Dienstverlening van start in het nieuwe stadhuis van Roeselare, je kan er ook opnieuw trouwen

Op woensdag 4 september opende Roeselare de deuren van de Grote Markt 1. Nu de verhuizing achter de rug is, staan de stadsmedewerkers en het beleid klaar om de Roeselarenaars te ontvangen in het nieuwe stadhuis. De dienstverlening zit niet alleen in een gloednieuw gebouw. Roeselare nam de dienstverlening ook onder de loep en voerde enkele nieuwigheden in, zodat de inwoners nog sneller en beter geholpen kunnen worden.

Heb je een afspraak met Stad Roeselare? In het nieuwe stadhuis, met de ingang via de Grote Mark 1, vind je voortaan de bestuurszone met het college van burgemeester en schepenen. Ook deze stadsdiensten keren terug naar ‘hun’ stadhuis na een tijdelijk verblijf in o.a. ARhus en de Delaerestraat: 1788 (het meldpunt voor al je vragen en meldingen), Burgerzaken, Economie en ondernemen, Gebruik openbaar domein, Landbouw, Wonen, Omgevingsvergunningen en Ruimtelijke planning.

“Van bij de start van het stadshuisproject werd beslist om het zenuwcentrum van de dienstverlening en administratie in het stadscentrum te houden”, aldus schepen voor stadsontwikkeling Nathalie Muylle. “Met de komst van het nieuwe stadhuis is ook de dienstverlening aangepakt. Om de dienstverlening, online en offline, vlot te laten verlopen, kroop de Stad in het hoofd van de burger: hoe word je het snelst geholpen? Hoe vind je makkelijk de weg? Met alle uitkomsten ging Roeselare aan de slag om een puike service voor de burger neer te zetten.”

Daarna werd het burgerpanel dienstverlening uitgenodigd. Op basis van de ervaringen van bijna 30 burgers is de dienstverlening daar waar nodig nog bijgestuurd richting de verhuis van de dienstverlening op 4 september.

Wat is nieuw vanaf 4 september?

– Het stadhuis is vanaf maandag tot en met vrijdag open op de middag. Je kan op de middag langskomen bij het onthaal met een vraag, een melding of om een afspraak in te plannen met een stadsdienst.

– De dienstverlening op zaterdag wordt uitgebreid. Je kon al op zaterdagvoormiddag een afspraak maken bij Burgerzaken, nu kan dit ook voor hulp bij het indienen van een bouwaanvraag, algemene informatie over woonpremies en een vergunning voor inname openbaar domein.

– Om enkel documenten op te halen, wordt het eenvoudiger. Krijg je een bericht dat je document klaarligt? Dan kan je zonder afspraak langskomen aan het onthaal om het op te halen. Het gaat onder meer over het afhalen van een identiteitskaart, Kids-ID, reispas, rijbewijs, een nieuwe pin- of puk-code aanvragen of een uittreksel uit het strafregister.

– Stad Roeselare blijft verder werken op afspraak. Zo zijn de wachttijden sterk verminderd, kunnen mensen een afspraak maken wanneer het hen uitkomt en ligt alles klaar. Een afspraak maken kan digitaal via roeselare.be/afspraak of via de Roeselare-app, door gratis te bellen naar 1788 of aan het onthaal van het stadhuis.

– Je kan altijd terecht aan het onthaal van 1788 in het stadhuis met een vraag of een melding. Hiervoor moet je geen afspraak maken.

“Roeselare blijft ook in het nieuwe stadhuis gaan voor dienstverlening op maat van de inwoners. Of het nu digitaal, telefonisch of fysiek in het stadhuis is”, stelt schepen voor dienstverlening Matthijs Samyn.

Trouwen in het nieuwe stadhuis

Voor de zomer zette Roeselare al eens de deuren open. Maar liefst 6.017 kijklustigen gingen in op deze uitnodiging. Een veelgestelde vraag was: “waar gaan de mensen trouwen?”

