Opnieuw méér dan honderd woordenaars tijdens nieuwe editie ‘ZuiderZinnen’ : “Mét Leen Dendievel én Wim Willaert…”

Tradities zijn er om in ere gehouden te worden en dat is ook in Antwerpen niet anders. Al voor de vijftiende keer, pakken ze op zondag 22 september in de Koekenstad uit met ZuiderZinnen. Het festival van het woord, zoals de organisatie het zelf graag noemt, valt niet toevallig samen met de autovrije zondag en vindt steevast plaats op verschillende locaties op en rond het Antwerpse Zuid. Na vorig jaar een geslaagde doorstarteditie, hoopt de organisatie beetje bij beetje weer aan te knopen met het bezoekersaantal van de succesedities aan het begin van deze eeuw. Dat doen ze opnieuw met een rits mooie namen, waaronder een aantal (ex-)provinciegenoten én met een aantal verrassende nieuwe locaties.

Hoewel de organisatie van ZuiderZinnen in de basis met onder meer Luc Huybrechts en Ann Lauwers dezelfde bleef dan degene die edities 2000 tot en met 2012 organiseerden, werden vorig jaar bij de doorstart enkele nieuwe en gemotiveerde mensen aangetrokken. Zo ook onder meer een nieuwe voorzitter. Niemand minder dan acteur en presentator Axel Daeseleire. “In principe zijn we inderdaad toe aan de vijftiende editie, maar als organisatie houden we het toch graag op de tweede vernieuwde editie”, weet Axel. “De doorstart vorig jaar is voor iedereen goed meegevallen en we waren zeer tevreden dat de mensen ook weer talrijk richting Antwerpen kwamen. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we binnenkort terug de 20.000 bezoekers van weleer kunnen aantrekken, maar we zien wel waar we uitkomen. We hopen in ieder geval dat het er zoveel mogelijk zijn. Vooral omdat we de deur zo breed mogelijk open willen zetten. We bieden heel bewust een zeer brede waaier aan genres aan om eigenlijk iedereen tevreden te kunnen stellen. In de muziek bestaan er bijvoorbeeld meer dan drie noten Wel, in taal is dat net hetzelfde. Ook daar bestaan veel varianten in die zich ontplooien in schoonheid, in diepte of gewoon in puur genot.”

Axel Daeseleire © PADI/Tom

ZuiderZinnen gaat er al jaren prat op om dat woord in al zijn facetten aan te bieden op het festival. Of het nu om gezongen liedjesteksten, geacteerde scripts, poëzie, thrillers of zelfs voorgelezen jeugdverhalen gaat, zowat alles komt aan bod. Daarvoor trekt het naar goede gewoonte alle registers open en zullen ook dit jaar weer meer dan honderd artiesten optreden op de meer dan twintig locaties waar het festival doorgaat. En dat is dus niet alleen het hoofdpodium aan het KMSKA, maar ook onder meer Cinema Lumière, Café Local en café Hopper. Maar de organisatie wist dit jaar ook een aantal nieuwe locaties toe te voegen aan de lijst. “Wat meteen opvalt is de terugkeer van de Steinersschool. Daar zal dit jaar het jeugdprogramma plaatsvinden. Andere nieuwe locaties zijn het Tropisch Instituut en Play Zuid. Daar zijn we ook zeer blij mee. Play Zuid biedt eerst en vooral een mooie locatie met mooie zaal aan, waar zelfs een 600-tal mensen terechtkunnen en we bijgevolg ook zeer mooie namen kunnen plaatsen, maar ook op andere vlakken zullen zij ons ondersteunen. En dan werken we dit jaar ook samen met Dakkan, waar er op 22 september slam poetry zal worden gebracht vanop het dakterras van het MUHKA”, aldus Axel.

