Brugge creëert groene belevingszone aan de Boninvest

In 2021 kocht Stad Brugge een administratief gebouw en garagestelplaats langs de Boninvest aan. “Met deze strategische aankoop creëren we een historische kans om onze Brugse Vesten te herstellen en de groene wandeling en fietsroute rondom te stad te vervolmaken”, zeggen burgemeester Dirk De fauw en schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. “Tijdens de winterperiode vatten we aan met het aanleggen van een nieuw stukje groen – een belevingszone – langs onze vesten.”

“De Vesten zijn heel populair, het is echt de tuin van de Bruggelingen. Het vormt een plaats waar alle Bruggelingen en velen van buiten Brugge kunnen samenkomen, wandelen of joggen”, zegt schepen Mercedes Van Volcem. “In tijden waarbij groene openbare ruimte steeds meer gegeerd is, mogen de Bruggelingen zich heel gelukkig prijzen met deze historische aanleg van de Vesten.”

Belevingszone

In 2021 kocht het stadsbestuur voor 2,4 miljoen euro een garagestelplaats en administratief gebouw aan de Boninvest aan. “Het gaat om 5.280 m² grond, we willen de stadsvesten nog mooier maken als belevingszone. Daar past de versterking van de Boninvest als groene ruimte volledig in”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

“We hebben deze legislatuur al veel geïnvesteerd in onze stadsvesten: alle dolomietpaden werden vernieuwd, een investering van 2,5 miljoen euro. We zorgden ook voor groene stoelen op de Vesten en een pop-up speelpleintje aan de Gentpoort.”

Aanleg park

Volgens burgemeester Dirk De fauw wordt, na de opbraak van de bestaande verharding, het bestaande wandel- en fietspad in dolomiet vernieuwd: “Op die manier kunnen we een veilige verbinding voorzien.”

Dirk De fauw en Mercedes Van Volcem stelde de plannen voor de Boninvest voor. © Persdienst Brugge

“De parkzone wordt doorgetrokken waar de gebouwen momenteel nog staan, hier zal gazon, 5.400 bloembollen, onder andere krokussen en tulpen, en drie platanen aangeplant worden”, verduidelijkt Mercedes Van Volcem. “We plaatsen hier straatmeubilair, zodat mensen kunnen zitten en even uitrusten. Zwanenhalszitbanken, picknickbanken en afvalmanden zijn voorzien.”

Mouterij

De overgebleven gronden en gebouwen worden nog voor helft gehuurd door de FOD Justitie die er inbeslaggenomen voertuigen stalt. “De huur loopt nog tot 2027 en we gaan die huur ook laten doorlopen omdat ze ook een stuk van de investering dekt”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Ook de historische mouterij blijft staan. Doordat deze een erfgoedwaarde heeft wordt deze niet gesloopt. De functie die dit gebouw zal krijgen wordt nog onderzocht. “Nadat de gebouwen in 2027 vrijgegeven worden, zal verder gekeken worden om de Boninvest groener en veiliger voor voetgangers en fietsers te maken”, aldus burgemeester Dirk De fauw.

The post Brugge creëert groene belevingszone aan de Boninvest is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Orlando Bloom verloor 23 kilo voor nieuwe thriller ‘The Cut’: “Ik dacht letterlijk dat ik zou sterven”

Orlando Bloom viel zo’n 23 kilo af voor zijn nieuwe film ‘The Cut’. Dat vertelde de 47-jarige acteur in gesprek met ‘Variety’ en ‘People’. Bloom werd niet alleen fysiek, maar ook “mentaal uitgedaagd” tijdens het afvallen voor de nieuwe prent, waarin hij een bokser speelt die moet afvallen om terug te keren naar de ring voor een laatste kans op

Lees meer »

‘Julie zwijgt’ van Leonardo van Dijl is Belgische Oscarinzending voor 2025

‘Julie zwijgt’, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, is de officiële Belgische inzending voor de Oscars. De Belgische jury koos de film als kandidaat voor een kans op het felbegeerde beeldje in de categorie Beste Internationale Langspeelfilm. ‘Julie zwijgt’ viel eerder al in de prijzen op het filmfestival van Cannes en gaat dit najaar in België in première tijdens Film

Lees meer »

Welkom in de proeftuin in Klerken

Op vrijdag 6 september werd in Houthulst, meer bepaald in deelgemeente Klerken, een zogenaamde proeftuin geopend. Inwoners mogen er fruit, bloemen en noten komen plukken, rapen en proeven.
The post Welkom in de proeftuin in Klerken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kratstapelen tijdens opendeur brandweer Hooglede

Op zondag 15 september organiseert de brandweerpost van Hooglede hun jaarlijkse opendeurdag. Dit jaar pakken ze het speciaal aan, want tijdens die opendeur organiseren zij ook de eerste editie van het West-Vlaams kampioenschap kratstapelen voor West-Vlaamse brandweerlieden en Hoogleedse verenigingen.
The post Kratstapelen tijdens opendeur brandweer Hooglede appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Elke dag trekken we 10 rijbewijzen in”: waarom politie sinds juni jacht maakt op bestuurders die gsm’en achter stuur

Gsm-gebruik achter het stuur blijft een groot probleem. Sinds 1 juni 2024, de dag waarop de politie in de kustprovincie veel strenger begon toe te zien op dergelijke inbreuken, werden al 936 rijbewijzen ingetrokken. “Mensen moeten beseffen dat afleiding tijdens het rijden supergevaarlijk is”, zegt Filiep Jodts, de grote baas van het parket West-Vlaanderen.

Lees meer »

Lotte Santens is nieuwe groepsleider bij de Chirowietjes

Kinderen van het eerste leerjaar tot en met tieners uit het zesde middelbaar konden zondag 8 september langs bij de Chirowietjes tijdens hun startdag. De activiteiten vinden plaats elke zondag van 14 tot 17 uur in de Leysafortstraat 17. “We hadden een mooie opkomst”, vertelt Lotte Santens, die dit jaar de groepsleiding op zich neemt.
The post Lotte Santens

Lees meer »

Dartclub ’t Gemeentehuis start in Harelbeekse competitie

Vanaf 21 september start de nieuwe dartscompetite van de Harelbeekse Dartsfederatie. Nieuw in reeks drie is Dartsclub ’t Gemeentehuis uit Desselgem. In dit café worden regelmatig tornooien georganiseerd. “De grote belangstelling was de aanzet om met een eigen club te beginnen”, vertelt voorzitter Bjorn Verweij (21), ook uitbater van café ‘t Gemeentehuis.
The post Dartclub ’t Gemeentehuis start in

Lees meer »

Parket vordert zes jaar cel tegen Matteo Salvini

Op een proces over migranten op de Middellandse Zee heeft het parket een gevangenisstraf van zes jaar gevorderd tegen de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini. De voorzitter van de rechtse regeringspartij Lega wordt vervolgd omdat hij in 2019 als minister van Binnenlandse Zaken een schip van een Spaanse hulporganisatie wekenlang de toegang tot een haven weigerde.

Lees meer »