Nog steeds een raadsel, was fatale hersenbloeding van Christiane (83) uit Brugge gevolg van fietsongeval?

Bijna een jaar na de feiten is er nog altijd geen duidelijkheid over het dodelijke fietsongeval waarbij Christiane (83) stierf. Een fietsuitje resulteerde in een valpartij en uiteindelijk ook een hersenbloeding, die de tachtiger fataal werd.

Enkele seconden voor de val raakte het stuur van Christiane dat van J.G. (44), die een voorligger aan het inhalen was. Het leek een banale tik zonder serieuze gevolgen, maar een dag later overleed ze tóch in het ziekenhuis. Is J.G. dan verantwoordelijk voor het overlijden? Daarover bestaat twijfel.

Gissen

Stierf Christiane (83) ten gevolge van een fietsongeval of niet? Dat is de vraag die al maandenlang onbeantwoord blijft. De zaak werd eind mei al eens behandeld in de Brugse politierechtbank, maar omdat er te veel vraagtekens waren, besloot de rechter de zaak op een later tijdstip verder te pleiten. Zo kon het medisch verslag van het slachtoffer toegevoegd worden.

Al bracht dat woensdagochtend geen soelaas, want ook mét het medisch verslag blijft het gissen wie verantwoordelijk is voor de dood van de Bruggelinge.

De arts zegt namelijk dat het niet te achterhalen is of Christiane eerst een hersenbloeding kreeg en daarna viel of dat de vrouw een hersenbloeding kreeg ten gevolge van de lichte tik en de val. Bijna een jaar na het ongeval wordt de puzzel met ontbrekende stukken nog altijd niet gelegd.

Inhaalmanoeuvre

Voor de feiten moeten we terug naar zaterdag 16 september 2023. J.G. (44) reed samen met haar twee kinderen in de Guido Gezellelaan op een dubbelzijdig fietspad. Ook Christiane, die net zoals J.G. met een elektrische fiets reed, was daar op baan.

De 44-jarige mama van twee wilde een voorligger inhalen, maar kwam daarbij in aanraking met het stuur van de tachtiger. Het leek een lichte tik, zonder meer. Tot enkele seconden later. Christiane bleek een paar meter verder dan tóch gevallen te zijn.

De hulpdiensten snelden ter plaatse, maar van grote verwondingen was toen geen sprake. Ook beide fietsen liepen geen schade op. “De ambulanciers en verbalisanten merkten geen signalen op van een levensbedreigende situatie”, pleitte advocaat Persyn eerder. “Na het ongeval kon het slachtoffer ook nog spreken.”

Oorzakelijk verband

De vrouw had alleen een hoge bloeddruk en daarom werd ze – gezien haar leeftijd – uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht voor een controle. Dat Christiane daar een dag later toch zou overlijden, had niemand zien aankomen.

Een moeilijk dossier, want na haar dood rijst de moeilijkste vraag: hebben de hersenbloeding en de lichte aanraking tussen beide sturen een rechtstreeks verband met elkaar?

Is het wel door de lichte tik dat Christiane ten val kwam en een hersenbloeding kreeg? Of hebben de korte aanrijding en de hersenbloeding helemaal niets met elkaar te maken en is het louter toeval?

Uitspraak

In mei werd de zaak uitgesteld voor de verdere pleidooien om het medisch verslag van Christiane toe te voegen. In dat verslag staat nu zwart op wit te lezen dat er niet kan achterhaald worden of het ongeval wel degelijk de oorzaak van haar overlijden is.

“Het valt helemaal niet te achterhalen”, besluit advocaat Persyn. De procureur besloot zich te gedragen naar de wijsheid van de rechtbank. Meester Persyn vroeg daarom woensdagochtend de vrijspraak en ondergeschikt een opschorting.

Het is nu aan de rechter om de moeilijke knoop door te hakken. “Dit is een héél pijnlijke zaak”, zei rechter Veerle Goeminne. J.G. kreeg het woord aangeboden tijdens de zitting, maar besloot niets toe te voegen aan het pleidooi van haar advocaat.

