Canadese bezoekt Westende om gesneuvelde neef te herdenken

Op 12 september is het tachtig jaar geleden dat Canadese troepen Westende bevrijdden. Bij de laatste gevechten sneuvelden twee Canadese soldaten: Edgar Rivait en Douglas Lytle. Om een laatste groet aan haar neef Douglas te brengen, bezocht de Canadese Brenda Mann maandag Westende.

In de Sint-Laureinsduinen werd de laatste strijd van de Tweede Wereldoorlog gevoerd in Westende. Het Canadese Essex Scottish regiment brak de laatste Duitse weerstand vanuit het Stutzpunkt Seydlitz. Op dinsdag 12 september 1944 gaven de Duitsers zich over en stopte de bezetting, maar de Canadezen Edgar en Douglas bleven achter in de strijd.

“Een Middelkerkenaar heeft alles uitgeplozen en contact opgenomen met Brenda Mann, een achternicht van de gesneuvelde Douglas Lytle”, zegt burgemeester Jean-Marie Dedecker. “De 76-jarige dame stond erop om de sneuvelplaats van haar neef te bezoeken. Ze bracht ook hulde aan de gedenkplaat naast de Sint-Laurentiuskerk.”

Na de officiële ontvangst op het gemeentehuis bezocht ze de Canadese begraafplaats in Adegem waar Edgar en Douglas rusten. Bij het oorlogsmonument naast de Sint-Laurentiuskerk in Westende werden kransen neergelegd.

“Bij de bevrijding van onze gemeente zijn twee jongens van amper 19 jaar gesneuveld door een laffe sluipschutter”, zegt Dedecker. “Het blijft belangrijk om hen te herdenken.” Hij kreeg van Mann een glazen beeldje cadeau ter nagedachtenis aan haar neef.

The post Canadese bezoekt Westende om gesneuvelde neef te herdenken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kwart van gezinnen meldt nieuwe zonnepanelen niet of te laat aan bij netbeheerder: “Gevaarlijk voor het stroomnet”

Een kwart van de Vlaamse gezinnen geeft nieuwe zonnepanelen niet of te laat aan bij netbeheerder Fluvius. Zo’n melding is nochtans verplicht, want Fluvius moet weten waar en hoeveel zonnepanelen er liggen om overbelastingen op het stroomnet voorkomen. Bovendien krijgt je als eigenaar ook geen geld voor stroomoverschotten die je op het net zet, als je je panelen niet aangeeft.

Lees meer »

WWF België: 55 jaar verloren gewaande roofvogel voor het eerst gefotografeerd in Papoea-Nieuw-Guinea

De bleke havik (Accipiter princeps), een vogelsoort die al geruime tijd op de Rode lijst van bedreigde diersoorten staat, is dit jaar gefotografeerd in Papoea-Nieuw-Guinea, tijdens een missie die door WWF-België geïnitieerd werd. De laatste keer dat de bleke havik werd gedocumenteerd, dateert van 1969. “Nu blijkt dat het zelfs de allereerste keer is dat deze vogelsoort gefotografeerd werd”, zegt

Lees meer »

NPE is klaar om het beleid zelf in handen te nemen in Pittem: “Communicatie en dienstverlening staan bij ons op één”

Op vrijdagavond 13 september stelde NPE officieel haar kandidaten en programma voor waarmee ze naar de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober trekken. Met een lijst met heel wat nieuwe gezichten en een goed onderbouwd programma beweren ze klaar te zijn om het heft in eigen handen te nemen.
The post NPE is klaar om het beleid zelf in handen te

Lees meer »

Na gelekt seksfilmpje van Truiense politica: “Rondsturen is strafbaar. De boetes kunnen oplopen tot 80.000 euro”

Een kandidate voor de gemeenteraadsverkiezingen uit Sint-Truiden gooide vorige week plots de handdoek in de ring, nadat een oud seksfilmpje was opgedoken. Wie het filmpje rondstuurde, is volgens experts strafbaar. De boetes kunnen oplopen tot 80.000 euro. En sinds de wet in 2020 verscherpt werd, is het zelfs strafbaar om het filmpje aan iemand te tonen.

