“Je herkent veel in elkaars verhalen”: Noël ging samen met andere parkinsonpatiënten op expeditie naar Jordanië

Genezen van parkinson kan nog niet, maar dat betekent niet dat je leven voorbij is bij een diagnose. Dat verhaal vertelt ook ‘De krijgers van de woestijn’, een film die op zondag 15 september in Brugge vertoond wordt. “Er blijft ook heel veel wél mogelijk”, getuigt patiënt Noël Remmerie (76) uit Oostende.

Tegen 2040 wordt het aantal parkinsonpatiënten in ons land op 120.000 geschat, drie keer meer dan vandaag. “Het cijfer neemt gestaag toe, enerzijds omdat de symptomen steeds beter herkend worden, anderzijds omdat we steeds ouder worden”, aldus dokter Adinda De Pauw, neurologe aan AZ Damiaan in Oostende. “Maar ook factoren als luchtvervuiling en pesticidegebruik blijken in verband te staan met parkinson.”

Parkinson komt doorgaans voor bij wie ouder is dan 55, maar wordt ook op jongere leeftijd vastgesteld. De Amerikaanse acteur Michael J. Fox was pas 29 toen de ziekte bij hem werd vastgesteld.

Naar de hersenaandoening die het gevolg is van een tekort aan de stof dopamine in de hersenen, wordt hoopgevend onderzoek verricht, maar genezing is tot dusver niet mogelijk. De symptomen, die heel verschillend kunnen zijn, worden wel afgeremd door medicatie en veel beweging.

Jarenlang proces

Dat ondervindt ook Oostendenaar Noël Remmerie bij wie de diagnose twee jaar geleden werd gesteld. “Een tijd daarvoor was het me al opgevallen dat de fijne motoriek van mijn linkerhand verminderde”, vertelt hij. “Mijn vrouw en dochter hadden me er ook al op gewezen dat ik soms met mijn voeten sleepte, of licht zwalpte. Toen we het daar met de huisarts over hadden, opperde die meteen dat ik vermoedelijk aan de ziekte van Parkinson leed. Hij stelde zelf vast dat mijn mimiek niet klopte, wat op zich ook een symptoom van parkinson is.”

“Men denkt al snel aan ‘bibberen’, maar dat is lang niet het meest voorkomende symptoom” – dokter Adinda De Pauw

Na onderzoek bij dokter De Pauw bleek dat ook wel degelijk het geval. “En dan pas besef je ook dat het proces al jaren aan de gang was. Ik ruik al een hele tijd heel weinig, ik herinner me ook momenten waarop ik zonder aanwijsbare reden plots geen kracht meer had, en soms maakte ik wilde bewegingen in mijn slaap of viel ik zelfs uit bed… Allemaal symptomen van parkinson, zo bleek.”

Noël blijft niet bij de pakken zitten. “De symptomen evolueren voorlopig traag. Dokter De Pauw noemt dit mijn honeymoonfase”, grapt hij. “Hoelang die duurt, weet evenwel niemand. Maar hoewel mijn klachten momenteel nog beperkt zijn, merk ik het wel meteen als ik eens vergeet mijn medicatie in te nemen.”

(lees verder onder de foto)

Noël trok met samen met andere parkinsonpatiënten naar Jordanië. © gf

In AZ Damiaan vernam Noël ook het bestaan van Parkili, een vereniging voor mensen met parkinson en hun omgeving, die streeft naar een betere levenskwaliteit, door samen te bewegen en dromen waar te maken. Parkili werd in 2017 opgericht door zeven parkinsonpatiënten die besloten samen de Kilimanjaro te beklimmen. Sindsdien worden regelmatig gelijkaardige projecten opgezet, onder meer ook een expeditie naar Jordanië waaraan Noël deelnam. Ook dokter De Pauw reisde mee, als buddy.

“Het werd een prachtige en avontuurlijke reis, en een heel bijzondere ervaring”, blikt Noël terug. “Een beetje vreemd aanvankelijk, ik kende er niemand. We hadden eerder wel een weekend in de Ardennen samen doorgebracht, maar al bij al kenden we elkaar nauwelijks. Maar we voelden meteen dat we hetzelfde lot deelden. We konden elkaar vragen stellen, hoe ging dat bij jou… Want parkinson uit zich op veel verschillende manieren, maar tegelijk herken je ook veel in elkaars verhalen. Het deed deugd om dat vast te stellen.”

Een lach en een traan

De reis werd mooi in beeld gebracht door Philippe Niclaes, bekend als cameraman van Arnout Houben in de tv-reeks De Lage Landen. Het resultaat daarvan is op zondag 15 september om 14 uur te zien in Cinema Lumière in Brugge. “Een aanrader”, pleit ook dokter De Pauw. “Want iedereen weet dat parkinson bestaat, maar weinig mensen weten wat de ziekte precies inhoudt. Men denkt al snel aan bibberen, maar dat is lang niet het meest voorkomende symptoom. De film toont wat parkinson betekent voor wie de diagnose krijgt, en hoe je ermee kunt proberen om te gaan. Een verhaal over veerkracht en hoop, met een lach en een traan. In de film verwoorden alle deelnemers heel mooi hoe ze, elk op hun manier, van dag tot dag leven en blijven genieten van alledaagse dingen”, besluit ze.

