Lore en Raf zijn straks ‘Pauselijke dienaars’ in Koning Boudewijnstadion: “Zijn mijter aannemen zou tof zijn”

Once in a lifetime. Zo mag je het wel noemen wat Heulenaars Lore Warlop en Raf Delombaerde op zondag 29 september zullen beleven. Zij werden geselecteerd om in het Koning Boudewijnstadion op het podium te staan naast paus Franciscus als misdienaars bij de eucharistieviering. Met 14 zijn ze in totaal, twee per bisdom. Lore en Raf vertegenwoordigen dus het bisdom Brugge. “Nee, nooit gedacht dat zoiets ook maar mogelijk zou zijn,” zeggen beiden. “Vereerd zijn we wel, natuurlijk.”

Ondanks de crisis in de Kerk in onze contreien zal het Koning Boudewijnstadion vollopen voor de mis die Paus Franciscus over enkele weken als afsluiter van zijn bezoek aan België zal opdragen. De pastorale eenheid Sint-Marcus Heule-Bissegem mag dan over een mooi aantal misdienaars of acolieten beschikken, geen van hen had ooit kunnen denken om gevraagd te worden om in Brussel de paus te assisteren.

“Totaal niet”, zeggen Lore en Raf. “We hadden nooit bij die mogelijkheid stilgestaan. Bovendien organiseren we net dan ons jaarlijks misdienaarsweekend… Dat lag al vast toen het pausbezoek bekend raakte. Maar plots was er dat telefoontje vanuit Kamino – dat is de nieuwe naam van de Interdiocesane Jeugddienst (IJD) – om te vragen of we twee acolieten naar voren wilden schuiven om de mis te dienen bij de paus. Ja, zo’n kans konden we toch niet laten schieten. Met onze kerngroep hebben we dan overlegd en uiteindelijk werden wij aangeduid.”

“Stoppen na zo’n mooi hoogtepunt? Neen, het zal enkel een boost geven!” – Misdienaar Raf

Dat de namen van Lore en Raf vielen, was wel geen toeval. Lore Warlop (25) is afgestudeerd als arts en specialiseert nu in interne geneeskunde. Ze is al aan haar vijftiende jaar bezig als misdienaar. Raf Delombaerde (21) treedt als het ware in haar voetsporen. Ook hij studeert geneeskunde. Hij is aan zijn tiende jaar bezig als acoliet.

Geen toeval

Dat men bij de Heuls-Bissegemse misdienaarsgroep is uitgekomen, is wel geen toeval. Er is sinds jaar en dag een bloeiende acolietenwerking, gestuurd door parochieassistente Nele Vanhoutte, samen met een kerngroepje waarvan naast Loren Raf ook Romy Hollevoet en Yorden Bastin deel uitmaken. De parochie kan een beroep doen op een 30-tal misdienaars en die komen dus niet uit de lucht gevallen.

“Vorig jaar waren we op de Wereldjongerendagen in Lissabon en toen hebben we de paus ook even van dichtbij gezien, maar dit is natuurlijk anders” – Misdienaar Lore

Nele: “We gaan elk jaar met de vormelingen – 12-jarigen dus – op weekend. Daar leggen wij onder ander uit wat de mis dienen zoal inhoudt. Ze zien ook dat het iets leuks en niet saai. En dat werkt: elk jaar kunnen we er enkele nieuwe rekruteren, dit jaar een tiental. Voor de misdienaars zelf organiseren we ook nevenactiviteiten. Elke eerste zaterdag van de maand hebben we onze ‘Effeta-bijeenkomsten – ‘effeta’ is een Bijbelse term – waar ze het evangelie bespreken. En ja, dat heeft succes. Soms zijn ze met 5 of tien, maar evengoed met 25!”

Het groepsgevoel creëren gebeurt verder met een gezellig jaarlijks weekend van de misdienaars zelf, straks in Westouter. “Zo leren ze elkaar beter kennen. Sommigen gaan dan eens samen naar een fuif of naar elkaars verjaardag,” zegt Nele Vanhoutte die ook bijzonder trots is met de ‘pauselijke selectie’.

De mijter aannemen

Het is wel niet de eerste keer dat Lore en Raf paus Franciscus zien: “Vorig jaar waren we op de Wereldjongerendagen in Lissabon en toen hebben we de paus ook even van dichtbij gezien, maar dit is natuurlijk anders.” Hun precieze taak kennen ze nog niet. Er is onlangs in Koekelberg een eerste bijeenkomst geweest en er komt nog een repetitie. “De mijter aannemen zou tof zijn,” zegt Lore. “Of wierook,” zegt Raf. Dat ze het allemaal van heel dichtbij gaan meemaken, staat wel vast.

Universitaire studies en niet meer zo jong als misdienaar: het lijkt een ideaal hoogtepunt om te stoppen? “Neen, net niet” zegt Raf. “Het zal een boost geven!”

“Ik evenmin”, aldus Lore, “zolang ik het kan combineren mijn studies of werk én er energie uit haal, wat nu het geval is, doe ik verder!”.

The post Lore en Raf zijn straks ‘Pauselijke dienaars’ in Koning Boudewijnstadion: “Zijn mijter aannemen zou tof zijn” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Astronauten SpaceX na historische ruimtewandeling terug op aarde

Astronauten van de SpaceX-missie Polaris Dawn zijn na hun historische ruimtewandeling teruggekeerd op aarde. Op een livestream was te zien hoe hun capsule met parachutes afdaalde en neerkwam voor de Amerikaanse kust. “Splashdown van de Dragon bevestigd. Welkom terug op aarde”, meldde ruimtevaartbedrijf SpaceX op berichtendienst X.

