Wordt oudste boom van de Westhoek de Boom van het Jaar? “Hij is geselecteerd als kandidaat voor West-Vlaanderen”

De oudste boom van de Westhoek zat lang verscholen in een afgesloten bos van nonkel Henri, maar is sinds kort toegankelijk voor het publiek en wordt nu de West-Vlaamse kandidaat voor de titel Belgische Boom van het Jaar.

Agentschap Natuur en Bos kocht het Couthofbos van de adellijke familie d’Udekem d’Acoz. Het bos van zeventig hectare ligt in de Poperingse deelgemeente Proven tegenover het beschermde kasteel ’t Couthof van wijlen nonkel Henri, de oom van koningin Mathilde. Vier maand geleden werd het Couthofbos officieel opengesteld voor het publiek. Het bos verbergt enkele uitzonderlijk oude bomen van de Westhoek, die meer dan honderd jaar geleden werd platgebombardeerd tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Boringen

“Dit bos lag achter het front, waardoor een aantal bomen gespaard bleven. Een ervan is de monumentale zomereik bij de ruïne van de boswachterswoning”, zegt Erwin Verfaillie, boswachter van Agentschap Natuur en Bos. “Die boom zou geplant zijn in 1795.” Dat blijkt uit onderzoek met kleine boringen om het aantal jaarringen te achterhalen. Het levert hem alvast het label ‘oudste boom van de Westhoek’ op. Nu kan hij ook de Boom van het Jaar worden. “De vakjury van deze wedstrijd heeft deze boom genomineerd als de West-Vlaamse kandidaat voor de Belgische titel”, aldus Verfaillie. “Vanaf 2 september kan gestemd worden.”

West-Vlaamse voorgangers

Zo kan een anonieme boom, die bijna 230 jaar verborgen lag in een afgesloten bos, plots nationale naam en faam verwerven. In West-Vlaanderen deden twee bomen het hem voor en ze staan allebei in de Westhoek: ‘de vierstammige overlever’ bij de Ieperse Menenpoort in 2020 en ‘de bruine kriekpeer van Klerken’ in 2022. Ook de Ieperse overlever ‘overleefde’ de Eerste Wereldoorlog: de kastanje werd wel kapotgeschoten maar uit de wortelstronk groeiden vier nieuwe zijstammen. De zomereik van het Couthofbos is 65 jaar ouder en bleef doorheen zijn geschiedenis vrij van bommen. Er is wel nog zichtbare schade door een blikseminslag.

Zeldzame vleermuis

“Hij kon mooi uitgroeien en er zitten heel wat natuurlijke holtes in de boom, waar veel diersoorten gebruik van maken. De boom is een ecotoop op zichzelf. De vleermuizenwerkgroep deed er onlangs een inventarisatie.” Er werden verschillende soorten gevonden, waaronder de franjestaart, laatvlieger en gewone dwergvleermuis. “In de buurt van de boom werd ook een kraamkolonie ontdekt van de zeldzame bosvleermuis. Toch wel uniek voor deze contreien: tot op vandaag is het de enige gekende kraamplek voor bosvleermuizen ten westen van Brussel.” (TP)

The post Wordt oudste boom van de Westhoek de Boom van het Jaar? “Hij is geselecteerd als kandidaat voor West-Vlaanderen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Antwerpse gevangenis gaat alarmknoppen wekelijks testen na aanval op maatschappelijk assistente

In het arresthuis in de Begijnenstraat in Antwerpen worden maatregelen genomen in de nasleep van de verkrachtingszaak die dinsdag aan het licht kwam. De alarmknoppen zullen wekelijks getest worden en er zal een veiligheidsscreening worden uitgevoerd om na te gaan of alle alarmsystemen en locaties zoals gesprekskamers naar behoren functioneren. Dat zegt het Gevangeniswezen.