Vonnis op 2 oktober.

(CC)

The post Nog steeds een raadsel, was fatale hersenbloeding van Christiane (83) uit Brugge gevolg van fietsongeval? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Vind me op het nieuws”: ex-leerling (23) verschijnt dinsdag voor raadkamer nadat hij verontrustende boodschappen online plaatst over Brugse school

In Brugge is de politie vrijdagochtend met verschillende patrouilles uitgerukt naar een school, omdat een ex-leerling (23) via sociale media beelden van die school had gedeeld met weinig geruststellende boodschappen. De jongeman werd na verhoor aangehouden door de onderzoeksrechter en verschijnt dinsdag voor de raadkamer. Hij stond onder voorwaarden in een ander lopend dossier. “De leerlingen liepen nooit gevaar”, zegt

Lees meer »

Parket vordert zes jaar cel tegen Matteo Salvini

Op een proces over migranten op de Middellandse Zee heeft het parket een gevangenisstraf van zes jaar gevorderd tegen de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini. De voorzitter van de rechtse regeringspartij Lega wordt vervolgd omdat hij in 2019 als minister van Binnenlandse Zaken een schip van een Spaanse hulporganisatie wekenlang de toegang tot een haven weigerde.

Lees meer »

Duitsland wil grenscontroles invoeren aan alle grenzen in strijd tegen illegale migratie en terreur

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser heeft opdracht gegeven om aan alle landsgrenzen de paspoortcontroles te hervatten. De regering wil zo het aantal mensen dat zonder visum het land binnenkomt sterk terugdringen, leggen regeringsbronnen uit aan het persbureau DPA. Nog volgens die bronnen heeft Faeser de Europese Commissie op de hoogte gebracht.

Lees meer »

Duizenden gedupeerden, ook uit België, dagen fietsmerk Babboe voor rechter

Het Nederlandse advocatenkantoor Birkway begint namens zeker 14.000 gedupeerden uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Duitsland een rechtszaak tegen het de Nederlandse fabrikant van bakfietsen Babboe. Dat maakte advocaat Quirijn Bongaerts bekend in het televisieprogramma Radar. Met de claim wil het kantoor dat de gedupeerden een schadevergoeding krijgen voor de onveilige fietsen van Babboe.

Lees meer »

Dan toch verkiezingen in Vleteren: Vleteren Actief dient op de valreep lijst in

Vleteren Actief, dat nu met vier zetels in de minderheid zit in de gemeenteraad, diende in allerlaatste instantie toch een lijst in. Gewezen veldwachter Paul Vandendriessche, de laatste veldwachter te paard in Vleteren, en de laatste in heel België, wordt lijsttrekker. Opvallend: van de vier huidige mandatarissen, staat alleen nog Kristof Dejonckheere op de lijst. Ook Nathalie Parret was de

Lees meer »

Italiaanse douane rolt smokkelnetwerk van valse retro-spelconsoles op

De Italiaanse douane heeft een netwerk opgerold dat zich bezighield met de illegale verkoop van valse retrospelconsoles afkomstig uit China. Op de harde schijven van de consoles stonden illegale kopieën van populaire games uit de jaren 80 en 90 zoals ‘Super Mario bros.’ en ‘Street fighter’. De douane arresteerde 9 Italianen en nam een voorraad consoles in beslag met een

Lees meer »

Derde editie van Tuimelaere Classic

Wielerclub De Blauwe Tornado’s organiseerde de derde editie van de Tuimelaere Classic. Langs de Oude Heirweg in Moorslede stonden verschillende wielerwedstrijden op het programma. De organisatoren openden ook een zomerbar. De koersen kaderden binnen de wedstrijden van de Landelijke Wielrijders Unie. In totaal waren er drie verschillende wedstrijden. De voorbije jaren werd Anna Grymonprez, de
The post Derde editie

Lees meer »