Chiro Zuienkerke dreigt dood te bloeden: “Nog zeker drie leiders nodig”

Er hangen opnieuw donkere wolken boven Chiro Zuienkerke, nadat ze eerder deze zomer genoten van een fijn zomerkamp. Net als een jaar geleden kampt de jeugdbeweging immers met een acuut leidingstekort. “Hopelijk betekent dit nu niet écht het einde.”

Het zomerkamp in juli kon wel gewoon doorgaan, maar voor het nieuwe werkjaar, dat normaal gezien in oktober van start zou moeten gaan, ziet de toekomst er momenteel nog onzeker uit. “Zolang we niet weten of we met genoeg leiders zullen zijn, heeft het weinig zin om onze startdag te beginnen plannen”, zegt hoofdleidster Marte Vankeirsbilck. Dit chirojaar was nochtans niet slecht begonnen. “Na onze noodkreet van vorige zomer waren we plots met tien en zag het er opnieuw wat rooskleuriger uit. Maar nu zijn er van die tien wéér vijf afgehaakt. En acht leid(st)ers voor onze vier groepen – twee per afdeling – is toch wel de absolute minimumvereiste”, klinkt het.

Onderbezetting

De oudste groep sneuvelde al vanwege die onderbezetting. “Daardoor wordt de druk op de overblijvers ook steeds groter. Ergens is het dus logisch dat jongeren dan afhaken en ervoor kiezen om te gaan werken. Maar het is om de meest uiteenlopende redenen dat mensen afhaken. Studies, hobby’s, het komt er allemaal bij. We zijn natuurlijk ook een kleine gemeente”, zegt Marte.

Drie extra mensen

De knoop wordt begin volgende maand doorgehakt. “Als we tegen september geen nieuw bloed vinden is de kans groot dat we deze keer écht zullen moeten stoppen. Dat zou zonde zijn: we staan voor ons vijftiende werkjaar”, zegt Marte, die afgelopen zomer ook op de speelpleinwerking stond. “De kleintjes daar vroegen me of de chiro wel nog blijft bestaan, dat brak mijn hart. Bij de jeugdbeweging zien ze elke zaterdag hun vriendjes.” Een sabbatjaar inlassen is volgens Marte ook geen oplossing. “Als we nu al geen mensen kunnen motiveren, zal dat zeker niet lukken bij een doorstart. We hopen op minstens drie extra mensen, liefst meer als het kan. Alleen zo kunnen we een duurzame werking blijven garanderen.”

Net als vorig jaar doet de jeugdbeweging daarom een ultieme oproep. Ben je minstens zestien jaar, vrij op zaterdagnamiddag en heb je een hart voor kinderen? Stuur dan zeker een berichtje naar [email protected].

The post Chiro Zuienkerke dreigt dood te bloeden: “Nog zeker drie leiders nodig” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Dit is een act voor in een stripclub”: Katy Perry opnieuw onder vuur door optreden op de VMA’s

Na enkele jaren stilte is Katy Perry (39) weer helemaal terug, hoewel haar comeback niet zonder uitdagingen verloopt. Eerder deze zomer kreeg ze al kritiek op haar nieuwe videoclip ‘Woman’s World’ en nu ligt ze opnieuw onder vuur na haar optreden op de MTV Video Music Awards (VMA’s). “Ze promoot feminisme en wil dat haar lichaam niet wordt uitgebuit, maar

Lees meer »

Maria Jonckheere viert 103de verjaardag in wzc Sint-Jozef in Oostkamp

Dinsdag 10 september vierde Maria Jonckheere haar 103de verjaardag in het woonzorgcentrum Sint-Jozef in Oostkamp. Marie verblijft er sinds 2022 en is op 12 juni van dit jaar verhuisd naar de nieuwbouw van afdeling De Sterrenkijker.
The post Maria Jonckheere viert 103de verjaardag in wzc Sint-Jozef in Oostkamp appeared first on KW.be.

Lees meer »

Verantwoord bewegen met BeweegCoach

Afgelopen weekend opende BeweegCoach zijn negende centrum op de campus van Vabi en Klein Seminarie. BeweegCoach wil mensen op een professionele manier begeleiden naar een actieve(re) levensstijl. “Ons kernwoord is laagdrempeligheid: op vlak van locatie en prijs.”
The post Verantwoord bewegen met BeweegCoach appeared first on KW.be.

Lees meer »

Megatsunami schudt aarde negen dagen door elkaar

Een gigantische aardverschuiving en daaropvolgende megatsunami op Groenland heeft de aarde vorig jaar negen dagen lang doen trillen. Dat hebben Belgische wetenschappers ontdekt. Hun bevindingen zijn nu gepubliceerd in het gereputeerde vakblad Science.

Lees meer »

Hubert, Frederiek en Cyriel Logghe delen voetbalpassie: “Mijn allereerste geel? Van vader Hubert!”

Sportief coördinator Frederiek Logghe was aandachtig toeschouwer van het duel tegen Dosko Sint-Kruis, dat zijn KSV Jabbeke met 1-3 verloor. De conclusies over de moeilijke start van de eerste ploeg zal hij wel binnenskamers trekken. Maar Frederiek is niet alleen coördinator in Jabbeke, hij heeft nog veel andere pijlen op zijn boog, net als zijn vader Hubert en zijn zoon

Lees meer »

Vier generaties op een rij: van Godelieve tot Lizanne, Marie en Lina

In Veldegem werd een driedubbel viergeslacht vereeuwigd op de gevoelige plaat. Op de foto herkennen we grootmoe Godelieve Van Damme (86) met haar dochter Beata Hollevoet (64). Beata’s dochters Charlotte Vanmullem (35), Tessa Vanmullem (36) en Sarah Vanmullem (38) zijn respectievelijk de mama’s van Lizanne (1), Marie (6) en Lina (3). (BC/foto BC)
The post Vier generaties op een

Lees meer »