Info en tickets: www.parkili.be

The post “Je herkent veel in elkaars verhalen”: Noël ging samen met andere parkinsonpatiënten op expeditie naar Jordanië is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zal de oorlog uitbreiden naar hier? Kolonel Housen geeft antwoord op vragen van onze lezers: “De komende weken worden cruciaal voor Oekraïne”

De oorlog in Oekraïne staat voor een cruciale herfstfase. Het Russische leger zal proberen om nog zo veel mogelijk grondgebied te veroveren voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van begin november, maar wat gebeurt er daarna? Wanneer komt er vrede? Waarom grijpt de NAVO niet harder in? Onze lezers stuurden ons de voorbije dagen tientallen vragen over het conflict. Onze defensie-expert, kolonel

Lees meer »

Vijftien jaar cel voor Tsjetsjeen (26) uit Menen die terreuraanslag wilde plegen in ons land

De Brugse correctionele rechtbank heeft een 26-jarige Tsjetsjeen uit Menen veroordeeld tot vijftien jaar effectieve gevangenisstraf en tien jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank (TBS) voor poging tot terroristische moord. Abubakar S. wilde samen met zijn vrouw, die acht jaar cel kreeg, een aanslag plegen in de joodse buurt en op een LGBTQ-bar in Antwerpen. Het openbaar ministerie had achttien jaar

Lees meer »

KAJ Pittem verkent Voerstreek tijdens kamp

Het jaarlijkse kamp van de Pittemse afdeling van de KAJ vond plaats in Teuven, een dorp dat dicht bij het bekende drielandenpunt gelegen is.
The post KAJ Pittem verkent Voerstreek tijdens kamp appeared first on KW.be.

Lees meer »

De Parette organiseert eerste sneukeltocht in Harelbeke

Dienstencentrum De Parette vond een originele manier om hun werking in de kijker te zetten: al sneukelend de buurt rond lokaal De Parette verkennen en op de tussenstops nader kennismaken met de vrijwilligers van het Dienstencentrum die een woordje uitleg geven over de werking. “Het opzet is van deze eerste editie een jaarlijkse sneukelwandeltocht te maken”, luidt het.
The

Lees meer »

“Het doet zeer dat ik op mijn leeftijd nog zo vernederd moet worden”: Hubert (87) fysiek belaagd na discussie over parkeerplaats

Afgelopen zondag stroomde Kruiseke vol voor een geslaagde rommelmarkt. Een succes, al is dat voor Hubert Vuylsteker (87) met een bittere nasmaak. Hij werd na een discussie over een parkeerplaats hard aangepakt, zelfs tot in zijn woning. “De dokter zegt dat ik er niet te veel aan moet denken, maar dat lukt me niet.”
The post “Het doet zeer

Lees meer »

Speelkar en Babbelcaravan naar Zarren

Na heel wat geslaagde passages op verschillende locaties in Kortemark trekken de Speelkar en de Babbelcaravan dit najaar naar Zarren. Je vindt ze op woensdag 25 september, woensdag 9 en woensdag 23 oktober in de Koordhoekwijk. “Dit gebeurt in samenwerking met LDC De Wimperlinde, vzw ‘t Schoederkloptje en Saamo, een organisatie die sociale uitsluiting wil
The post Speelkar en

Lees meer »

2 verdachten in onderzoek naar doodgeschoten Firdaous (11) mogen gevangenis verlaten

2 verdachten, een 53-jarige vrouw en een 28-jarige man, die waren aangehouden in het onderzoek naar de dood van het 11-jarige meisje Firdaous, mogen de gevangenis verlaten. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling beslist. Het meisje stierf vorig jaar na een aanslag die vermoedelijk gebeurde binnen het Antwerpse drugsmilieu. De vrouw is onder elektronisch toezicht geplaatst, de man mocht de

Lees meer »

LIVE FRANKRIJK-BELGIË. Casteels heeft geweldige parade in huis op poging Mbappé, Duranville komt Doku aflossen

De Rode Duivels nemen het in de Nations League op tegen Frankrijk. Bondscoach Tedesco voert één wijziging door: Debast vervangt de geblesseerde De Cuyper. Aan de overzijde zit sterspeler Mbappé op de bank, net als Griezmann, Olise en Barcola. Weten de Duivels daarvan te profiteren? Kijk LIVE op VTM en VTM GO, of volg het in onze liveblog! Voorlopig staat

Lees meer »

Voka lanceert aanbevelingen voor lokale besturen van Ieper, Poperinge en Veurne

Met de verkiezingen in zicht legt Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen nog eens de vinger op de economische wonden via hun regiodeals. In de Westhoek zijn dat mobiliteit, de arbeidsmarkt, ruimte om te ondernemen en de braindrain. Voor Ieper, Veurne en Poperinge hebben voorzitters Callens en De Brabandere specifieke aanbevelingen
The post Voka lanceert aanbevelingen voor lokale besturen

Lees meer »