“Tijd nemen om op adem te komen en inspiratie te vinden”: rockband DIRK. mept (voorlopig) op pauzeknop

DIRK. drukt, nee, mept op de pauzeknop. Na tien jaar gitaargeweld, knalshows op de mooiste podia in binnen- en buitenland en drie alom geprezen albums nemen Vlaanderens favoriete indie-rockers een vakantie van onbepaalde duur. Om te herbronnen en aan nieuw materiaal te werken, terwijl frontman Jelle Denturck zijn horizon verbreedt met Dressed Like Boys. Op 19 december draait DIRK. nog één keer de volumeknop open. Aan al wie DIRK. een warm hart toedraagt: grijp je kans, want vanaf 20 december wordt het stil.

“We zetten er een komma achter, geen punt”, verduidelijkt frontman Jelle Denturck. “Het is vorig jaar beginnen te spelen in mijn hoofd. We hadden net onze laatste plaat Idiot Paradiseuitgebracht en waren aan het schrijven aan een nieuw album. Daarvoor sluiten we ons doorgaans drie tot vier dagen op, helemaal weg van alles. We legden erna onze agenda’s samen om een volgende sessie in te plannen en merkten dat er geen datum meer was in 2023. Dan begon het te dagen dat alles wel echt te vol gepland zat.”

Komma, geen punt

We spreken trouwens over een komma, en geen punt. “We hebben beslist om onze tijd te nemen om te herbronnen. Het is moeilijk om daar nu een datum op te plakken. We vinden gewoon dat onze nieuwe muziek op z’n minst even goed moet zijn als onze vorige platen. We gunnen onszelf simpelweg de tijd om op adem te komen en nieuwe inspiratie te vinden. Ik heb met Dressed Like Boys een soloproject klaarstaan en ik popel om dat aan de wereld te tonen.”

“Soloproject ‘Dressed Like Boys’ heeft hele andere, veel rustigere, vibe” – Jelle Denturck

En die soloplaat is bijna af en zou volgend jaar uitkomen. “Alles is opgenomen en ik heb het gevoel dat ik op z’n minst voor twee jaar vertrokken ben met Dressed Like Boys, misschien zelfs langer. Het is ook helemaal anders dan DIRK.. Zo speel ik met mijn soloproject bijvoorbeeld piano terwijl ik zing. Het heeft een hele andere, een veel rustigere, vibe. Ik heb me ook echt wel laten inspireren door de seventies. Denk maar aan David Bowie, John Lennon en The Beatles.”

Het is trouwens alleszins heel hard gegaan voor DIRK.. De band begon in 2016 met een banger toen ze meteen derde werden in Humo’s Rock Rally. Hun debuutalbum uit 2018 werd lovend ontvangen, en in 2020 maakten ze indruk door drie hits tegelijk in De Afrekening te hebben, wat hen de titel “koning van de Afrekening” opleverde. DIRK. heeft ook een sterke live-reputatie opgebouwd met optredens op festivals zoals Pukkelpop en Lokerse Feesten. De bezetting bestaat, naast Jelle Denturck, uit Robin Wille, Pieter-Willem Lauwers en Frederik Desmedt.

Lawaai maken

Kijkt Denturck tevreden terug op dit mooie parcours? “Dit hadden we vooraf allemaal echt niet gedacht”, is hij eerlijk. “Het maffe is dat Pieter-Willem en ik ervoor in een popband zaten en dat DIRK. eigenlijk een soort van tegenbeweging was. We wilden in het begin gewoon zo scheef mogelijk lawaai maken en hadden geen echte songs. Het is zot dat een aantal vrienden tussen pot en pint op een idee kwamen en dat we nu na tien jaar op zoveel kunnen terugkijken. We hebben echt op de mooiste podia van België mogen staan.”

En op 19 december zal DIRK. ten slotte nog één – voorlopig – allerlaatste keer “zo scheef mogelijk lawaai proberen te maken”. Dat dat in De Kreun in Kortrijk is, vindt Denturck een evidentie. “Ik ben van Ingelmunster, maar heb drie jaar in Kortrijk gewoond. In De Kreun heb ik me echt thuis gevoeld. Qua programmatie is het een van m’n favoriete zalen in België. Ik zat er in mijn Kortrijkse periode ook in de filmcrew”, besluit Jelle Denturck. Aan al wie DIRK. een warm hart toedraagt: grijp je kans, want vanaf 20 december wordt het stil.

The post “Tijd nemen om op adem te komen en inspiratie te vinden”: rockband DIRK. mept (voorlopig) op pauzeknop is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jongeman opgepakt nadat hij verontrustende beelden van Brugse school op sociale media deelt: “Vind me op het nieuws”

De politie was vrijdagochtend massaal aanwezig op de school SASK in Sint-Kruis, een deelgemeente van Brugge. Een jongeman deelde op sociale media verschillende beelden van de school, met daarop telkens de onheilspellende tekst “vind me op het nieuws”. Het Gentse parket kan voorlopig enkel bevestigen dat er iemand is opgepakt. “De jongeman werd meegenomen ter verhoor”, klinkt het.

