Ex-burgemeester Kortrijk Lieven Lybeer vrijgesproken van gesjoemel met onkostenvergoeding Tieltse Bouwmaatschappij

Lieven Lybeer (65), gewezen CD&V-schepen en voormalig waarnemend burgemeester van Kortrijk, is in beroep vrijgesproken voor gesjoemel met zijn onkostenvergoeding als directeur van de Tieltse Bouwmaatschappij. Het hof vindt de schriftvervalsing onvoldoende bewezen.

Lieven Lybeer was jarenlang een prominente CD&V-politicus in Kortrijk. In 1999 werd hij schepen en tien jaar later schopte hij het tot waarnemend burgemeester, toen zijn partijgenoot Stefaan De Clerck minister van Justitie werd.

Audit

In 2013 werd hij directeur van de Tieltse Bouwmaatschappij. Nog datzelfde jaar kende de raad van bestuur hem bovenop zijn loon een maandelijkse, forfaitaire onkostenvergoeding van 200 euro toe. De toezichthouder van de Vlaamse overheid draaide die beslissing evenwel terug en plaatste de sociale huisvestingsmaatschappij onder verhoogd toezicht.

Tijdens een audit in 2019 kwam aan het licht dat de voormalige CD&V-politicus sinds maart 2015 toch een maandelijkse onkostenvergoeding had opgestreken van zelfs 300 euro per maand. Lybeer zou het verslag van de vergadering waarin de onkostenvergoeding werd toegekend vervalst hebben op zijn computer.

Woord tegen woord

Lybeer werd voor de rechtbank gedaagd wegens schriftvervalsing en oplichting. Hij kreeg zes maanden celstraf met uitstel en 1.600 euro boete. Aan de Tieltse Bouwmaatschappij moest Lybeer 42.733 euro schadevergoeding betalen. Maar hij ging in beroep omdat het volgens zijn advocaat woord tegen woord is, waardoor er minstens sprake is van twijfel.

Het hof van beroep ging mee in dat verhaal. “De versie van de toenmalige voorzitter van de raad van bestuur kan niet zonder meer als waar worden aangenomen, zeker omdat de bewuste mail met de aangepaste versie van het verslag niet meer beschikbaar is. Hierdoor kan het hof onmogelijk nagaan welke versie aan de toezichthouder werd overgemaakt”, klinkt het in het arrest.

Passage verwijderd

“Er bestaat een versie van het verslag waarin werd beslist over het toekennen van een forfaitaire onkostenvergoeding van 300 euro. In de versie die aan de toezichthouder werd bezorgd, bleek deze passage te ontbreken. Er is echter sprake van een ‘woord tegen woord’-situatie tussen de ex-directeur en de voorzitter van de raad van bestuur van de Tieltse Bouwmaatschappij over wie de passage over de onkostenvergoeding heeft verwijderd. De beklaagde verklaarde dat het verslag werd aangepast op vraag van de toenmalige voorzitter van de raad van bestuur (wat die laatste ontkende).”

Daarom besloot het hof Lybeer vrij te spreken. “Omdat schriftvervalsing door de beklaagde niet afdoende is bewezen, kan er evenmin sprake zijn van oplichting”, besluit het hof. (OSM)

The post Ex-burgemeester Kortrijk Lieven Lybeer vrijgesproken van gesjoemel met onkostenvergoeding Tieltse Bouwmaatschappij is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Illegaal in het land en betrapt bij inbraak: dit is Younes I. (25), de man die zijn maatschappelijk assistente verkrachtte in de gevangenis

Er hing een blad aan zijn cel met de melding “agressief”. Maar zijn celstraf zou niet lang meer duren. Om zijn vrijlating te bespreken, had Younes I. (25) een afspraak met zijn maatschappelijk assistente in een apart lokaaltje, waar hij haar verkrachtte. Wie is de jongeman uit Marokko, die na amper tien dagen in België op heterdaad betrapt werd tijdens

Lees meer »

Duitse gerecht legt beslag op grootste bordeel van Europa

Dit is ‘Pascha’, het grootste bordeel van Europa. Achter een opvallend flashy roze gevel in Keulen werken tot 120 prostituees en passeren een slordige 1.000 klanten per dag. Maar mogelijk is het gedaan met de pikante pret. Volgens de Duitse krant ‘Bild’ is het megabordeel in beslag genomen door de autoriteiten. Alles draait om een onderzoek waarbij een professionele bende

Lees meer »

Verdachte van steekpartij in Oostende geïdentificeerd

In het onderzoek naar een steekpartij in juli 2023 in Oostende is een verdachte geïdentificeerd. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Een 41-jarige man uit Nieuwpoort werd neergestoken toen hij drugs wilde kopen van een vermoedelijk Nederlandse dealer.

Lees meer »

“Op voorhand niet tevreden met zilver, maar nu wel”: Jasper Schoofs zorgt voor eerste Belgische medaille op EK wielrennen met zilver in tijdrit voor junioren

De eerste Belgische medaille op het EK wielrennen in Limburg is een feit. Jasper Schoofs (18) pakte zilver in de tijdrit bij de junioren (17-18 jaar). “Op voorhand had ik niet tevreden geweest met zilver, maar nu wel”, reageerde onze jonge landgenoot achteraf. “Ik heb alles eruitgehaald.” Matisse Van Kerckhove (18) zat lang in de hot seat maar greep naast

Lees meer »

Zeepkistenrace lost opnieuw alle verwachtingen in: “Deelnemers worden elk jaar creatiever”

De derde editie van de Blankenbergse zeepkistenrace was een voltreffer. Volgens organisator Guy De Coninck waren er naar schatting tussen de 1.500 en 2.000 kijklustigen, en da’s een pak meer dan vorig jaar. “Logisch ook, want hoe meer deelnemers, hoe meer aanhang die meebrengen.” Liefst 23 karren, ofwel tien meer dan vorig jaar, bolden de Leopoldhelling af.
The post

Lees meer »