

Raadslid wil expo met erfgoedfoto’s van brandweer Izegem

De Izegemse brandweer bracht dit jaar een kalender uit met brandweerlui die poseerden bij een aantal erfgoedlocaties. Raadslid Giel Seynaeve stelt voor om met die originele foto’s een expo te maken in de bibliotheek, wat op bijval kon rekenen bij schepen van Erfgoed en Bibliotheek Kurt Himpe (N-VA).
The post Raadslid wil expo met erfgoedfoto’s van brandweer Izegem appeared

Lees meer »