Diksmuide houdt 97ste IJzerbedevaart: “Ongelijkheid ondermijnt de samenleving”

Op zondag 1 september vond in Diksmuide de 97ste IJzerbedevaart plaats met als thema “Ongelijkheid ondermijnt de samenleving”.

Het organiserend IJzerbedevaartcomité, vandaag vzw Aan de IJzer, baseerde zich hierbij opnieuw op de boodschap van de Fronters. In de modder achter de IJzer werden die tijdens de Eerste Wereldoorlog immers tegen wil en dank ervaringsdeskundigen inzake ongelijke behandeling, sociale achteruitstelling en een leven zonder enig democratisch perspectief.

Net als al hun lotgenoten schreeuwden ze uit: dit nooit méér, nooit meer oorlog. Daarnaast lieten ze duidelijk verstaan dat zij wilden meetellen, dat zij gerespecteerd wilden worden, als mens, als Vlaming, kortom, dat ze gelijkberechtiging wilden, ook in de praktijk van elke dag.

Warm en inclusief Vlaanderen

Sprekers Kathelijn Vervarcke (onderwijs), Dominique Willaert (samenleven), Ivo Mechels (gezinnen), Zanna Vanrenterghem (klimaat) en Nils Duquet (Vrede) wezen de bedevaarders op de ongelijkheden in de maatschappij van vandaag, afgewisseld met intermezzo’s van Dikke Freddy.

Waarna voorzitter Paul De Belder de Vlaamse politici opriep om de kansen te grijpen om de heilige huisjes te slopen die nog de weg versperren naar het verhoopte warme en inclusieve Vlaanderen, een Vlaanderen waarin iedereen meetelt. Op die manier, aldus De Belder, kan de Vlaamse regering alvast het draagvlak vergroten voor méér Vlaamse autonomie – een ‘must’ gelet op de vaststelling dat het grootste probleem van België de Belgische constructie zelf is.

Bloemenhulde

De plechtigheid werd traditiegetrouw afgesloten met een bloemenhulde in de Crypte ter ere van alle slachtoffers van oorlog en geweld en het zingen van de Vlaamse Leeuw, Vlaanderens officiële hymne. Ruim 200 mensen namen deel aan deze IJzerbedevaart.

The post Diksmuide houdt 97ste IJzerbedevaart: “Ongelijkheid ondermijnt de samenleving” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Russische luchtmachtbasis zwaar getroffen door Oekraïense aanval” – Kremlin ontkent levering van Iraanse raketten aan Rusland niet

Een luchtmachtbasis in de Russische regio Volgograd heeft twee weken geleden ernstige schade opgelopen bij een Oekraïense aanval, zo meldt de Britse inlichtingendienst maandag. De Britten publiceren satellietbeelden van voor en na de aanval. En het Russische leger heeft maandag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de verovering van een nieuw dorp in de Donetsk-regio, in het oosten van Oekraïne. Het gaat

Lees meer »

Planbureau verwacht dat groei werkgelegenheid bijna stilvalt

Het Planbureau verwacht dit en volgend jaar weinig nieuwe jobs. In 2024 zouden er slechts 16.000 nieuwe banen bijkomen en volgend jaar 25.000, zo blijkt uit nieuwe economische vooruitzichten die woensdag werden gepubliceerd. Hierdoor zou ook de werkgelegenheidsgraad nauwelijks stijgen.

Lees meer »

Eerste kolomzetting bij bedrijvenpark Steenpoort in Hooglede

Dinsdag werd met een eerste kolomzetting het startschot gegeven van bedrijvenpark ‘Steenpoort’ langs de Bruggesteenweg in Gits. Het gaat om een project van LCV Real Estate, de vastgoedvennootschap van Willy Naessens en Dirk Deroose.
The post Eerste kolomzetting bij bedrijvenpark Steenpoort in Hooglede appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vakbonden en werkgevers sturen samen brief naar onderhandelaars: “Nota’s van Bart De Wever bevatten nog niet het antwoord op de sociaal-economische uitdagingen van België”

Vlaams formateur Matthias Diependaele (N-VA) heeft de drie partijen die onderhandelen over een Vlaamse regering (N-VA, Vooruit en CD&V) donderdag uitgenodigd voor een overleg in de centrale werkgroep, met de drie partijen samen dus. CD&V en Vooruit hebben telefonisch ook aangegeven dat ze daartoe bereid zijn. En de vakbonden en werkgeversorganisaties hebben donderdag samen een brief geschreven aan de vijf

Lees meer »

Geen smartphones meer op het Da Vinci Atheneum

Het Da Vinci Atheneum startte het nieuwe schooljaar met enkele opvallende veranderingen. Smartphones zijn voortaan verboden op het schoolterrein en de leerlingen worden aangemoedigd om herbruikbare flessen te gebruiken, die ze kunnen vullen aan de nieuwe watertap van Brita.
The post Geen smartphones meer op het Da Vinci Atheneum appeared first on KW.be.

Lees meer »

Paul Van Tigchelt over uitspraken van De Wever: “Geen falend migratiebeleid, wel falend integratiebeleid”

Ontslagnemend minister van Justitie, Paul Van Tigchelt (Open VLD), heeft begrip voor de zware uitspraken van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Volgens De Wever zijn het steeds allochtone jongeren die "huftergedrag" vertonen en is dit te wijten aan een falend migratiebeleid. "Maar dit gaat over jongeren van de tweede of derde generatie, dus spreek je over een falend integratiebeleid,

Lees meer »

Spektakel-musical 14-18 begroet ook Bert Verbeke: “Zo fijn van terug in iets te mogen meespelen dat ik tien jaar geleden heb mogen mee helpen creëren”

De spektakel-musical 14-18 in Puurs blijft nog altijd volle zalen trekken. Ook Bert Verbeke alias Albert speelt nu mee en dat is voor hem zelfs al de tweede keer, want tien jaar geleden was hij ook erbij. “Het is thuiskomen, maar het is tegelijk ook heel nieuw”, stipt hij aan.
The post Spektakel-musical 14-18 begroet ook Bert Verbeke: “Zo

Lees meer »

Storm Boris kost leven aan vijf mensen in Roemenië, bergwandelaar in Oostenrijk bedolven door lawine

In verschillende landen in Centraal-Europa houden inwoners hun hart vast voor cycloon Boris. In enkele dagen tijd valt ongeveer net zoveel regen als gemiddeld in vier maanden. Tienduizenden huishoudens zitten zonder stroom en verschillende dorpen zijn al geëvacueerd. In Roemenië zijn zeker vijf mensen omgekomen en Polen, Slowakije, Hongarije, Oostenrijk en Duitsland bereiden zich voor op het hoge water. Volg

Lees meer »

KIJK. Snelheidsduivel knalt met andermans Porsche op BMW in zone 30 in Zemst: bestuurder vlucht te voet en laat drie gewonden achter

In de Armstraat in Zemst zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie gewonden gevallen bij een verkeersongeval. Een Porsche Cayenne knalde er op een BMW. De bestuurder van de Porsche negeerde daarbij de voorrang van rechts. Hij vluchtte vervolgens te voet weg. Opvallend: volgens twee passagiers leerden ze de bestuurder kennen op het festival Voodoo Village.

Lees meer »