30 jaar LETS in Vlaanderen: Een feest van duurzaamheid, verbinding en solidariteit in Kortrijk

Op zaterdag 7 september organiseert LETS Vlaanderen het evenement LETS is More! in JC Tranzit, van 10.30 tot 17 uur. “Het belooft een inspirerende dag te worden waarin gemeenschapszin, duurzaamheid en verbondenheid centraal staan”, zegt Wesley Dooms, bewegingscoördinator LETS Vlaanderen vzw.

Het event LETS is More! staat voor een dag vol activiteiten in JC Tranzit, gericht op het versterken van gemeenschapszin en duurzaamheid. Onder het thema ‘Verbinden door te delen: Hoe draag je zorg voor elkaar en jouw omgeving?’ biedt het programma een mix van debat, workshops en een markt.

“LETS (Local Exchange Trading System) draait om het uitwisselen van tijd en talenten met je buren. Het staat voor solidariteit, duurzaamheid en lokale betrokkenheid. Je ruilt diensten door te doen wat je goed kan en graag doet. Of het nu gaat om tuinieren, computerhulp of kinderopvang, je helpt elkaar zonder geld, maar met vertrouwen en solidariteit”, legt Wesley uit.

LETS Vlaanderen

LETS Vlaanderen is een netwerk van lokale gemeenschappen en telt zo’n 5000 leden, verdeeld over 30 groepen in Vlaanderen. Via het LETS-systeem kunnen deelnemers diensten aanbieden en ontvangen, zoals klusjes, lessen, of hulp bij dagelijkse taken, waarbij ze punten verdienen en besteden.

“Met een focus op wederkerigheid en het versterken van sociale netwerken, biedt LETS een alternatieve manier om bij te dragen aan een meer verbonden en ondersteunende samenleving. LETS brengt mensen dichter bij elkaar, versterkt het gemeenschapsgevoel en bouwt het duurzame relaties op”, duidt Wesley.

Programma

De dag begint met een debat onder leiding van Joost Bonte, gevolgd door een voorstelling van Steven Vromman. Er zijn workshops variërend van creatieve ateliers tot lachyoga, en bezoekers kunnen ook inspirerende plekken in Kortrijk bezoeken zoals De Deelfabriek en Bolwerk. Op de inspiratiemarkt presenteren sociale en duurzame organisaties hun initiatieven.

Jongeren kunnen genieten van een speciaal programma met een skatepark, kindergrime, en een voorleeshoekje. Iedereen is welkom, dus kom gerust samen met je kinderen. De namiddag is volledig gratis toegankelijk en er zijn ‘s middags eetkraampjes aanwezig. De dag wordt afgesloten met een gezellig dessertbuffet bereid door LETS’ers.

The post 30 jaar LETS in Vlaanderen: Een feest van duurzaamheid, verbinding en solidariteit in Kortrijk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Den Haag verbiedt als eerste ter wereld reclame voor fossiele brandstoffen

Den Haag is de eerste stad ter wereld die reclame voor fossiele brandstoffen en koolstofintensieve diensten en producten zoals vliegreizen en cruises in het straatbeeld in de ban slaat. Reclame voor bijvoorbeeld vliegtickets maar ook hybride wagens zal vanaf 1 januari 2025 verboden zijn in het straatbeeld van Nederlands administratieve centrum, zo bevestigt het stadsbestuur vrijdag.

Lees meer »

Vlaams Belang Kortrijk maakt nu ook volledig programma bekend

Nadat eind augustus de top 10 en grote speerpunten bekend werden gemaakt, kwam Vlaams Belang Kortrijk zondag met hun volledige lijst. Op maandag 9 september werd het volledige programma met de wereld gedeeld. Dat telt in totaal bijna 80 pagina’s.
The post Vlaams Belang Kortrijk maakt nu ook volledig programma bekend appeared first on KW.be.

Lees meer »

Schepen Jan Vandoolaeghe stopt met politiek: “Ik wil niet nog eens een burn-out meemaken”

Na een politieke loopbaan van 36 jaar zet schepen Jan Vandoolaeghe (61) er een punt achter. Zes jaar geleden werd hij schepen met 896 voorkeurstemmen. Op dit moment is hij bevoegd voor Sport, Burgerzaken, Onderwijs, Personeelsbeleid en Feestelijkheden. Maar voor de Zonnebekenaar is het nu tijd voor andere zaken.
The post Schepen Jan Vandoolaeghe stopt met politiek: “Ik wil

Lees meer »

Brussels formateur David Leisterh (MR) verwerpt eis Nederlandstalige collega Elke Van den Brandt (Groen) over lage emissiezone

David Leisterh (MR), de Franstalige Brusselse formateur, verwerpt de eis van zijn Nederlandstalige collega Elke Van den Brandt (Groen) om het plan over uitstel van de lage-emissiezone in te trekken. Volgens Van den Brandt is dat de enige manier om het vertrouwen te herstellen en een noodzaak om verder te kunnen onderhandelen over de vorming van een nieuwe Brusselse regering.

Lees meer »

Erfgoedparcours laat je markante plekken in Zwevegem ontdekken: “Transfo weer laten leven”

Net voor Open Monumentendag van vorige zondag werd op de transfosite een erfgoedparcours geopend. 20 locaties op de site tonen hun geheimen, zowel fysiek als online. Bedoeling is dat de bezoekers voortaan op eigen houtje de site verkennen. Dit was vroeger niet mogelijk.
The post Erfgoedparcours laat je markante plekken in Zwevegem ontdekken: “Transfo weer laten leven” appeared first

Lees meer »

Donika (28) en Haris (32) bieden de hele dag door ontbijt, brunch en lunch aan in hun nieuwe horecazaak: “We noemen het ‘Brunch all day’”

Donika Bajraktari en Haris Pepaj openden onlangs een hippe ontbijtzaak in hartje Oostende. Opvallend: je kan er de hele dag door ontbijten, brunchen en lunchen. Hun specialiteit? De uit Amerika overgewaaide Pink Pancakes. “We merken dat mensen in de late namiddag ook nog wel brunchen”, klinkt het.
The post Donika (28) en Haris (32) bieden de hele dag door

Lees meer »

Gewezen spelverdeler van Knack Roeselare Sander Depovere verdeelt voortaan ramen en deuren: “Carrièreswitch die kan tellen”

Sander Depovere (29) nam enkele maanden geleden afscheid van het professionele volleybal. De voormalige setter van Knack Roeselare vond intussen een nieuwe uitdaging bij Studio Frank, het ramen en deurenbedrijf van zijn schoonvader, Frank van Grinsven. Na hun eerste vestiging in Hasselt komt er een tweede bij. Niet toevallig in Roeselare. “Als carrièreswitch kan dit tellen, maar ik zie het

Lees meer »