Lees meer »

Maand rijverbod voor autohandelaar na vlucht voor politie: “Zijn vriend reed na de controle zelfs nog 201 km/u”

Een 41-jarige autohandelaar uit Harelbeke zal het binnenkort voor een tweede keer nog eens 15 dagen zonder zijn rijbewijs moeten doen. In Waregem reed hij aan hoge snelheid weg van de politie en bleek hij teveel alcohol te hebben gedronken. Echt onder de indruk bleken hij en zijn passagier echter niet.
The post Maand rijverbod voor autohandelaar na vlucht

Lees meer »

Burgemeester Bart De Wever na diefstal ambulance: “Steeds meer huftergedrag, burgerstage invoeren voor leerlingen 3e graad”

"Vanaf volgende legislatuur wil ik in Antwerpen burgerstages uitrollen voor jongeren van het 5e en 6e middelbaar, in de hoop dat ze daar met meer respect uitkomen." Dat zegt burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA), nadat 3 jongemannen in de stad aan de haal gingen met een ziekenwagen om ermee te gaan joyriden. Dit soort feiten zijn volgens hem

Lees meer »

Trump weigert tweede debat met Harris

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is niet van plan om deel te nemen aan een tweede debat met zijn Democratische tegenstandster Kamala Harris. Dat laat hij donderdagavond weten via Truth Social.

Lees meer »

Joe Biden werd genekt door een debat met Trump. Ondergaat Kamala Harris straks hetzelfde lot?

Het valt nauwelijks te overschatten, het belang van het debat dat zich dinsdagnacht voltrekt in de VS. Hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, voor veel Amerikaanse kiezers wordt het de eerste echte kennismaking met hun vicepresident. Donald Trump kent iedereen en heeft niet veel te verliezen. Maar Kamala Harris? Zij heeft wel wat handicaps, oordeelt onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden. Zal

Lees meer »

Evelyne Bossaert is nieuwe directeur van Immaculata: “Ik zocht een nieuwe uitdaging”

Evelyne Bossaert en Simon Bruynsteen zijn respectievelijk de nieuwe directeur en nieuwe technisch directeur van Immaculata Ieper. Met het lerarentekort en het klaarmaken van zes nieuwe lokalen in de vroegere Kliniek Zwarte Zusters kregen ze in de zomervakantie meteen enkele stevige uitdagingen voorgeschoteld.
The post Evelyne Bossaert is nieuwe directeur van Immaculata: “Ik zocht een nieuwe uitdaging” appeared first

Lees meer »

Oona en Pieter maken samen hun droom waar met Fruitboomnodig: “Ik wist als elfjarige al dat ik boomkweker zou worden”

Het powerduo Pieter Dewaele (32) en Oona Janssens (32) heeft al twaalf jaren samen het bedrijf Boomkwekerij Pieter Dewaele in handen. Zowat twee jaar geleden begonnen ze naast het kweken van veredeld plantgoed met het enten van fruitbomen en startten ze boomkwekerij Fruitboomnodig op. Nu leveren ze hun eerste bomen af. Wij gingen langs om het te hebben over de

Lees meer »

VS-experte over de eerste ontmoeting tussen Kamala Harris en Donald Trump: “Een fout kan haar campagne dodelijk treffen”

Donald Trump en Kamala Harris hebben elkaar nooit voorheen persoonlijk ontmoet. Straks staan ze voor het eerst op hetzelfde podium voor hun eerste en waarschijnlijk enige debat. De regels zijn dezelfde als tijdens het Trump/Biden-debat: geen publiek in de zaal, microfoons worden uitgeschakeld bij de kandidaat die niet aan het woord is en antwoorden — die ze niet konden voorbereiden

Lees meer »