Straks nog minder redenom het in de duinen te doen: Kustgemeenten investeren in openbare toiletten

Goed nieuws voor wie al eens in de rij stond voor een toiletbezoek aan zee. De helft van de kustgemeenten investeert in extra openbare toiletten. Straks nog minder reden dus om je behoefte te doen in de duinen. Al is er bij zeer hoge nood ook nog altijd… de zee.

Je hebt het ongetwijfeld al eens meegemaakt: je moet dringend een – kleine of grote – boodschap doen tijdens een dagje aan zee. Wetende dat alleen al in juli en augustus zo’n 5,8 miljoen dagjestoeristen naar onze kust trokken, is de kans niet gering dat je even hebt moeten aanschuiven voor dat toiletbezoek.

Aan openbare toiletten nochtans geen gebrek in onze elf kustgemeenten. Aan onze kustlijn vind je langs het strand en in de buurt van de dijk niet minder dan 64 openbare toiletvoorzieningen. Meestal moet je daar betalen voor je behoefte. Alleen in Blankenberge, Bredene, De Haan en de Koksijdse deelgemeenten Sint-Idesbald en Oostduinkerke vind je gratis toiletten. Dat basisaanbod wordt tijdens de zomermaanden bovendien aangevuld met de wc van zomerbars, of zoals in Bredene mobiele toiletten.

Zelfreinigend

Uit een rondvraag van deze krant blijkt dat de meeste badplaatsen geen tekort aan sanitaire voorzieningen vaststellen. Toch heeft de helft van de kustgemeenten plannen om nog meer te investeren in openbare toiletten. Die komen er onder meer in De Haan (in het gemeentehuis), Nieuwpoort (in de Vismijn) en Oostende. In de Koningin der Badsteden komen er dit najaar nog tien nieuwe zelfreinigende toiletten op zes locaties verspreid over de stad. Ook Bredene en Middelkerke hebben plannen, maar die zijn nog niet concreet.

Volgens Jean-Marie Dedecker (LDD), burgemeester van Middelkerke en voorzitter van de kustburgemeesters, schenken de kustgemeenten veel aandacht aan hygiëne. “Wij kunnen wel investeren in nieuwe toiletten, maar de mensen moeten ook zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Het gebeurt nog al te vaak dat mensen hun behoefte in het openbaar doen. Of dat we hondendrollen vinden in de duinen.”

Wie er zich toch aan waagt en zijn behoefte ergens anders wil doen dan op het toilet, riskeert uiteraard een GAS-boete. Maar die tarieven variëren bij de kustgemeenten tussen de 70 en 350 euro. “Als het gebeurt in de bossen, waar helemaal geen toilet in de buurt is, kunnen we dat nog begrijpen. Maar als je je behoefte doet midden in de stad, dan kan de prijs oplopen”, klinkt het bij de preventiedienst van Koksijde.

In zee

Als je dan toch niet wil aanschuiven en geen GAS-boete wil riskeren, dan is er toch nog altijd… de zee. Maar mag dat eigenlijk? “De impact van een plasje op de kwaliteit van het zeewater is eigenlijk te verwaarlozen”, klinkt het bij de Vlaamse Milieumaatschappij. “Zelfs een grote boodschap heeft weinig impact op zo’n massa water… Wat wél de waterkwaliteit beïnvloedt, is de overstort van grote hoeveelheden rioolwater. Want na veel neerslag op korte tijd komen veel uitwerpselen in zee terecht.”

The post Straks nog minder redenom het in de duinen te doen: Kustgemeenten investeren in openbare toiletten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Doen de ‘handicaps’ van Kamala Harris haar de das om in debat tegen Trump?

Het valt nauwelijks te overschatten, het belang van het debat dat zich dinsdagnacht voltrekt in de VS. Hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, voor veel Amerikaanse kiezers wordt het de eerste echte kennismaking met hun vicepresident. Donald Trump kent iedereen en heeft niet veel te verliezen. Maar Kamala Harris? Zij heeft wel wat handicaps, oordeelt onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden. Zal

Lees meer »

Derdeleeftijdkaarters Sint-Juliaan pikken draad weer op: “Veel inwoners misten de vaste kaartnamiddagen”