Lees meer »

Gedetineerde verkracht maatschappelijk werkster in gevangenis van Antwerpen: “Alarmknop was niet aangesloten, hulp liet veel te lang op zich wachten”

Een gedetineerde heeft een maatschappelijk werkster verkracht in de gevangenis van Antwerpen. De vrouw had er een gesprek met hem in een apart lokaal toen hij haar heeft aangevallen. Ze moest volgens de vakbonden minutenlang op hulp wachten. “Normaal moeten er twee cipiers op die gang staan. Het was er maar één en die hoorde het niet meteen omdat ze

Lees meer »

VS-experte over de eerste ontmoeting tussen Kamala Harris en Donald Trump: “Een fout kan haar campagne dodelijk treffen”

Donald Trump en Kamala Harris hebben elkaar nooit voorheen persoonlijk ontmoet. Straks staan ze voor het eerst op hetzelfde podium voor hun eerste en waarschijnlijk enige debat. De regels zijn dezelfde als tijdens het Trump/Biden-debat: geen publiek in de zaal, microfoons worden uitgeschakeld bij de kandidaat die niet aan het woord is en antwoorden — die ze niet konden voorbereiden

Lees meer »

Ga mee op zoek naar vleermuizen

Jan Talloen neemt vrijdag natuurliefhebbers mee op vleermuizenwandeling, waarbij de ijskelder van het domein Ter Straeten eenmalig te bezoeken is. Het gewezen gemeenteraadslid uit Varsenare is een notoire natuurgids en richtte 40 jaar geleden bij Natuurpunt een vleermuizenwerkgroep op.
The post Ga mee op zoek naar vleermuizen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hollebeke viert mooie ereplaatsen van hun wielerheld Marvin Odent

Marvin Odent heeft zijn eerste Paralympische Spelen achter de rug. Zijn dorp Hollebeke leefde hard mee en ging voor de wegrit met een bus naar Clichy-sous-Bois. Bij zijn thuiskomst stond een delegatie dorpsbewoners hun lokale wielerheld op te wachten.
The post Hollebeke viert mooie ereplaatsen van hun wielerheld Marvin Odent appeared first on KW.be.

Lees meer »

Schade aan auto, verlichtingspaal en dak nadat 86-jarige tractorbestuurder controle verliest

In de Monseigneur Schottestraat in Jonkershove (Houthulst) zorgde de bestuurder van een tractor zaterdagavond voor schade aan verschillende voorwerpen na een ongeval. Dat gebeurde nadat de 86-jarige bestuurder een bocht verkeerd inschatte, daarbij een auto raakte en een verlichtingspaal afreed die op een dak van een huis viel. De bejaarde man raakte lichtgewond.
The post Schade aan auto, verlichtingspaal

Lees meer »

“We hebben echt stress gehad”: Belgische trainer Lamberts analyseert “beste prestatie ooit” van Vuelta-winnaar Primoz Roglic

Primoz Roglic (34) heeft in Madrid zijn vierde Vuelta gewonnen en komt zo op gelijke hoogte van Roberto Heras. De voorsprong va Roglic op de nummer twee was 2’36”, maar een gemakkelijke bevalling was het allerminst. Zijn Belgische trainer Marc Lamberts analyseert de Vuelta van zijn poulain: “Hij koerst nog steeds niet pijnvrij.”

Lees meer »

Hoeveel meer of minder kost een warmtepomp dan een klassieke gasketel op 10 jaar tijd? “Deze ene factor maakt duizenden euro’s verschil”

De (ver)bouwer moet niks meer weten van de warmtepomp. De verkoop ervan is in de eerste zes maanden van het jaar bijna gehalveerd. Dure elektriciteit maakt dat de warmtepomp niet kan opboksen tegen de gascondensatieketel, oordeelt de consument. Is dat ook werkelijk zo? Wij maakten de precieze vergelijking. “Nee, ik heb nog geen spijt van mijn nieuwe warmtepomp, ook al

Lees meer »

Zulte Waregem parkeert overbodige Brüls en Tambedou bij Jong Essevee

Middenvelder Christian Brüls (35) en centrale verdediger Modou Tambedou (21) hebben allebei nog een contract tot 2025 bij Zulte Waregem, maar daar lijkt geen toekomst meer voor hen weggelegd. De club bevestigt donderdag dat beide spelers bij Jong Essevee de conditie moeten onderhouden.
The post Zulte Waregem parkeert overbodige Brüls en Tambedou bij Jong Essevee appeared first on KW.be.

Lees meer »