Lees meer »

Spektakel-musical 14-18 begroet ook Bert Verbeke: “Zo fijn van terug in iets te mogen meespelen dat ik tien jaar geleden heb mogen mee helpen creëren”

De spektakel-musical 14-18 in Puurs blijft nog altijd volle zalen trekken. Ook Bert Verbeke alias Albert speelt nu mee en dat is voor hem zelfs al de tweede keer, want tien jaar geleden was hij ook erbij. “Het is thuiskomen, maar het is tegelijk ook heel nieuw”, stipt hij aan.
The post Spektakel-musical 14-18 begroet ook Bert Verbeke: “Zo

Lees meer »

Deelauto op Marktplein in Ingelmunster

Sinds kort staat er een nieuwe deelauto op het Marktplein. Je kan reserveren via het platform Claus2you. Je gebruikt de deelauto wanneer je er één nodig hebt en dat zonder instapkosten. De ideale oplossing voor wie slechts af en toe een auto nodig heeft. Het autodeelplatform van Claus Mobility is toegankelijk voor particulieren en bedrijven.
The post Deelauto op

Lees meer »

Kasteeldomein De Woesten nu in boekvorm verkrijgbaar

In de brochurereeks over de Oostkampse kastelen is het derde deel verschenen over het kasteeldomein De Woesten in Waardamme. Eerder verschenen er al boekjes over het kasteel Cellen en over het kasteel De Herten.
The post Kasteeldomein De Woesten nu in boekvorm verkrijgbaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Duizenden mensen geëvacueerd voor bosbranden in Californië

Duizenden bewoners in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië zijn zondag geëvacueerd voor oprukkende bosbranden. Dat melden Amerikaanse media. Gouverneur Gavin Newsom riep zaterdagavond (lokale tijd) de noodtoestand uit om extra middelen in te zetten in de strijd tegen het vuur. Het ziet er niet naar uit dat er snel beterschap komt.

Lees meer »

De herfst roept: soms intense en onweerachtige buien vandaag, en maar 14 graden

Vandaag voert een depressiekern boven de Noorse Zee polaire en onstabiele zeelucht naar onze streken. Hierin ontwikkelen er zich buien die soms intens en onweerachtig kunnen zijn. Het KMI verwacht daarbij vrij frisse maxima voor de tijd van het jaar, rond 14 graden. Vrijdagochtend vormt er zich stilaan een hogedrukkern in de omgeving van Bretagne. Die zal pas tijdens het

Lees meer »

Greet Depovere sluit een fase in haar toneelleven af

Greet Depovere zwaait in schoonheid af als voorzitter van het Arko Dorpstheater. Tijdens een verrassingsfeestje in hun lokaal aan de Broederschool in de Brugstraat werd Greet terecht in de bloemetjes gezet. Volgens bestuurslid Vincent Vancompernolle leidde Greet op een bekwame manier het gezelschap. “Zij was gedurende elf jaar de toegewijde voorzitter. Een toneelgezelschap leiden is
The post Greet Depovere

Lees meer »

Bruggeling Ruben Cottenjé zoekt handtekeningen voor de verkiezingen: “Politiek kopstuk hield zijn belofte niet”

Bruggeling Ruben Cottenjé (48) heeft nog enkele dagende tijd om zijn kandidatuur in te dienen voor de Brugse gemeenteraadsverkiezingen. Net als in 2012 wil deze conservatieve Brugse dandy en Belgicist dat doen met zijn erfgoedpartij ‘Lijst Burgemeester’. Maar hij zoekt nog verlossende handtekeningen.
The post Bruggeling Ruben Cottenjé zoekt handtekeningen voor de verkiezingen: “Politiek kopstuk hield zijn belofte niet”

Lees meer »

“Nee, het was niet gratis”: zoveel betaalden de studenten voor ‘Kotmadam Sarafian’ in het normaal erg dure Gent

“Een jaar lang gratis op kot, je zou je voor minder laten filmen”: het nieuwe VTM-programma ‘Kotmadam Sarafian’ lokte na aflevering één heel wat reacties uit. In dat programma kan je het reilen en zeilen volgens van zeven studenten die op kot gaan bij actrice Barbara Sarafian (56). Reporter Jarne gaat in deze nieuw HLN Showbits op bezoek bij de

Lees meer »

Start van Jong Keukengeweld draait uit op fiasco: website voor reserveringen urenlang onbruikbaar

De doorstart van Jong Keukengeweld blijkt net iets te succesvol te zijn. Het concept waarbij mensen jonger dan 35 jaar aan een goedkopere prijs gastronomisch kunnen gaan eten, is bij de start zo populair dat de website urenlang problemen kent, zoals lange laadtijden en reservaties die blijven vasthangen. “We hadden gedacht dat het succesvol ging zijn, maar niet in deze

Lees meer »