Basisschool De Dorpsparel viert tienjarig bestaan op 7 en 8 september: “Unieke visie en groene omgeving”

Op 1 september 2014 opende De Dorpsparel de deuren nadat er 14 jaar geen schooltje meer was. Tien jaar later bloeit en groeit de school nog steeds, en dat wordt gevierd met een rommelmarkt, een reuzespeelstraat en een optreden van de Schorriemorrieband.

Toenmalig directeur van De Springplank (Tielt, aan Carrefour), Vanessa Truyen, geflankeerd door Lieve Van Leemput en Emmy Vanluchene als kleuterleidsters, openden de deuren van De Dorpsparel, die een onderkomen vond in Club 77 in Schuiferskapelle. Er werd promo gevoerd, van deur tot deur gegaan, alles werd uit de kast gehaald om zieltjes te winnen voor het nieuwe schooltje. Vijf kleuters zetten op 1 september 2014 hun eerste schoolstapjes in Kapelle. De leuke verhalen uit die tijd zijn legio. Met vijf kinderen en twee kleuterleidsters kan je nu eenmaal net dat ietsje meer. Al gauw volgden heel wat nieuwe kleuters die hun eerste schoolervaringen opdeden in De Dorpsparel. Drie jaar later, in 2017, werd een eerste en tweede leerjaar opgestart, in de daaropvolgende jaren kwamen er nog een derde, vierde, vijfde en zesde leerjaar bij. In april 2023 bereikt De Dorpsparel de magische kaap van 100 leerlingen.

Outdoor education

“Op 2 september 2024 starten 111 leerlingen en 21 personeelsleden aan een nieuw schooljaar”, vertelt directeur Ine Vandecaveye. “Een school opstarten en zorgen dat ze blijft groeien, dat vraagt bloed, zweet en tranen. We zijn dan ook heel trots op waar we nu staan. We hebben doorheen de jaren een heel sterk, professioneel en gedreven team samengesteld en een krachtige visie op onderwijs uitgebouwd, met een persoonlijke aanpak, outdoor education en een ervaringsgerichte kijk als speerpunten. Onze kinderen gaan heel vaak naar buiten. Zo gaan onze kleuters tweewekelijks op woensdag naar kinderboerderij Nest. Ze mogen spelen, ze mogen vuil zijn, daar staan we voor.”

Participatie

“We stimuleren onze leerlingen om zélf met onderzoeksvragen op de proppen te komen. Is de helft van de speelplaats plots gefascineerd door regenwormen, dan gaan we daarmee aan de slag. Toen onze oudere kinderen zelf een winkeltje wilden opstarten, boksten ze een truffelverkoop in elkaar. Daarnaast zetten we in op een persoonlijke aanpak. Die mix maakt ons uniek in het onderwijslandschap in de regio en dat voelen we. De helft van onze leerlingen komen uit het dorp, maar de interesse uit Tielt en omliggende gemeenten groeit stevig. Ouders kiezen bewust voor onze visie”, aldus Ine. “Dat alles is alleen maar mogelijk met een fantastisch en gedreven team. Een klusjesdag op zaterdag? Dat is hier geen probleem, iedereen staat paraat.”

“Onze kleuters gaan elke woensdag naar buiten: spelen, leren en ravotten”

Nieuwbouw

De werkzaamheden voor het gloednieuwe gebouw in de verkaveling naast de Dosseweg zijn de afgelopen tijd goed vooruit gegaan. “We zijn dus volop aan het plannen. Elke klasgroep krijgt twee klaslokalen om zich in uit te leven. Dat biedt extra ruimte voor hoekenwerk, creatieve verwerkingen, experimenteerruimte, zorgmomenten … Best uniek! Onze begeleiders hebben al heel wat vernieuwende ideeën laten groeien in hun hoofd en kijken er ontzettend hard naar uit om deze om te zetten in de praktijk. Daarnaast kregen we voor de plannen van de buitenomgeving een mooie subsidie toegewezen. We dromen er nu al van om onze leerlingen in onze groene en avontuurlijke speelomgeving te zien ravotten.”

