Gedetineerde probeert verpleegster met schoenveter te wurgen in vrouwenafdeling Brugse gevangenis: “Lang niet eerste incident met haar”

Een 25-jarige vrouw zit in de veiligheidscel van de Brugse gevangenis nadat ze daar een verpleegster probeerde te wurgen met een schoenveter. Het incident laat een diepe indruk na op zowel het personeel als de andere gedetineerden. De vakbond eist de overplaatsing van de vrouw, die lang niet aan haar proefstuk toe was. “Zij moet sowieso verwijderd worden uit de inrichting”, klinkt het.

Gedetineerde M.G. (25) ging afgelopen woensdag rond 10 uur 30 op controle bij de dokter in de vrouwenafdeling van de Brugse gevangenis. Ze had iets aan haar voet en werd gevraagd om haar schoen uit te doen. Maar toen de arts naar zijn computer stapte om de diagnose in te geven, sprong M.G. recht en probeerde ze zonder enige aanleiding de verpleegster te wurgen met een schoenveter. De dokter en de cipier op de gang sloegen meteen alarm.

Snelle reactie

“De collega’s kwamen pijlsnel tussenbeide”, verduidelijkt ACOD-vakbondsafgevaardigde Sandra Droissaert, die op het moment van de feiten in de vrouwenafdeling aan de slag was. “De gedetineerde loste haar greep, maar begon de verpleegster en de dokter vervolgens te bekogelen met stoelen, een laptop, een reflexhamer en ander medisch materiaal. Een collega sprong voor de slachtoffers om hen te beschermen. Uiteindelijk kon de gedetineerde overmeesterd worden.”

Na het incident werd M.G in de veiligheidscel gestopt. “Daar kan ze maximaal negen dagen verblijven”, vervolgt Sandra Droissaert. “We hebben haar overplaatsing gevraagd naar een andere vrouwengevangenis, want deze vrouw kan absoluut niet naar de afdeling terugkeren. Het was al de derde keer op rij dat zij geweld gebruikte tegen het gevangenispersoneel. Telkens zonder enige aanleiding. Ze reageert heel agressief op uniformen. Het is voor ons onmogelijk geworden om nog met haar samen te werken. Zij moet sowieso uit de inrichting verwijderd worden.”

Na het incident ging het personeel van de vrouwenafdeling in samenspraak met de directie en de vakbonden voor de rest van de dag in zondagsregime. “Dit wil zeggen dat de gevangenen enkel nog hun cel mochten verlaten om te eten of te wandelen. De werkhuizen werden gesloten en ook bezoek was niet mogelijk. We overwogen even om in nachtregime te gaan. Maar het was mooi weer en wilden de gedetineerden hun wandeling niet ontzeggen. Of we nog verdere acties ondernemen zal afhangen van de eventuele overplaatsing van die vrouw.”

Voorhechtenis

M.G. zit momenteel in voorhechtenis voor weerspannigheid en inbreuken op de wapenwet. In april trok ze een alarmpistool tegenover de politie in de buurt van het zwembad Lago in Kortrijk. Omdat de raadkamer haar intussen heeft doorverwezen naar de correctionele rechtbank, is het de procureur die over haar overplaatsing moet oordelen. “We hopen dat ze is overgeplaatst tegen dat ze de veiligheidscel mag verlaten. Door haar agressieve karakter was al een bijzondere veiligheidsmaatregel tegen haar van kracht. Zo kon ze niet deelnemen aan activiteiten. De directie liet van de feiten in het dokterskabinet een proces-verbaal opstellen, dus normaal krijgen die feiten nog een staartje voor de rechtbank.”

Momenteel zitten 110 dames in de vrouwenafdeling van de Brugse gevangenis. “Daarvan zijn er een 20-tal geïnterneerd”, zegt Sandra Droissaert. “Ook bij heel wat andere vrouwen is sprake van zware psychische problemen. We kaarten dit probleem al vele jaren aan. Bovendien kampt de vrouwenafdeling met een tekort aan verpleegkundigen. Het slachtoffer is een verpleegkundige die normaal enkel met geïnterneerden werkt. Maar omdat we al heel de zomer geen algemeen verpleegkundige hebben, werkte ze die dag voor twee. Zij is bijzonder geëngageerd en geliefd bij zowel het personeel en de gedetineerden.”