Céline Verbeeck © PADI/Tom

Voor de volledige affiche en exacte locaties, moeten we u uiteraard doorverwijzen naar de website van de organisatie, maar volgende namen wilden we u alvast niet onthouden: uiteraard Axel Daeseleire zelf, maar ook Tom Lanoye, Evi Hanssen, Slongs Dievanongs, Ish Ait Hamou, Kristien Hemmerechts, Jeroen Olyslaegers, Nigel Williams, Herman Brusselmans, Matthieu & Guillaume, Erik Van Looy, Lukas Lelie, Guy Didelez, Tom De Cock, Anne Provoost, Marcel Vanthilt, Jan Desmet, Christophe Vekeman, Saskia De Coster, Kurt Van Eeghem, Dave Sinardet, Olga Leyers, Geert Van Rampelberg, Antje De Boeck, Els Dottermans, Johan Heldenbergh, Rick De Leeuw en Mark Tijsmans. Uit eigen streek vinden we dan weer onder meer acteurs Leen Dendievel en Wim Willaert terug. Uiteraard mag ook mede-organisator Ernst Löw niet ontbreken. Hij is zowel zanger als auteur en componist van het enige echte ZuiderZinnen-lied. Een andere mooie naam voor deze krant, is die van onze eigen PADI Show-medewerker Tom Bergs. Hij zal op het jeugdpodium voorlezen uit het nieuwe superheldenverhaal rond het fictieve personage Koning Kid. Ook onder meer actrice Céline Verbeeck, bekend als elf Keelin uit de Ketnet-serie ‘Nachtwacht’, zal er voorlezen.

Ernst Löw. © PADI/Tom

Tot slot zal er net als vorig jaar ook een centraal thema zijn op ZuiderZinnen. Vorig jaar was dat ‘zorg’, maar dit jaar koos de organisatie voor ‘zintuigen’. “Niet alleen omdat het allitereert met ZuiderZinnen, maar ook omdat het iets is wat vaak onderschat wordt”, legt de voorzitter uit. “We absorberen de wereld waarin we leven voornamelijk met onze zintuigen. Horen, kijken, luisteren, dat zijn onze ‘tools’ om dat te kunnen. Helaas gaat er weinig aandacht naartoe, precies omdat iedereen het een evidentie vindt dat we dat kunnen. Maar toch zijn onze zintuigen er in de loop van de geschiedenis niet altijd op vooruit gegaan. We lachen soms eens met Neanderthalers, maar zij hadden perfect ontwikkelde zintuigen. Kijk naar hoeveel mensen de dag van vandaag een bril dragen of het aantal mensen dat omwille van Covid19 reuk- en/of smaakzin verloren zijn. Het is pas als je dat soort dingen verliest of voor een stukje kwijt bent, dat je pas beseft hoe belangrijk die zintuigen eigenlijk wel zijn. En ook in de literatuur bestaan er schitterende boeken die inspelen op de zintuigen. Neem nu een boek als ‘Het parfum’ van Patrick Süskind, daar is de reukzin het hoofdpersonage. Of voor de jeugd, de boeken van Geronimo Stilton die voorzien zijn van geuren en van voelelementen. En als die zintuigen krijgen op 22 september een stem via muziek, literatuur en poëzie.” (PADI & Tom)

ZuiderZinnen vindt op zondag 22 september plaats op het Zuid in Antwerpen. Tickets kosten 7 euro in voorverkoop en zijn te bestellen via http://www.zuiderzinnen.eu/. Op diezelfde locatie is ook het volledige programma te vinden.

