Willem Roelens (83) overleden: bekend als ondernemer, maar toch vooral voor wurging van aangereden fietsster

De Ieperse ondernemer Willem Roelens (83) is overleden. De man richtte destijds het bekende betonbedrijf Roelens op, maar zal toch vooral herinnerd worden voor andere feiten… In 1989 werd hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf omdat hij samen met zijn zoon een vrouw doodde. Ze wurgden een fietsster die ze kort daarvoor hadden aangereden.

In intieme kring is afscheid genomen van Willem Roelens, die op 21 augustus op 83-jarige leeftijd stierf in zijn geboorteplaats Elverdinge (Ieper). De man is in het Ieperse een bekend ondernemer, want hij richtte in de jaren tachtig betonfirma Roelens op in deelgemeente Vlamertinge. De blauw-witte betonmixers zijn sindsdien een vertrouwd beeld op Vlaamse en Franse wegen.

Marathonproces

Toch is het niet alleen met zijn ondernemerschap dat Willem Roelens de geschiedenisboeken zal ingaan. De man werd immers 35 jaar geleden, in juni 1989, veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Zijn zoon werd veroordeeld tot 15 jaar dwangarbeid. De uitspraak kwam er na een marathonproces van twee weken. Het dossier bevatte maar liefst 5.500 (!) pagina’s.

(lees verder onder de foto)

Wijlen Willem Roelens. © Uitvaartzorg Leo Ieper

De feiten waarvoor vader en zoon Roelens veroordeeld werden, speelden zich af op 6 september 1986. Wat er precies gebeurde is, is nooit helemaal duidelijk geworden want tijdens de assisenzaak vol tegenstrijdigheden en halve waarheden, kwamen vader en zoon met veel verschillende versies op de proppen. Vast staat dat de 63-jarige fietsster Anna Vanderriest uit Brielen in een scherpe bocht werd aangereden door hun zware Mercedes. De mannen dumpten de vrouw en haar fiets in een sloot langs de Boezingestraat, waarop de twee naar huis reden. Daar pleegden ze overleg over wat er nu moest gebeuren.

Begraven in maïsveld

Later die zaterdagavond keerden Willem en zijn zoon terug naar de plaats van de aanrijding. Daar werd de vrouw gewurgd en begraven in een maïsveld. Vader en zoon beweerden dat ze dit deden met een spade én de hulp van een broer van Willem. Die man stond ook terecht, maar werd vrijgesproken. Hij hield altijd vol niks met de zaak te maken te hebben en de jury volgde hem daarin.

Het was de man van het slachtoffer, een moeder van een zoon en dochter, die op zondagochtend naar de rijkswachter in Ieper trok om aangifte te doen. Zijn vrouw, die er vaak op uit trok met de fiets, was zaterdagavond niet thuisgekomen. Er werd een onderzoek opgestart en dat leidde uiteindelijk naar de familie Roelens.

The post Willem Roelens (83) overleden: bekend als ondernemer, maar toch vooral voor wurging van aangereden fietsster is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Werknemers Audi staan hele dag voor gesloten fabriekspoorten: “We willen duidelijkheid, dit is mentaal zwaar”

Maandag hebben enkele honderden werknemers van Audi Brussel de hele dag voor de fabriekspoorten verzameld, maar de fabriek zelf bleef onherroepelijk dicht. De meeste aanwezigen wilden wel aan het werk, maar willen vooral duidelijkheid. “Iedere dag thuiskomen en tegen je vrouw moeten zeggen dat je niet weet of je de volgende dag kunt werken, dat is mentaal zwaar.”

Lees meer »

Meer studenten kiezen leraren- of zorgopleiding bij Vlaamse hogescholen: “Tegemoetkomen aan nood op arbeidsmarkt”

Een week voor de start van het nieuwe academiejaar tekenen zich duidelijke trends af: leraren- en zorgopleidingen blijken bijzonder in trek. Dat stellen zo’n 10 Vlaamse hogescholen vast na een tussentijdse analyse van de inschrijvingen. Daarnaast zien alle hogescholen een stijging van het aantal inschrijvingen in vergelijking met hetzelfde moment vorig jaar.

Lees meer »

Gemeenteraad twist over de invoering van bedrijfswagens voor stadspersoneel: “Dit is een stap te ver”

Wie een directeursfunctie uitvoert bij de stad Menen, kan voortaan rekenen op een bedrijfsvoertuig. Dat werd (opnieuw) beslist op de gemeenteraad van woensdag laatstleden. Een omstreden keuze, die niet op goedkeuring van de oppositie kan rekenen. Een noodzakelijke, volgens de schepen. “Is wat de markt vraagt.”
The post Gemeenteraad twist over de invoering van bedrijfswagens voor stadspersoneel: “Dit is

Lees meer »

Jonge drugskoerier toont medelijden met drugsgebruikers: “Drugs zat zelfs tussen zijn tenen”

“Het was met pijn in het hart. Ik had eigenlijk medelijden met die drugsgebruikers.” Een 21-jarige jongeman uit Tourcoing liet zich door zijn eerlijke verklaring op de rechtbank in Kortrijk opmerken. Hij stond er immers terecht voor invoer en verkoop van heroïne en cocaïne als drugskoerier.
The post Jonge drugskoerier toont medelijden met drugsgebruikers: “Drugs zat zelfs tussen zijn

Lees meer »

Stuk van beschermde gevel in Brugge valt en doorboort voorruit van auto

In de Gulden Vlieslaan in Brugge is woensdagochtend een stuk van een beschermde gevel van grote hoogte naar beneden gevallen. Het grote geluk is dat er dat moment niemand passeerde. Een geparkeerde wagen liep wel grote schade op.
The post Stuk van beschermde gevel in Brugge valt en doorboort voorruit van auto appeared first on KW.be.

Lees meer »