In shock

Het 28-jarige slachtoffer, die al vier jaar als verpleegkundige werkt in de gevangenis, raakte niet gewond, maar verkeerde wel zwaar in shock. Ze kreeg de nodige opvang en is intussen vijf dagen werkonbekwaam. Het Gevangeniswezen spreekt over een ernstig incident. “Onze personeelsleden zijn onmiddellijk heel snel tussenbeide kunnen komen, en hebben de dokter en de verpleegster bijgestaan”, klinkt het. “De verpleegster is niet in levensgevaar, en ze wordt nu goed opgevangen door het zorgteam.”

Thomas Vandemeulebroucke gehoord, de advocaat van M.G. is niet te spreken over de gang van zaken. “Dat mijn cliënte in de gevangenis zit is een echt drama”, foetert hij. “Zij is een jonge vrouw met een zware persoonlijkheidsstoornis en heeft een heel grote hulpvraag. Ze hoort totaal niet thuis in de gevangenis, want daar krijgt ze de juiste hulp niet. Ik vroeg de raadkamer om de voorhechtenis te beëindigen, mits naleving van bepaalde voorwaarden, zoals een opname in de psychiatrie. Maar de raadkamer heeft mijn verzoek gewoon van tafel geveegd. Nochtans is mijn cliënte al jaren bij de politie gekend voor absurd en psychotisch gedrag. Dat zij in de gevangenis zit, is zeer erg en stoot zwaar tegen mijn rechtvaardigheidsgevoel. En je ziet dan wat ervan komt natuurlijk.”

Zware psychische problemen

ACV-afgevaardigde Peter Millecam bevestigt dat M.G. met zware psychische problemen kampt. “Ik heb maandag bij de gevangenisdirectie nog gemeld wat voor gevaar deze dame vormt. En dit na een incident met een geïnterneerde. Zij hoort stemmen en voert gesprekken met denkbeeldige mensen. Ze vormt een groter risico dan de geïnterneerde dames op de afdeling. En dat terwijl wij enkel tijdens de kantooruren psychiatrische zorg kunnen verschaffen. Ik bewonder de inspanningen van de penitentiair beambten die op vrijwillige basis en voor een aalmoes met deze mensen werken. Zij leveren zeer goed werk. Maar ik zie niet onmiddellijk een verbetering van de situatie, want als het op besparingen aankomt zijn wij een certitude.” (AFr)

The post Gedetineerde probeert verpleegster met schoenveter te wurgen in vrouwenafdeling Brugse gevangenis: “Lang niet eerste incident met haar” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Na speculatie: Noorse politie zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat alom geliefde “spionwalvis” opzettelijk werd gedood

De Noorse politie zegt dat de bekende beloega Hvaldimir niét door menselijk handelen is gestorven. Zijn dood kan in ieder geval niet worden toegeschreven aan geweerschoten, staat te lezen in het voorlopige autopsierapport. Dierenrechtenorganisaties NOAH en One Whale verklaarden vorige week nog dat het beroemde dier mogelijk was doodgeschoten. De politie begon naar aanleiding van die beschuldiging een onderzoek.

Lees meer »

IN BEELD. Kevin De Bruyne brengt daags na nederlaag (en vlammend interview) bezoek aan UZ Jette: “Niet het moment om over voetbal te praten”

Rode Duivel Kevin De Bruyne heeft dinsdagvoormiddag samen met zijn vrouw Michèle Lacroix een bezoek gebracht aan het Ronald McDonald Huis aan het UZ Brussel in Jette. Over zijn uitspraken na de nederlaag tegen Frankrijk de avond voordien had hij niets meer te zeggen. “Dit is niet het moment om over voetbal te praten.”

Lees meer »

Theo Francken schrikt zich een hoedje van reacties op z’n selfie bij de droogkast: “Zonder die foto nooit geweten dat ik leiding moest laten controleren”

Een selfie kan soms verstrekkende gevolgen hebben. Was Theo Francken benieuwd of zijn volgers hem instructies konden geven hoe de was proper te krijgen, dan is hij nu benieuwd of hij in z’n kelder is blootgesteld aan gevaarlijk asbest, dodelijk spul waar in Vlaamse bouwsels nog meer dan 2 miljoen ton van zit verstopt. Hoe herken je asbest? En wat

Lees meer »

“Guy, ik zou je graag ontmoeten”, schreef Kamala Harris me vanochtend. Waarom stuurt ze zulke mails?

“Ik heb geen persoonlijke relatie met de Democrate die voor het Amerikaanse presidentschap strijdt”, geeft onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden toe. “Maar toch stuurt ze me berichten alsof we elkaar kennen. Tot acht keer per dag.” Hij legt uit waarom hij zulke mails ontvangt en of andere kandidaten net hetzelfde doen. En hij ging te rade bij een Vlaming die

Lees meer »