Lees meer »

“Het tast de geloofwaardigheid aan: is dit het moment voor theater?”: Carl Devos na “beschamende” impasse in Vlaamse formatie

“De Vlaamse formatie heeft veel weg van een dolle draaideurenkomedie,” schrijft politicoloog Carl Devos. Hij fileert het gebrek aan “ernst, professionalisme en vertrouwen” dat leidde tot een gênant schouwspel. Een vertoning die niet snel vergeten zal worden. Desondanks benadrukt Devos het belang van professionalisme tussen de onderhandelaars. “Als het dan niet goed zit tussen een handvol mensen, heeft dat verdergaande

Lees meer »

Erpe-Mere laat kadavers van besmette konijnen liggen in recreatiedomein Steenberg: “Waardevolle voedselbron voor andere dieren”

Erpe-Mere haalt de kadavers van besmette konijnen in het recreatiedomein Steenberg enkel op als er hinder is voor bezoekers. "De kadavers dienen als waardevolle voedselbronnen voor andere dieren", klinkt het bij de gemeente. Heel wat wilde konijnen zijn er besmet met het virus myxomatose. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen of andere dieren, toch raadt de gemeente bezoekers aan

Lees meer »

Actie! stelt lijst en programmapunten voor: “Van en voor Diksmuide”

Op zondag 8 september opende Actie! in Diksmuide hun campagnehuis op de hoek van de Grote Markt, waarbij ze ook de hun thema’s en hun lijst voorstelden. Actie! trekt naar de kiezer met een flink aantal punten, voorgesteld door Koen Coupillie en Kurt Vanlerberghe. Hun slogan is ‘Van en voor Diksmuide’.
The post Actie! stelt lijst en programmapunten voor:

Lees meer »

Luc Dejonghe en Carine Vanhalst 50 jaar getrouwd

Luc Dejonghe en Carine Vanhalst werden op zondag 1 september ontvangen op het gemeentehuis in Ledegem. Het koppel stapte op 28 juni 1974 in het huwelijksbootje en is dus al 50 jaar getrouwd.
The post Luc Dejonghe en Carine Vanhalst 50 jaar getrouwd appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Britney Spears geeft eigenwijze mening over collega’s op MTV VMA’s: “Waarom kuste dat Sabrina-meisje een alien?”

De awardshow van de MTV Video Music Awards bevatte dit jaar enkele knipogen naar Britney Spears. Zo leurde Megan Thee Stallion rond met een soortgelijke python die Spears op podium rond haar nek had in 2001 en was er een stomende kus verwijzend naar haar kus met Madonna in 2003. Britney heeft enkele fragmenten bekeken online en geeft er op

Lees meer »

Gemeente koopt wijkschooltje in Vlissegem: “Willen het gebouw opnieuw een publieke invulling geven”

Het gemeentebestuur van De Haan heeft, na unanieme goedkeuring in de gemeenteraad van afgelopen donderdag, de wijkafdeling van basisschool De Zeeboon in Vlissegem aangekocht. Dat sloot eind juni voorgoed de deuren na een aanhoudend leerlingentekort. “We willen het gebouw opnieuw een publieke invulling geven”, zegt burgemeester Vandaele, die het voormalig dorpsschooltje daarmee in eerste instantie uit de handen van promotoren

Lees meer »

Ze schreeuwde, maar niemand hoorde haar: hoe 25-jarige gevangene zijn maatschappelijk assistente kon verkrachten

Hoe is het mogelijk dat een gedetineerde bínnen de muren van de gevangenis een maatschappelijk assistente kan verkrachten? En dat het een dikke minuut duurt voor cipiers te hulp schieten? Eerst en vooral omdat de alarmknop aan de muur niet aangesloten bleek. Ten tweede, omdat het mobiele alarm aan haar walkietalkie een verkeerde locatie gaf. Reconstructie van opnieuw een zwaar

Lees meer »

Nederlanders gaan opnieuw in beroep tegen ethaankraker in Antwerps havengebied

De Nederlandse provincie Noord-Brabant tekent opnieuw beroep aan tegen de vergunning die de Vlaamse overheid verleende aan het Britse chemiebedrijf Ineos. Dat meldt de provincie vrijdag op haar website. De ethaankraker van Ineos in de Antwerpse haven zou volgens de Nederlanders nog altijd te veel stikstofdepositie opleveren in het Natura2000-gebied De Brabantse Wal.

Lees meer »

Vlamvo Vlamertinge is klaar voor nieuw volleybalseizoen

Els Logie is jeugdcoördinator, trainer en bestuurslid bij Vlamvo en zij blikt vooruit op het nieuwe volleybalseizoen dat voor de deur staat bij de club uit Vlamertinge. “Dit jaar zal ik de regionale U15 trainen”, vertelt Els. “Qua aantallen zitten we op dezelfde lijn als vorig jaar. Op alle leeftijden is er een aanbod van
The post Vlamvo Vlamertinge

Lees meer »

“Ons zelfbehoud is in gevaar”: Mario Draghi luidt alarmbel over concurrentievermogen EU

“Voor het eerst sinds de Koude Oorlog moeten we vrezen voor ons zelfbehoud.” In zijn langverwacht rapport over de toekomst van het Europese concurrentievermogen trekt oud-ECB-voorzitter en voormalig Italiaans premier Mario Draghi aan de alarmbel. Hij heeft een rist voorstellen klaar om de EU snel weer competitiever te maken op het wereldtoneel, maar zoals verwacht breekt hij daarbij ook een

Lees meer »