The post Opnieuw méér dan honderd woordenaars tijdens nieuwe editie ‘ZuiderZinnen’ : “Mét Leen Dendievel én Wim Willaert…” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Boezemvrienden Amel (19) en Junior (19) sterven naast elkaar tijdens dramatisch ongeval: “Als het kon, waren ze altijd samen”

“Als je de ene zag, was de andere ook in de buurt. Het waren boezemvrienden.” Amel Maksuti (19) en Junior Testouri (19) stierven woensdag samen tijdens een zwaar verkeersongeval in Beernem. De twee kenden elkaar al van kinds af aan. Hun onwrikbare vriendschap zou uiteindelijk een dramatisch einde kennen. “We willen ze samen begraven. Zo zouden zij het gewild hebben”,

Lees meer »

Pools dorpje overspoeld na dambreuk: beelden tonen forse kracht van het water – Jill Peeters: “Zeker komend etmaal kan het nog stevig doorregenen”

Door een dambreuk is het Poolse dorpje Stronie ?l?skie compleet overspoeld. De ellende is echter nog niet voorbij, waarschuwt onze weervrouw Jill Peeters. Voorlopig staat de dodentol na de passage van cycloon Boris op zeven. Roemenië is het zwaarst getroffen met vijf doden, in Oostenrijk stierf een brandweerman tijdens een interventie. Het laatste slachtoffer viel in Polen te betreuren. Volg

Lees meer »

Knokke-Heist waarschuwt voor frauduleuze e-mails van het AGSO: “Typisch voorbeeld van phishing”

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist waarschuwt voor frauduleuze e-mails die in omloop zijn. De mails lijken afkomstig van een medewerker van AGSO Knokke-Heist waarin om een betaling wordt gevraagd. In werkelijkheid gaat het om oplichters.
The post Knokke-Heist waarschuwt voor frauduleuze e-mails van het AGSO: “Typisch voorbeeld van phishing” appeared first on KW.be.

Lees meer »

PK voor verdedigingshonden

Zondag 22 september moet een absolute hoogdag worden voor De Moubeekse Honden, de club die in de Moubekestraat in Aartrijke zijn terrein heeft. Dan mag de vereniging het provinciaal kampioenschap van West- en Oost-Vlaanderen voor verdedigingshonden organiseren.
The post PK voor verdedigingshonden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Spaans gerecht blijft bij weigering om Puigdemont amnestie te verlenen

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft dinsdag opnieuw geweigerd om de eerder dit jaar goedgekeurde amnestiewet toe te passen voor Carles Puigdemont, de separatistische oud-premier van Catalonië. De rechtbank blijft bij het vonnis dat begin juli al werd uitgesproken: de amnestieregeling is niet van toepassing voor verduistering van overheidsgeld. Het aanhoudingsbevel tegen de in België verblijvende Puigdemont blijft daarmee van kracht.

Lees meer »

“Het doet zeer dat ik op mijn leeftijd nog zo vernederd moet worden”: Hubert (87) fysiek belaagd na discussie over parkeerplaats

Afgelopen zondag stroomde Kruiseke vol voor een geslaagde rommelmarkt. Een succes, al is dat voor Hubert Vuylsteker (87) met een bittere nasmaak. Hij werd na een discussie over een parkeerplaats hard aangepakt, zelfs tot in zijn woning. “De dokter zegt dat ik er niet te veel aan moet denken, maar dat lukt me niet.”
The post “Het doet zeer

Lees meer »

Waarom Rusland de raketten van Iran gretig aanneemt: “Een gelijkaardige raket heeft Poetin vandaag gewoon niet”

Iran levert ballistische raketten aan Rusland, dat deze vermoedelijk zal inzetten in Oekraïne. De levering is een volgende stap in de samenwerking tussen de landen op militair vlak, nadat Iran eerder al kamikazedrones leverde. Waarom doet Iran dat en wat betekent het voor het verloop van de oorlog? “Dit kan Oekraïne ook voordeel opleveren”, zegt Tom Simoens, militair expert en

Lees meer »

Geert Vandewynckel komt toch weer op met lijst HEUVELLAND

Oud-schepen Geert Vandewynckel zal dan toch weer opkomen met zijn lijst HEUVELAND. Verrassend, want een paar jaar geleden gaf hij in een kranteninterview aan dat hij nu een heel andere weg was ingeslagen en niet meer aan politiek deed. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan : op veertien dagen tijd bokste hij dan toch weer een lijst

Lees meer »