Door de coronacrisis viel het doek over de Derdeleeftijdkaarters in Sint-Juliaan, maar onder impuls van Maria Masschelein wordt er werk gemaakt van een heropstart van de kaartersclub. Op zaterdag 21 september is iedereen alvast welkom om 13.30 uur in oc De Hazebrug voor de eerste kaarting in bijna vijf jaar.
The post Derdeleeftijdkaarters Sint-Juliaan pikken draad weer op: “Veel

Lees meer »

Roland en Monique vieren briljanten huwelijksjubileum

Op zaterdag 7 september werd in het gemeentehuis de briljanten huwelijksverjaardag gevierd van Roland Vermeulen en Monique Vandenberghe. Het koppel trad in het huwelijk op 5 september 1959 in Bredene. (foto MM)
The post Roland en Monique vieren briljanten huwelijksjubileum appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Céline Dion plant grote comeback tijdens Eurosong”

Ze keerde al heel even terug voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs, maar volgens bronnen wil Céline Dion (56) haar comeback maken op het Eurovisiesongfestival. “Ze is een legende”, klinkt het bij Moritz Stadler, één van de producenten van het liedjesfestijn.

Lees meer »

Wie moet burgers oproepen om naar stembus te gaan nu opkomstplicht is afgeschaft? Gemeentebesturen vrezen politieke neutraliteit te verliezen

Weinig gemeentebesturen doen grote inspanningen om hun burgers te overtuigen om op 13 oktober naar de stembus te gaan. Dat blijkt uit een bevraging van de UGent. De lokale overheden vrezen dat het nemen van maatregelen om de opkomst te bevorderen hun neutraliteit in gevaar kan brengen. "Wat is de grens tussen een neutrale oproep of een politieke campagne? Dat

Lees meer »

Trump reageert tevreden: “Dit was mijn beste debat”

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump reageert “heel tevreden” na afloop van het felle debat met de Democratische kandidaat Kamala Harris. Politieke analisten stellen nochtans dat Harris het debat met vlag en wimpel heeft gewonnen. “Ik vond haar zwak”, aldus Trump.

Lees meer »

Dorine (62) organiseerde spaghetti-avond voor Levensloop: “Ik weet wat die ziekte aanricht”

“Mijn moeder en mijn twee broers kregen kanker. Een broer overleed aan die verschrikkelijke ziekte”, zegt Dorine Hilderson. De gewezen cipier organiseerde samen met wandelclub De Brugsche Globetrotters een spaghetti-avond voor Levensloop in café Het Nieuw Gemeentehuis in Assebroek.
The post Dorine (62) organiseerde spaghetti-avond voor Levensloop: “Ik weet wat die ziekte aanricht” appeared first on KW.be.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Van succesvol ondernemer naar het OCMW. Philip (57): “Ik ben 50 miljoen euro kwijt in 6 maanden”

“Ik heb lang genoeg gezwegen.” Zakenman Philip Deutz (57) uit Sint-Niklaas beleeft zijn grootste nachtmerrie. Tot twee jaar geleden was hij een succesvolle ondernemer met meer dan twintig bedrijven in binnen- en buitenland. Geen flamboyante CEO, maar iemand die op de achtergrond werkte en in de luwte een zakenimperium uitbouwde, alles samen goed voor zo’n 50 miljoen euro. Nu is

Lees meer »

“Zijn woorden waren allesbehalve gepast en zeker niet die van een leider”: Kylian Mbappé onder vuur in Frankrijk

Druppelt het in België rond de Rode Duivels en hebben we dringend nood aan een portie feelgood, zoals onze chef voetbal schrijft, dan regent het in Frankrijk. Na een teleurstellend EK onderuit tegen Italië vrijdagavond. Zo kreeg de je-m’en-foushouding van Kylian Mbappé (25), op de persconferentie een dag voor die Nations League-match, extra weerklank. De Franse analisten zetten zich schrap:

Lees meer »

Skischool Mont Blanc opent de deuren op nieuwe locatie: “Blij dat we in het Roeselaarse kunnen blijven”

Ruben Bracke opent maandag voor het eerst de deuren van Skischool Mont Blanc langs de Armoedestraat in Roeselare. De 34-jarige Oostrozebekenaar zet het werk van zijn vader Wim, die de voorbije jaren Skischool Mont Blanc langs de Stationsdreef runde, verder. “Hier kan jong en oud zich volop voorbereiden op een skivakantie.”
The post Skischool Mont Blanc opent de deuren

Lees meer »