“Huwen gebeurt vanaf 6 september in de Rolariuszaal in het historische stadhuis. Deze lichtrijke en ruime zaal werd in de coronaperiode gebruikt als trouwzaal, en dat wordt weer de plek waar mensen hun jawoord geven. Deze ruimte is gerestaureerd, aangekleed met kunstwerken en ingericht met modern en fris meubilair”, aldus burgemeester Kris Declercq.

Een medewerker begeleidt het trouwkoppel door het stadhuis naar de zaal. Zo verloopt alles vlot, en kan elk koppel in alle rust elkaar het jawoord geven.

Kuier je trouwens door de binnentuin, dan trekt de sculptuur van Maarten Schaubroeck al snel je aandacht. Je ziet het goed: in dit kunstwerk worden twee huizen één. Want toekomstige koppels kunnen voortaan ook hier, in openlucht, elkaar hun jawoord geven.

“Ook de komende tijd blijft de Stad de dienstverlening nauw opvolgen en voortdurend verbeteren”, voegt schepen voor 1788 Piet Delrue nog toe. Voor alle vragen over de dienstverlening van Stad Roeselare: op roeselare.be lees je alle informatie, check zeker de Roeselare-app of bel gratis 1788.

The post Dienstverlening van start in het nieuwe stadhuis van Roeselare, je kan er ook opnieuw trouwen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Fluffy Falafel vanaf heden te vinden op de Veemarkt

In juli 2022 opende Wasim Bayazid (46) zijn eerste eat-in en takeaway winkel ‘Fluffy Falafel’, gevestigd op de hoek van de Veldstraat en de Stasegemsestraat in Kortrijk. Ruim twee jaar later verhuist de gewezen Syrische vluchteling met zijn vegan falafel wraps naar een grotere locatie op de Veemarkt, breidt hij samen met Kristof De Ruyck zijn cateringdiensten uit en lanceert

Lees meer »

Brusselse politicus Fouad Ahidar komt ook in Gent met lijst

Voor de gemeenteraadsverkiezingen in Gent komt de nieuwe partij FouadAhidar&TeamGent erbij. Fouad Ahidar heeft zijn eigen lijst in Brussel, Team Gent is een groep maatschappelijk betrokken burgers, zo zeggen ze. Lijsttrekker wordt Sidi El Omari, hij is 28, ooit Strafste Gentenaar geweest, en actief binnen een jeugdorganisatie in de Brugse Poort.

Lees meer »

Drones maken slachtoffers in hart van Moskou: is dit de manier om Poetins macht te ondermijnen?

In Rusland is er voor het eerst een burger omgekomen door een Oekraïense drone die insloeg nabij Moskou. Dat gebeurde tijdens een aanval die de grootste van de oorlog wordt genoemd. Oekraïne wil de oorlog voelbaar maken voor de Russische bevolking. Maar helpt dat wel om Poetins macht te ondergraven? En hoeveel burgers stierven er eigenlijk al op Russisch grondgebied?

Lees meer »

Handjes schudden en recepties afschuimen: West-Vlaamse stemmenkanonnen verklappen hun campagnegeheimen

Facebook, TikTok, Instagram? De meeste stemmenkanonnen van de West-Vlaamse lokale politiek houden er zich amper mee bezig, zo blijkt uit een exclusieve rondvraag van onze redactie. Hét recept voor verkiezingswinst is voor de meesten al jaren ongewijzigd: zes jaar lang aanwezig zijn op recepties en evenementen, flyers en ander drukwerk verspreiden en vooral heel veel huisbezoeken. “Ze willen allemaal liever

Lees meer »

Nestlé Waters treft schikking van 2 miljoen euro met Franse gerecht

Nestlé Waters gaat een boete van 2 miljoen euro betalen. Het bedrijf heeft een schikking getroffen met het parket. Dat heeft de procureur van het Franse Epinal gemeld. Nestlé Waters moet die boete betalen, nadat aan het licht kwam dat flessenwater van merken als Perrier en Contrex niet aan de eisen voldeed van puur mineraalwater.