Reuzespeelstraat

Tien jaar, dat vraagt uiteraard om een groot feest. “Op zaterdag 7 september organiseert onze vriendenkring voor de tweede keer een rommelmarkt rond de kerktoren. Inschrijven kan via de website”, vertelt Ine. “Op zondagvoormiddag organiseren de Gezinsbond en het bewonersplatform activiteiten in en rond de kerk. Wij starten opnieuw om 12 uur met een reuzespeelstraat voor jong en oud: springkastelen, workshops, grime, een frietkraam, dessertcaravan, bar en nog veel meer! Deelnemen is gratis. Om 16 uur heffen we samen het glas op onze verjaardag en afsluiten doen we met een knaller, want om 17 uur komt de Schorriemorrieband optreden. Iedereen is van harte welkom!”

Info: basisschooldedorpsparel.be of [email protected].

The post Basisschool De Dorpsparel viert tienjarig bestaan op 7 en 8 september: “Unieke visie en groene omgeving” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Babynijlpaard Moo Deng uit Thaise zoo gaat viraal op sociale media, maar betaalt er de prijs voor: “Gedrag van bezoekers is wreed en gevaarlijk”

Het kleine nijlpaard Moo Deng uit de Khao Kheow Open Zoo in Thailand is een ware hit op sociale media. Bezoekers delen massaal beelden van het dier. Het zorgt voor lange rijen bij de dierentuin, de bezoekersaantallen zijn zelfs verdubbeld. Maar er is ook een keerzijde, het nijlpaardje wordt niet altijd goed behandeld.

Lees meer »

Burenduel tussen Waregem en Wielsbeke in vrouwenbasket

G&V Breakpoint Basket Waregem kruist dit weekend de degens met de buren van Bobcat Wielsbeke. De ploeg van Ine Parmentier won op de eerste speeldag op het veld van BBC Vanuxeem Ploegsteert Heuvelland met 39-55.
The post Burenduel tussen Waregem en Wielsbeke in vrouwenbasket appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. “Maak ons alsjeblieft niet te hard af”: lachende Tielemans ziet in debuterende Toby Alderweireld “perfecte” analist

Hij heeft Champions League-finales gespeeld, grote toernooien meegemaakt en de titelstrijd in België beslist. Maar voor vanavond is ex-Rode Duivel Toby Alderweireld (35) toch nog eens “gezond zenuwachtig”. De verdediger van Antwerp maakt voor Frankrijk-België namelijk zijn debuut als onze analist. “Maak ons niet te hard af, Toby, alsjeblieft”, lachtte Tielemans in een videoboodschap voor z’n ex-ploeggenoot bij de nationale

Lees meer »

Nepagenten stelen miljoenenlading cocaïne van beruchte Taghi-groep: drugsroof veroorzaakt enorme spanningen in crimineel circuit

Het Antwerpse parket is een bende nepagenten op het spoor die grote drugsladingen steelt van andere criminele organisaties. De bende zou twee weken geleden in Kemzeke een transport van de beruchte Taghi-groep uit Nederland hebben overvallen. Daarbij zou 1.400 kg cocaïne zijn geroofd. De drugsroof zorgt voor enorme spanningen in het criminele circuit.

Lees meer »

Kustredders moesten opvallend meer tussenkomen bij ernstige incidenten afgelopen zomer

De redders aan de kust zijn opvallend meer moeten tussenkomen bij ernstige incidenten afgelopen zomer. Dat blijkt woensdag uit cijfers van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV). De redders moesten onder meer verschillende keren tussenkomen voor zwemmers in moeilijkheden. Zowel in Oostende als in Blankenberge kwamen afgelopen zomer zwemmers om het leven.
The post Kustredders moesten opvallend meer tussenkomen bij

Lees meer »

FOS De Jakketoes haalt Frank Deboosere naar Izegem

FOS De Jakketoes en Cultuursmakers nodigen op woensdagavond 18 september weerman Frank Deboosere uit in De Leest. Het belooft een boeiende avond te worden met een al even boeiende man aan het woord. Wie er nog bij wil zijn, moet zich haasten.
The post FOS De Jakketoes haalt Frank Deboosere naar Izegem appeared first on KW.be.

Lees meer »