Wordt komend schooljaar werk gemaakt van langetermijnplan om lerarentekort aan te pakken?

Het lerarentekort blijkt dit schooljaar nog groter te worden dan vorig schooljaar, alle maatregelen en lapmiddelen ten spijt. Hoewel de onderwijskoepels eind vorig jaar de toekomstige Vlaamse regering nog opriepen om de krachtlijnen van de Commissie van Wijzen in haar rapport over de professionalisering van het lerarenberoep integraal mee te nemen in haar regeerakkoord, hopen ze nu vooral dat er iets van perspectief in het akkoord zal staan.

De afgelopen legislatuur nam uittredend minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) een rist maatregelen om het lerarentekort tegen te gaan, gaande van de invoering van de leraar-specialist, over extra anciënniteit voor zij-instromers tot de inzet van gastleraren. Het effect daarvan laat zich nog niet voelen.

Stijging

Uit cijfers van de VDAB blijkt dat het aantal vacatures momenteel nog hoger ligt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Een recordaantal vacatures bleken eerder deze maand nog open te staan. Verder bleek uit een bevraging van de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG) een week voor de start van het schooljaar dat bijna de helft van de scholen nog op zoek is naar minstens één leerkracht. Vorig jaar had nog een op de vier scholen in deze periode zeker een openstaande vacature.

In opdracht van Weyts werkte de Commissie van Wijzen, onder leiding van Dirk Van Damme en Paul Yperman, vorig schooljaar zeventig voorstellen uit voor de professionalisering van het lerarenberoep. Op dat rapport kwam heel wat kritiek van de vakbonden, die eind vorig schooljaar in vijf verschillende steden in alle Vlaamse provincies betogingen organiseerden.

Enkele reacties

Volgens de bonden zijn de voorstellen “fantasieën, ondoordachte maatregelen en recepten uit het verleden”, die niet zullen helpen om het onderwijs “kwaliteitsvol en aantrekkelijk” te maken.

Bij de onderwijskoepels was een heel ander geluid te horen. Volgens hen is het rapport een “goede blauwdruk om het toekomstige onderwijsbeleid op te enten”, reageerden ze eind vorig jaar in een gezamenlijke mededeling.

Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van het gemeenschapsonderwijs GO!, noemt het rapport nog altijd “een zeer goede basis” om het verouderde lerarenstatuut aan te pakken.

Bruno Vanobbergen, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, voelt “een soort van schroom om met dat rapport aan de slag te gaan” na de weerstand. “Dat is jammer want in het rapport zitten interessante ideeën. Het is ongetwijfeld mogelijk om over een aantal zaken een consensus te vinden”, zegt hij. Nog wijst hij erop dat de onderwijsverstrekkers dezelfde verwachtingen hebben van de toekomstige Vlaamse regering. “We staan allemaal samen op dezelfde lijn met onze vraag om echt structurele maatregelen te nemen in de strijd tegen het lerarentekort.”

Lerarenloopbaanpact

Walentina Cools, algemeen directeur van de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG), roept de toekomstige Vlaamse regering op in haar regeerakkoord minstens de intentie te zetten om te werken aan een lerarenloopbaanpact samen met alle onderwijsactoren. Ze pleit voor een toekomstplan over legislaturen heen met concrete doelen. “Leg vast hoeveel leerkrachten er binnen de vijf en tien jaar moeten bijkomen.” Voor haar is het belangrijk dat alle onderwijsactoren vanaf het begin mee aan tafel zitten.

Scholen en leerkrachten snakken naar perspectief, stelt de OVSG-topvrouw nog. “Ze moeten een signaal krijgen dat aan het probleem gewerkt wordt. Want als ze collega’s moeten blijven vervangen, directeurs voor de klas moeten blijven staan en telkens nieuwe collega’s moeten begeleiden die snel weer vertrekken, dan geven ze op een bepaald moment op.”

Vertrouwen

Vanobbergen hoopt tot slot dat de regering het scholen en leerkrachten vertrouwen geeft. “Op een moment dat het alle hens aan dek is – met het lerarentekort, de zorgen over leerprestaties en een grote uitval van kinderen en jongeren op school – is het zo belangrijk om vertrouwen te hebben in de mensen die dag in dag uit in het veld staan.”

The post Wordt komend schooljaar werk gemaakt van langetermijnplan om lerarentekort aan te pakken? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bredense Aiko Vanparys speelt mee in toneelstuk ‘Afrodisia’ in MEC Staf Versluys: “Spannend voor eigen publiek”

Zestien jaar geleden is het alweer dat de toen achtjarige Aiko Vanparys haar eerste schuchtere stapjes op het toneel toen dat van de musical ‘Annie’ zette. Op 20 september mag de Bredense, die intussen docent woordkunst is aan de academie van Diksmuide, voor het eerst voor eigen publiek acteren. Die avond speelt het stuk ‘Afrodisia’ in het MEC Staf Versluys.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Ex-president Medvedev dreigt ermee Kiev om te toveren in “gigantische gesmolten plek” – Grote gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne

Vanuit Rusland werd dreigend gereageerd op de plannen over de inzet van westerse langeafstandsraketten door Oekraïne op Russisch grondgebied. Zo dreigt de Russische ex-president Medvedev Kiev om te toveren in “gigantische gesmolten plek” als er westerse langeafstandswapens worden ingezet. Rusland en Oekraïne hebben na onderhandelingen elk 103 gevangenen aan elkaar overgeleverd. Volg alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne in

Lees meer »

Primeur: baby’s krijgen voor tegen RSV: “Antilichamen doen kans op ziekenhuisopname met 80 procent dalen”

Voor het eerst kunnen baby’s via een prik met antilichamen beschermd worden tegen RSV. Dat is een virus dat ernstige luchtwegeninfecties kan veroorzaken. In België treden de infecties op als een seizoensgebonden epidemie. Wanneer die epidemie in december piekt, wordt meer dan de helft van de ziekenhuisbedden op de kinderafdelingen ingenomen door baby’s met RSV.

Lees meer »

Islamisten grootste partij bij parlementsverkiezingen in Jordanië

Het Islamitische Actiefront (IAF), de Jordaanse tak van de Moslimbroeders en de belangrijkste Jordaanse oppositiepartij, is woensdag de grootste partij geworden bij de parlementsverkiezingen in Jordanië. De verkiezingen vonden plaats tegen een achtergrond van economische crisis en de oorlog in de Gazastrook.

Lees meer »

Klaas Lievrouw versterkt SV Moorsele: “Hier is veel kwaliteit”

SV Moorsele opende het nieuwe seizoen met een 1-0-zege tegen Komen-Waasten. Met dezelfde cijfers trokken de jongens van T1 Kevin Vandecasteele vorig weekend op Zonnebeke aan het kortste eind. Eén doelpunt uit twee wedstrijden! Zou het kunnen dat het Moorsele ontbreekt aan scherpte voorin? “Helemaal niet. Eenmaal we op topsnelheid komen zullen die goals wel komen”, maakt nieuwkomer Klaas Lievrouw

Lees meer »

Twee vrouwen naar het ziekenhuis na frontale botsing in Staden

Maandagavond zijn twee vrouwen die samen in de auto zaten, gewond geraakt bij een zwaar ongeval op de N36 in Staden. De bestuurster wilde plots links afslaan, maar had niet gezien dat er een tegenligger kwam aangereden. Het kwam tot een frontale botsing tussen de twee voertuigen.
The post Twee vrouwen naar het ziekenhuis na frontale botsing in Staden

Lees meer »