Reder Willy Versluys haalt Crangon uit de vaart: “Als er zich geen werkbare formule aandient, stop ik ermee”

Meer dan een kwart eeuw voer de Crangon onder de vlag van vzw P.U.B. ter garnaalvaart met passagiers aan boord. Als zich geen geïnteresseerd overnemer aandient, doekt reder Willy Versluys zijn succesvol initiatief op.

Talloze keren voer de garnaalschuit uit met een gedreven driekoppige bemanning, maar telkens ook maximaal twaalf passagiers: een vriendengroep, vereniging of familie. In 2023 verdween haar silhouet en karakteristiek motorgeluid echter uit het havenlandschap. “Na 25 jaar bleek mijn schip opeens niet meer te voldoen aan de eisen van de scheepvaartinspectie om als pleziervaartuig uit te varen”, zegt Versluys die daarop een aantal aanpassingen liet uitvoeren en in het vooruitzicht van een vijfjaarlijkse herkeuring stond het vaartuig bij scheepswerf IDP op het droge voor nazicht.

Die legde echter bezwarend beslag op de Crangon wegens onbetaalde facturen. Meer dan een half jaar stond het aftakelend vaartuig geblokkeerd op de scheepslift. “Als varend erfgoed had P.U.B. maar recht op de renovatiepremie na betaling van alle facturen. Ondertussen bleek er ook vanwege het havenbestuur geen plaats meer voor varend erfgoed in het visserijdok, tenzij 600 euro per week liggeld werd betaald.”

Unieke promotie

Sinds april dit jaar ligt de Crangon weer in het water, maar nog ‘aan de ketting’. Goedgekeurd als vissersvaartuig, maar als passagiersschip wachten nog een aantal aanpassingen. Toch liepen de aanvragen voor dit jaar ook weer vlot binnen. “In de hoop het schip gekeurd en dus varensklaar te krijgen, boekte ik alle reserveringen. Maar tot en met 31 augustus moest ik het vaarprogramma telkens opnieuw inplannen richting najaar 2024, voorjaar 2025. Volgende week neem ik contact met de stad Nieuwpoort of zij eventueel geïnteresseerd zijn in een Privaat-Publieke Samenwerkingsformule.”

Als dit overleg niets oplevert, beslist Versluys om zijn maritieme uitbating stop te zetten: “Aan belangstelling ontbreekt het niet. Veel groepen kwamen tevreden terug. Het is voor de Vlaamse kust en zeker voor Oostende ook een unieke maritiem-toeristische attractie en promotie voor onze garnaal(kroket). Want de opvarenden beleven het proces van de garnaalvisserij in al haar facetten”, aldus een ontgoochelde Versluys. “Het is ook een parttimejob: boekingen regelen, bemanning monsteren, administratie, annulering bij slecht weer, … Als er zich dus geen werkbare formule aandient, stop ik ermee en richt ik mij volledig op mijn Fish &Food Market De Cierk.”

The post Reder Willy Versluys haalt Crangon uit de vaart: “Als er zich geen werkbare formule aandient, stop ik ermee” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kerk van Lissewege lokt 13.000 bezoekers

Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingskerk in Lissewege heeft in één jaar tijd al meer dan 13.000 bezoekers verwelkomd. Vorige zomer werd de kerktoren, na een grondige renovatie, opengesteld als uitkijkpunt. Bezoekers die de klim wagen, worden beloond met een indrukwekkend panorama over de haven van Zeebrugge, het uitgestrekte polderlandschap, de torens van Brugge en het schilderachtige witte dorp Lissewege.
The post Kerk van

Lees meer »

Dam in Polen dreigt te overstromen: “Laatste kans om te evacueren” – Storm Boris eist vijf levens in Roemenië, bergwandelaar in Oostenrijk bedolven door lawine

In verschillende landen in Centraal-Europa houden inwoners hun hart vast voor cycloon Boris. In enkele dagen tijd valt ongeveer net zoveel regen als gemiddeld in vier maanden. Tienduizenden huishoudens zitten zonder stroom en verschillende dorpen zijn al geëvacueerd. In Roemenië zijn zeker vijf mensen omgekomen en Polen, Slowakije, Hongarije, Oostenrijk en Duitsland bereiden zich voor op het hoge water. Volg

Lees meer »

Duizenden gedupeerden, ook uit ons land, dagen Nederlands fietsmerk Babboe voor rechter

Het Nederlandse advocatenkantoor Birkway begint namens zeker 14.000 gedupeerden uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Duitsland een rechtszaak tegen het de Nederlandse fabrikant van bakfietsen Babboe. Dat maakte advocaat Quirijn Bongaerts bekend in het televisieprogramma Radar. Met de claim wil het kantoor dat de gedupeerden een schadevergoeding krijgen voor de onveilige fietsen van Babboe.

Lees meer »

Nepagenten stelen miljoenenlading cocaïne van beruchte Taghi-groep: drugsroof veroorzaakt enorme spanningen in crimineel circuit

Het Antwerpse parket is een bende nepagenten op het spoor die grote drugsladingen steelt van andere criminele organisaties. De bende zou twee weken geleden in Kemzeke een transport van de beruchte Taghi-groep uit Nederland hebben overvallen. Daarbij zou 1.400 kg cocaïne zijn geroofd. De drugsroof zorgt voor enorme spanningen in het criminele circuit.

Lees meer »