Rondleiding op begraafplaatsen, bunker en museum in Zonnebeke

Ter gelegenheid van Open Monumentendag kan je in Zonnebeke op zondag 8 september terecht op de begraafplaats voor gratis rondleidingen. Ook de Zandvoordse commandobunker gooit de deuren open en het Passchendaele Museum opent een pop-up tentoonstelling.

Tijdens een bezoek aan de begraafplaats ontdek je de rijke grafarchitectuur en funeraire symboliek. Tijdens de wandeling vernemen de aanwezigen de geschiedenis van het vooroorlogse kerkhof en de evolutie naar de huidige begraafplaats. Je krijgt er ook uitleg over de herinrichting en de nieuwe visie op begraaf- en bezinningstuinen.

Kisten in open lucht

Op de begraafplaats bevindt zich ook de Zonnebeekse crypte. Er werd één oud-strijder van de omwenteling van 1830 en 14 militaire doden en verzetsleden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog bijgezet. De gemeentelijke crypte werd in 1921 ingericht en is uitzonderlijk in Vlaanderen. Het is één van de weinige sites die op die manier kisten in open lucht herbergt. “Aangezien we de crypte en de kisten van de gesneuvelde soldaten als erfgoed goed in stand willen houden, moeten we een grondig onderzoek van de huidige site kunnen doen”, zegt schepen Joachim Jonckheere (#Team8980).

Kisten opgebaard

“Om ervoor te zorgen dat na de restauratie de luchtvochtigheid en de andere omstandigheden in de crypte dezelfde zijn als nu, wat belangrijk is voor onder andere het hout van de kisten van de gesneuvelden, is er wel wat onderzoek nodig. Dat zal de komende maanden gebeuren door architect Alex Demeyere uit Kortrijk, samen met de aannemer ProjectPlan uit Kortrijk. Om dat onderzoek goed en grondig te kunnen uitvoeren, moesten de kisten verwijderd worden uit de huidige crypte. Dat is deze week gebeurd en de kisten zijn nu opgebaard in de commandobunker in Zandvoorde. De commandobunker zou vergelijkbare klimatologische omstandigheden moeten hebben als de crypte en op die manier kunnen we het hout van de kisten dezelfde omstandigheden bieden.”

“Op Open Monumentendag zijn de kisten dus te bezichtigen in de bunker in Zandvoorde en is er op de begraafplaats in Zonnebeke duiding bij de crypte zelf en bij de restauratieplannen. Na het onderzoek en de vaststellingen zullen we een restauratiedossier opmaken en een subsidieaanvraag indienen bij de Vlaamse Overheid. Als die wordt toegekend, kunnen we de restauratie inzetten. Een exacte datum of jaartal van heropening is momenteel nog moeilijk te bepalen.”

Erfgoed

De Duitse commandobunker in Zandvoorde is één van de grootste resterende bunkers uit de Westhoek. De bunker werd gebouwd in 1916 door de Armierungs-Bataillon. In 1918 lag die achter de Duitse gevechtslinies. De gemeente Zonnebeke zorgt sinds 1987 voor de ontsluiting van dit stukje erfgoed.

De rondleidingen op de begraafplaats starten om 10 uur, de crypte en commandobunker kan je van 14 tot 17 uur bezoeken. Inschrijven kan via cultuur@zonnebeke.

The post Rondleiding op begraafplaatsen, bunker en museum in Zonnebeke is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ruth Bukasa Ntunu loopt op Memorial Van Damme

Ruth Bukasa Ntunu werd op het voorbije Belgisch kampioenschap voor scholieren knap derde op de 800 meter. De atlete van Olympic Brugge verzekerde zich hiermee van deelname aan de 1.000 meter voor scholieren op de Memorial Van Damme op vrijdag 13 september.
The post Ruth Bukasa Ntunu loopt op Memorial Van Damme appeared first on KW.be.

Lees meer »

Opmerkelijk fenomeen gelinkt aan cycloon Boris: “zeesneeuw” in Kroatië

Inwoners van het Kroatische kustdorp Novigrad waren donderdag getuige van een opmerkelijk fenomeen: zeesneeuw. Door hevig inslaande golven werden tal van straten eerst bedekt met een dikke laag zeeschuim, waarna hevige windstoten ervoor zorgde dat het schuim omhoog werd geblazen om vervolgens weer als sneeuwvlokjes naar beneden te dwarrelen.

Lees meer »

Vlaams Belang Kortrijk maakt nu ook volledig programma bekend

Nadat eind augustus de top 10 en grote speerpunten bekend werden gemaakt, kwam Vlaams Belang Kortrijk zondag met hun volledige lijst. Op maandag 9 september werd het volledige programma met de wereld gedeeld. Dat telt in totaal bijna 80 pagina’s.
The post Vlaams Belang Kortrijk maakt nu ook volledig programma bekend appeared first on KW.be.

Lees meer »

Marino verloor net zoals Hilde Crevits beide ouders op een week tijd: “Hij kon niet leven zonder haar en overleed de dag na haar begrafenis”

Marino Mahieu (65) maakte net hetzelfde mee als Hilde Crevits (57). De dag na de begrafenis van zijn mama Mariette (83) moest hij ook afscheid nemen van zijn papa Marcel (88). “Papa’s ogen blonken altijd als hij over mama sprak. Hij kon niet zonder haar en is de dag na haar begrafenis gestorven van verdriet. Ik heb het heel moeilijk

Lees meer »

400.000 euro per aflevering, 3.000 euro per deelnemer en 15.000 euro per pak: de geldmachine achter ‘The Masked Singer’

Een artistieke springplank, een risicovolle investering, een rollende geldmachine: ‘The Masked Singer’ is meer dan een liedjeswedstrijd. Nu de duurste tv-show van het land volgende week weer van start gaat, duikt HLN in de cijfers. Van de kostprijs per aflevering, vergoeding voor de deelnemers en sponsorcontracten van de partners. “De helft van ons totale marketingbudget pompen we in dat ene

Lees meer »