Lees meer »

Duizenden mensen geëvacueerd voor bosbranden in Californië

Duizenden bewoners in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië zijn zondag geëvacueerd voor oprukkende bosbranden. Dat melden Amerikaanse media. Gouverneur Gavin Newsom riep zaterdagavond (lokale tijd) de noodtoestand uit om extra middelen in te zetten in de strijd tegen het vuur.

Lees meer »

Strenger asielbeleid, meer geld naar woningen, minder naar onderwijs: Nederlandse premier Schoof stelt regeerprogramma voor

De Nederlandse regering wil de komende jaren een strenger asiel- en migratiebeleid, forse bezuinigingen op onderwijs, minder papierwerk in de zorg en meer bouwen. Dat staat in het nieuwe regeerprogramma, dat de Nederlandse premier Dick Schoof heeft gepresenteerd. "De ambities zijn groot, maar dat zijn de problemen die opgelost moeten worden ook", zegt de premier.

Lees meer »

Gedenksteen voor de Poolse bevrijders

Tachtig jaar geleden reed generaal Stanislas Maczek met de Eerste Poolse Pantserdivsie Ieper binnen via de Polenlaan. Ter herdenking van die historische gebeurtenis en als eerbetoon aan de Poolse bevrijders onthulde de Koninklijke Oud-Strijdersbond Ieper-Zillebeke 40-45 een nieuwe gedenksteen in de Polenlaan nabij de bibliotheek.
The post Gedenksteen voor de Poolse bevrijders appeared first on KW.be.

Lees meer »

Maand rijverbod voor autohandelaar na vlucht voor politie: “Zijn vriend reed na de controle zelfs nog 201 km/u”

Een 41-jarige autohandelaar uit Harelbeke zal het binnenkort voor een tweede keer nog eens 15 dagen zonder zijn rijbewijs moeten doen. In Waregem reed hij aan hoge snelheid weg van de politie en bleek hij teveel alcohol te hebben gedronken. Echt onder de indruk bleken hij en zijn passagier echter niet.
The post Maand rijverbod voor autohandelaar na vlucht

Lees meer »

Vanaf oktober nog maximum 50 kilometer per uur op Parijse ring

Vanaf 1 oktober mag er op de ring rond Parijs nog maar 50 kilometer per uur gereden worden. Dat heeft burgemeester Anne Hidalgo maandag gezegd, die benadrukt dat een dergelijke maatregel wel degelijk binnen haar bevoegdheden valt. “We zijn er al achttien jaar mee bezig, dus het is niet nieuw”, verklaarde ze op RTL.

Lees meer »

Noor Vaneenooghe is zestigste Tineke van Heule

In een tot de nok gevulde tent op het Lagaeplein is Noor Vaneenooghe zondag gekroond tot het zestigste Tineke van Heule. Ze mag het komende jaar Heule vertegenwoordigen en wordt daarbij bijgestaan door Jana Vandersteene en Gaille Naessens, respectievelijk eerste en tweede eredame. “Een incidentloze editie, met meer dan 35.000 uitzinnige feestvierders, zeven sterke kandidates en een prachtig kersvers Tineke

Lees meer »

Vlaams ABVV roept op om geen coalitie te vormen met extreemrechts: “Voorbeelden uit andere landen zeggen genoeg”

Het Vlaamse ABVV roept kiezers op om op 13 oktober gebruik te maken van hun stemrecht en dringt er bij de lokale partijen op aan om geen coalitie te vormen met extreemrechts. “Voorbeelden uit andere landen bewijzen dat daar systematisch een inperking van de democratische ruimte op volgt”, zei algemeen secretaris Caroline Copers tijdens een ‘Rentrée ABVV’ in Brussel. Daarmee

Lees meer »