RHIZO Zorgkrachtschool is één van de eerste gsm-vrije scholen in Kortrijk

Je hoort het steeds vaker. Scholen leggen het smartphonegebruik van hun leerlingen aan banden. Ook RHIZO Zorgkrachtschool kiest bewust voor een gsm-vrije omgeving. “We zijn geen politiekorps en willen ook bij onze 747 leerlingen een draagvlak creëren. En dat zien we nu al”, zegt zorgcoördinator Sofie Ongenaert (49). “Er ontstaan bijvoorbeeld meer spontane interacties op de speelplaats.”

Het gebruik van mobiele telefoons op school is niet langer toegestaan bij RHIZO Zorgkrachtschool aan de Beheerstraat. Na een testperiode van twee weken in mei vorig jaar moeten de leerlingen van het eerste en de tweede graad hun gsm afgeven aan het onthaal bij de start van de schooldag en krijgen die pas erna terug. De leerlingen van de derde graad moeten beroep doen op hun verantwoordelijkheidszin en bewaren de gsm uitgeschakeld in de boekentas. Voor medische redenen of buitenschoolse activiteiten wordt een uitzondering gemaakt.

“Dit werd niet zomaar beslist. Na onderzoek, inspraakmomenten en experiment leren we dat een gsm-vrije school voor iedereen positief is”, zegt Sofie, die ook leerkracht maatschappij en welzijn is bij de eerste graad. “Prikkels van berichten, meldingen, sociale media, … hebben een negatieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen van jongeren en verstoren de concentratie in de klas. Met een gsm in de buurt heb je voortdurend de drang om te kijken naar de melding of te controleren of er iets is binnengekomen. Met de box aan het onthaal nemen we die prikkel weg.”

De leerlingen van het vierde leerjaar spelen voetbal over de middag © MD

“Daarnaast versterken we sociale vaardigheden want zonder gsm worden jongeren gestimuleerd tot persoonlijke ontmoeting en verbinding door met elkaar te praten, oogcontact te maken, samen te werken en te ontspannen. Tijdens de middagpauze begonnen de leerlingen spontaan Uno te spelen en stond de basketbalpaal – die al maanden platlag – opeens weer recht. Voor leerlingen die niet zo sociaal sterk zijn of zich veilig voelen achter een scherm, zetten we in op middagactiviteiten of voorzien we stille ruimtes.”

“Ons voornaamste engagement is om de mediawijsheid te verhogen. Leerlingen leren bewuster omgaan met hun gsm en een gezondere en verantwoordelijke relatie met technologie en sociale media ontwikkelen. Als school is het onze verantwoordelijkheid om vanuit de kennis van de biologische ontwikkeling van jongeren samen te groeien naar een gezond gsm-gebruik”, besluit Sofie.

The post RHIZO Zorgkrachtschool is één van de eerste gsm-vrije scholen in Kortrijk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nu ECB de rente verlaagt: bij welke banken kun je straks goedkoper lenen volgens onze geldexpert? “Zelfs 0,10% is al een gigantisch verschil”

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente voor de tweede keer dit jaar verlaagd met 25 basispunten tot 3,50 procent. Daardoor zou lenen opnieuw goedkoper worden. Maar kunnen de banken die nu stunten met hoge rentes na de strijd om de staatsbonmiljarden dat wel waarmaken? HLN-geldexpert Pascal Paepen verwacht dat lenen voor een huis bij sommige banken duurder zal

Lees meer »

Vlaams ABVV roept op om geen coalitie te vormen met extreemrechts: “Voorbeelden uit andere landen zeggen genoeg”

Het Vlaamse ABVV roept kiezers op om op 13 oktober gebruik te maken van hun stemrecht en dringt er bij de lokale partijen op aan om geen coalitie te vormen met extreemrechts. “Voorbeelden uit andere landen bewijzen dat daar systematisch een inperking van de democratische ruimte op volgt”, zei algemeen secretaris Caroline Copers tijdens een ‘Rentrée ABVV’ in Brussel. Daarmee

Lees meer »

Ruben Van Gucht komt terug op ‘vrouwenbe­nen-incident’: “Blanka en ik hebben een goede verstandhouding”

Ruben Van Gucht (37) beleefde een drukke sportzomer, waarin hij maar liefst elf weken in het buitenland doorbracht voor onder andere het EK voetbal en de Olympische Spelen. Tijdens een uitzending op Radio 2 ontstond er ophef toen onverwacht de benen van een onbekende vrouw in beeld verschenen. In het programma ‘Café congé’ blikt de sportjournalist nu terug op dat

Lees meer »

Jongeman opgepakt nadat hij verontrustende beelden van Brugse school op sociale media deelt: “Vind me op het nieuws”

De politie was vrijdagochtend massaal aanwezig op de school SASK in Sint-Kruis, een deelgemeente van Brugge. Een jongeman deelde op sociale media verschillende beelden van de school, met daarop telkens de onheilspellende tekst “vind me op het nieuws”. Het Gentse parket kan voorlopig enkel bevestigen dat er iemand is opgepakt. “De jongeman werd meegenomen ter verhoor”, klinkt het.

Lees meer »

TSC Proven snakt naar eerste driepunter van het seizoen

TSC Proven begon het seizoen met één op zes. Tegen Sparta Dikkebus verloor het met 2-4, in Gits werd het een brilscore. Zaterdag komt Staden op bezoek. Simon Decroos hoopt op de eerste driepunter van het seizoen.
The post TSC Proven snakt naar eerste driepunter van het seizoen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Storm Boris kost leven aan vijf mensen in Roemenië, bergwandelaar in Oostenrijk bedolven door lawine

In verschillende landen in Centraal-Europa houden inwoners hun hart vast voor cycloon Boris. In enkele dagen tijd valt ongeveer net zoveel regen als gemiddeld in vier maanden. Tienduizenden huishoudens zitten zonder stroom en verschillende dorpen zijn al geëvacueerd. In Roemenië zijn zeker vijf mensen omgekomen en Polen, Slowakije, Hongarije, Oostenrijk en Duitsland bereiden zich voor op het hoge water. Volg

Lees meer »

Zal de oorlog uitbreiden naar hier? Kolonel Housen geeft antwoord op vragen van onze lezers: “De komende weken worden cruciaal voor Oekraïne”

De oorlog in Oekraïne staat voor een cruciale herfstfase. Het Russische leger zal proberen om nog zo veel mogelijk grondgebied te veroveren voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van begin november, maar wat gebeurt er daarna? Wanneer komt er vrede? Waarom grijpt de NAVO niet harder in? Onze lezers stuurden ons de voorbije dagen tientallen vragen over het conflict. Onze defensie-expert, kolonel

Lees meer »