In Heule-Watermolen is nu ook de kerk een klaslokaal

In vbs De Watermolen in Heule-Watermolen was het wel een bijzondere eerste schooldag, zeker voor de kinderen van het vierde leerjaar. Hun klas is dit jaar de Sint-Godelievekerk… Voor alle duidelijkheid: die is niet ontwijd. Het heeft allemaal te maken met ruimtetekort en (ver)bouwwerken.

Met momenteel een 450-tal leerlingen barst de vrije basisschool van Heule-Watermolen in de Watermolenwal al een aantal jaren uit haar voegen maar uitbreiden is schier onmogelijk. School, kerk, klooster, pastorie: ze vormen al meer dan 150 jaar zowat in één geheel in hartje Watermolen. Zo heeft de school een tiental jaar geleden al eerst de pastorie en in 2020 ook het klooster – het zijn trouwens de Zusters van Liefde die 170 jaar geleden een klein schooltje oprichtten – ingepalmd met nog een aanpalend huisje.

Kleuterklas boven op Molenheem

Dit voorjaar is men begonnen met het optrekken van een verdieping op het aanpalende ontmoetingscentrum Molenheem. De werken waren net op tijd klaar voor de eerste schooldag: vorige zaterdag gebeurde nog de laatste afwerking, maandagmorgen konden 36 kinderen van de derde kleuterklas en hun juffen terecht in hun ruim gloednieuw klaslokaal.

Intussen zijn nog her en der andere werken bezig om meer ruimte te creëren. De werken die zeker nog dit schooljaar duren – zijn een onderdeel van een ‘masterplan’ dat al 13 jaar geleden opgemaakt werd, goed voor een investering van 2,5 miljoen euro, waarvan 70 procent gesubsidieerd.

Het gevolg is ook dat er tijdelijk extra ruimte nodig is. Zelfs de refter is nu klaslokaal, zodat het privézaaltje ’t Brugske in de buurt nu dienst doet als refter. Het meest opmerkelijke is wel de verhuizing van het vierde leerjaar naar de Sint-Godelievekerk. Daar is een vleugel die pas na de grote brand van 1988 werd bijgebouwd maar die door het dalende aantal kerkgangers vandaag nog bijna uitsluitend gebruikt wordt bij speciale plechtigheden of uitvaarten. Dit kerkgedeelte is nu omgevormd tot klaslokaal. In elk geval een niet-alledaags decor met als opmerkelijk ‘meubel’ een biechtstoel, maar of de kinderen daar de betekenis van kennen, is een andere vraag.

Overigens blijven kerkdiensten mogelijk in het hoofdgedeelte van de kerk. “Daar zijn goede afspraken over met de parochie”, zegt directeur Jo Vermeulen. “En voor een plechtigheid van een uurtje vinden we desnoods wel een oplossing. Als er begrafenissen zijn, zal men proberen die in de Sint-Eutropiuskerk in Heule-centrum te houden en op zaterdag is dat nog altijd mogelijk.”

The post In Heule-Watermolen is nu ook de kerk een klaslokaal is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Broers Teo en Leo leren Bruggeling hotdogs eten: “Een gat in de markt”

In de Noordzandstraat 94, pal in de uitgaansbuurt ‘t Zand, gingen de broers Leo en Teo Demets van start met Top Dogs, een takeaway voor liefhebbers van hotdogs. “In het buitenland, vooral in Canada, zag ik veel populaire hotdogkraampjes maar in Brugge lijkt het een gat in de markt”, zegt Teo.
The post Broers Teo en Leo leren Bruggeling

Lees meer »

Na nieuw ongeval op de Semois. Ouders van verongelukte David (28) doen emotionele oproep: “Maak reddingsvesten verplicht bij het kajakken”

“Hoeveel leed moet er veroorzaakt worden voor iemand ingrijpt?”, vraagt Annie De Beer (66) zich wanhopig af, nadat dit weekend een kajakker gered moest worden op de Semois. Annie en haar echtgenoot Patrick Verhelst (66) verloren zes jaar geleden hun zoon David (28) bij een afvaart van de Lesse. In een bewogen gesprek praten ze over de gevaren, het rouwproces

Lees meer »

Zoon aan school afgehaald met 2,3 promille: “Een schande”

Met meer dan 2 promille alcohol in het bloed ging een 34-jarige man in Izegem ’s namiddags zijn zoon aan school ophalen. Hij kon worden geklist en moest het in Kortrijk aan de politierechter uitleggen.
The post Zoon aan school afgehaald met 2,3 promille: “Een schande” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Het tast de geloofwaardigheid aan: is dit het moment voor theater?”: Carl Devos na “beschamende” impasse in Vlaamse formatie

