Zita Gheysens gaat voor sprintcarrière op de piste

Zita Gheysens slaat een andere weg in. De zeventienjarige juniore zal niet meer op de weg te zien zijn, des te meer op de piste. De Izegemse gaat zich voortaan focussen op de sprintnummers: keirin, (team)sprint en kilometer.

De Topsportschoolleerlinge staat al enkele weken langs de kant. Tijdens het wegseizoen boekte de renster van het Van Moer Logistics Cycling Team niet de resultaten die van haar mochten worden verwacht. “Ik trok naar de huisarts, maar daar werd niets gevonden”, vertelt Zita Gheysens. “Nadat ik sportarts Piet De Moor consulteerde, kreeg ik een diagnose. Ik had klierkoorts ontwikkeld, maar was in die periode intensief blijven trainen en koersen.”

Bloed oké

Vanaf eind mei werd rust voorgeschreven. Pas enkele dagen geleden kreeg de jonge renster uit Izegem te horen dat haar bloedwaarden opnieuw in orde zijn. Dus mag ze zachtjes aan conditieopbouw beginnen doen. De voorbije maanden kreeg Zita Gheysens veel tijd om na te denken. Ze blijft in het wielrennen, maar gaat zich heroriënteren. In de toekomst probeert ze de voetsporen van olympiër en gewezen keirinwereldkampioene Nicky Degrendele te drukken.

“Eigenlijk speelde dat al veel langer in mijn hoofd”, benadrukt Gheysens. “Net als de mannen zullen vrouwen in de toekomst geen vijfhonderd, maar duizend meter tegen de klok rijden op de wielerbaan. Dat moet me liggen. De kortere explosieve nummers passen beter bij mijn lichaamsbouw. Op een meeting in Apeldoorn heb ik een keirin gereden. Dat was een meevaller. Dus ga ik in de toekomst voor de sprintnummers.”

Naar Hasselt

De jonge Izegemse besefte al langer dat ze, door haar lichaamsbouw, op de weg nooit een hoofdrol zou spelen. “Hoe ouder je wordt, hoe langer wedstrijden worden en hoe meer klimwerk geserveerd worden”, verduidelijkt Gheysens. “Vele uren trainen om uiteindelijk toch maar anoniem in het peloton te finishen, dat zie ik niet zitten.”

Vandaar dat ze nu enkel nog op wielerbanen te zien zal zijn. Voor haar laatste jaar secundair onderwijs moet Gheysens van de Topsportschool in Gent verhuizen naar Hasselt. Omdat de sprintkern onder leiding van de Brit Jonathan Mitchell en de Limburger Dominique Perissi in Heusden-Zolder traint. (HF)

The post Zita Gheysens gaat voor sprintcarrière op de piste is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Heeft Bart De Wever gelijk dat het “vrijwel altijd jongeren van allochtone origine” zijn die voor problemen zorgen? “Je hebt ook Vlaamse influencers die op festivals inbreken”

Volgens Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zijn het “vrijwel altijd jongeren van allochtone origine” die geweld plegen tegen wie de overheid vertegenwoordigt. Heeft hij gelijk of is het – zoals sommigen hem verwijten – een makkelijke poging om stemmen te winnen? Wij gingen op zoek naar de cijfers en klopten aan bij jeugdcriminoloog Johan Deklerck (KU Leuven). “Ze doen

Lees meer »

“Weinig politici die het luidop durven zeggen: maar ze zullen aardgas duurder maken”

Nu de verkoop van warmtepompen keldert klinkt de roep bij experts steeds luider om gas en stookolie via allerlei heffingen en accijnzen duurder te maken. En elektriciteit goedkoper. “Zowel federaal als Vlaams weten de regeringsonderhandelaars dat ze bijna geen kant meer op kunnen”, schrijft onderzoeksjournalist Jeroen Bossaert. “We zullen met z’n allen — willen of niet — naar de warmtepomp

Lees meer »

Geen folklorestoet in de Molenhoek in Deerlijk omwille van wegenwerken

De folklorestoet die op zaterdag 19 oktober door de Molenhoek in Deerlijk zou trekken, gaat niet door. “We hebben onlangs bericht gekregen van de gemeente Deerlijk dat de wegenwerken in verschillende straten van de Molenhoek in oktober nog niet afgerond zullen zijn”, verduidelijkt Nick Mannekens van het feestcomité van de Molenhoek.
The post Geen folklorestoet in de Molenhoek in

Lees meer »