“De Vlaamse formatie heeft veel weg van een dolle draaideurenkomedie,” schrijft politicoloog Carl Devos. Hij fileert het gebrek aan “ernst, professionalisme en vertrouwen” dat leidde tot een gênant schouwspel. Een vertoning die niet snel vergeten zal worden. Desondanks benadrukt Devos het belang van professionalisme tussen de onderhandelaars. “Als het dan niet goed zit tussen een handvol mensen, heeft dat verdergaande

Lees meer »

Voorstel van Israël: Hamas-leider mag veilig weg uit Gaza als hij gijzelaars vrijlaat – Zes VN-medewerker omgekomen bij Israëlische aanval in Gaza

Israël heeft de Palestijnse terreurbeweging Hamas een nieuw voorstel gedaan. Hamas-leider Yahya Sinwar mag veilig vertrekken uit Gaza in ruil voor de vrijlating van de Israëlische gijzelaars. Bij een Israëlische luchtaanval op een school in Gaza zijn veertien mensen gedood. Ook heeft het Israëlische leger woensdag vijf Palestijnen gedood in Tubas, op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat melden de Palestijnse

Lees meer »

Opnieuw stijging in aantal inschrijvingen bij Howest: hogeschool verwelkomt dit jaar 11.000 studenten

Howest kan opnieuw knappe inschrijvingscijfers voorleggen voor het academiejaar 2024-2025. De hogeschool verwelkomt dit jaar 11.000 studenten op haar campussen in Brugge, Kortrijk en Oudenaarde. Deze groei van 10% bevestigt de aantrekkingskracht van Howest bij studiekiezers, die kiezen voor de innovatieve en praktijkgerichte opleidingen van de hogeschool.
The post Opnieuw stijging in aantal inschrijvingen bij Howest: hogeschool verwelkomt dit

Lees meer »

Sven Gatz voert MR-VLD lijst aan in Jette

Al voor de vierde opeenvolgende keer staan MR en Open VLD samen op een tweetalige liberale lijst in Jette. Twintig kandidaten van de MR en zeventien Nederlandstalige liberalen van Open VLD gaan als groep naar de kiezer op 13 oktober. Sven Gatz is lijsttrekker.

Lees meer »

Voor verkrachting veroordeelde Dani Alves staat na veelbesproken borgsom voor het eerst op een voetbalveld (en dat lokt veel verbazing uit)

De juridische donderwolken hangen nog steeds boven zijn hoofd, maar dat belet Dani Alves (41) niet om te doen wat hij graag doet: voetballen. Want de ex-speler van onder meer Barcelona, die veroordeeld werd voor verkrachting maar na een gecontesteerde borgtocht van één miljoen euro op vrije voeten is, gelooft nog steeds in een comeback in het wereldje. Hij organiseerde

Lees meer »

“Oude mensen zijn hier een vogel voor de kat”: eigenaars zorgflats klagen gebrekkige service aan

Een troebel zwembad, ondermaatse zonnewering en vooral: zorg die te wensen overlaat. Eric De Meirsman en Sylviane Schampaert zijn niet te spreken over de service die zorgbedrijf Vulpia aanbiedt in hun assistentiewoningen. “Hulpbehoevende ouderen zijn hier een vogel voor de kat”, foeteren ze. Volgens Vulpia zijn de meeste bewoners wél tevreden.
The post “Oude mensen zijn hier een vogel

Lees meer »

Hoogbejaarde giraf Barbie (24) gestorven in Planckendael

De oudste giraf van ZOO Planckendael is niet meer. De dierenarts en de verzorgers hebben Barbie in het dierenpark in Mechelen laten inslapen. Ze was 24 jaar en dat is oud voor een giraf. Het was ook te merken aan Barbie dat haar leven voltooid was: ze kon nog moeilijk stappen, liggen of eten zonder pijnstilling.

Lees meer »

Piet Wittevrongel herdenkt 80 jaar bevrijding

Maandag was het exact 80 jaar geleden dat Blankenberge bevrijd werd door de Canadese troepen en er een einde kwam aan vier jaar Duitse bezetting. Naar aanleiding hiervan plaatste vredesactivist Piet Wittevrongel een kunstwerk in de Sint-Rochuskerk.
The post Piet Wittevrongel herdenkt 80 jaar bevrijding appeared first on KW.be.

Lees meer »

Familie Latifi (bekend van stationsshop Leona) opent broodjesbar Dioni’s Keuken: “Zelfde concept als vroeger”

Op de hoek van het Stationsplein waar tot voor de zomervakantie Lotte Deman 15 jaar‘Koken Tielt’ had open gehouden, start de familie Latifi een broodjesbar. Die gaat de naam van zoon Dion dragen, pa Gani Latifi is al ruim 20 jaar de man van stationsshop Leona.
The post Familie Latifi (bekend van stationsshop Leona) opent broodjesbar Dioni’s Keuken: “Zelfde

Lees meer »