“Kunst moet je vooral raken”: kunstenaars Linda (43) en Gio (40) geven elkaar hun jawoord in Kortrijk

Linda Roosens en Gio Smet zochten een huis dat groot genoeg was voor hun acht kinderen, zeven kippen, een schildersatelier en een opnamestudio. De zoektocht bracht hen in Wevelgem. In hun bijberoep laten ze hun liefde voor kunst samenvloeien.

Op 25 mei gaven Linda Roosens (43) van LindaRoosensArt en Gio(vanni) Smet (40) van GIO Smet records elkaar het jawoord in het stadhuis van Kortrijk. Twee weken later ruilde Linda haar woning in Heule en Gio zijn stek in Meerdonk in voor een ruimere woning in Wevelgem. Op het eerste zicht niet zo bijzonder, ware het niet dat dit kunstenaarskoppel heel wat plannen heeft. En dat die plannen volgens hen best kunnen gerealiseerd worden met een geschikte woning die ze uiteindelijk vonden in de Bieststraat 154 in Wevelgem, tegen de grens met Bissegem.

Groot genoeg

“Dat huis was een echte zoektocht”, zucht Linda. “Er moesten heel wat voorwaarden afgevinkt worden. Het moest groot genoeg zijn voor onze 8 kinderen van 8 tot 18 jaar. Ik heb vier kinderen die om de week bij ons wonen, de vier kinderen van Gio komen om de twee weekends. Dus één op de twee weekends zijn alle 8 kinderen aanwezig. We hadden dus veel kamers nodig, een grote tuin, een grote leefruimte, plaats voor de kippen en vooral een grote aparte ruimte voor de muziekstudio en het schildersatelier.”

Studio en atelier

“Toen ik de garage zag, twijfelde ik niet meer”, vult Gio aan. “Zo’n ruime garage was ideaal om er mijn opnamestudio te bouwen en Linda haar schildersatelier in onder te brengen.”

Linda en Gio zijn kunstenaars in bijberoep. “Net zoals Gio ben ik autodidact”, vertelt Linda. “Ik schilder puur op gevoel. Ik ben geëvolueerd van abstracte schilderijen op doek naar mixed media. Ik werk nu vooral met reliëf en structuur met gips op doek. Als ik een wit doek koop, is het ingepakt in een plasticfolie. Die folie gebruik ik om structuur aan te brengen waarop het gips komt.

“Op 5 oktober organiseren we het allereerste GioFest in De Verlichte Geest in Kortrijk”

De verpakking maakt zo deel uit van het werk, zonder dat ik iets hoef weg te gooien. Een naam voor de kunstvorm bestaat niet, denk ik. We kunnen het misschien Lindaïsme noemen (lacht)”. Sinds november stelt Linda tentoon in Sint-Rochus kerk Kortrijk met het project Artchurchrochus, in september stelt ze tentoon tijdens kunstzomer Leiestreek 2024.

Veel overlappingen

Gio is dan weer een kunstenaar op muzikaal vlak. “Mijn vader Marco was extreem liefhebber van het hardere werk, van Deep Purple tot Iron Maiden. Vandaar mijn liefde voor de iets heviger muziek. Gedurende vele jaren trad ik met verschillende groepen heel vaak op, maar na een tijdje wou ik me focussen op producen. Ik had geen opleiding gevolgd, maar door veel te stelen met mijn ogen en oren leerde ik de stiel. Muziek moet je niet altijd horen, maar ook voelen.”

“Net zoals bij een schilderij, het gaat niet alleen om zien, kunst moet je ook raken”, vult Linda aan. “Wat ik doe is visueel, bij Gio is het auditief, maar er zijn heel wat overlappingen.”

“Na een tijd startte ik mijn eigen label”, vervolgt Gio. “We bieden een totaalpakket aan. Van opname tot mixing tot promotie en bookings. We voorzien ook fotoshoots en videoclips, zelfs social media promotie en websites als de bands dat wensen. Momenteel opereren 14 bands onder het Gio Smet label, waaronder vier eigen projecten. Daarom is die nieuwe opnamestudio essentieel. Die zal overigens ook als repetitieruimte kunnen ingehuurd worden.”

Gio Fest

Gio en Linda combineren hun beide artistieke talenten. Zo kocht Gio het eerste werk dat Linda in bijberoep maakte. Het heet I bleed in black en hangt nu in de woonkamer. Hij maakte er een nummer over. Anderzijds maakt Linda ook schilderijen gebaseerd op muziek van Gio. Met het project Horrorwish maakten ze samen het album Tales from death. De tekst is gebaseerd op waargebeurde horrorverhalen van seriemoordenaars, zoals de mythe van Jack De Ripper.

“Op 5 oktober organiseren we het allereerste GioFest in De Verlichte Geest in Kortrijk”, besluit Gio. Een groot deel van de groepen die onder mijn label zitten vormen de line-up. Shorty Van Camp van de legendarische band Killer is wellicht de bekendste naam. En ja, zelf speel ik ook. Ik besloot om weer live muziek te maken, dat doe ik met mijn nieuwste project Midnight Mares.”

The post “Kunst moet je vooral raken”: kunstenaars Linda (43) en Gio (40) geven elkaar hun jawoord in Kortrijk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hulpverleners getuigen na verkrachting in Antwerpse gevangenis: “Hoe kunnen we ons nog veilig voelen?”

Voor de hulpverleners in onze gevangenissen is het duidelijk, na de verkrachting in de Antwerpse gevangenis: “De omstandigheden zijn onaanvaardbaar. Waar mensenrechten geschonden worden, is welzijnswerk onmogelijk.” Want hoe kan je uw job veilig uitoefenen als de alarmknoppen niet werken, een gedetineerde onder hoge stress staat of zijn voorgeschiedenis onduidelijk is? Lars (39) en Kaat (29), twee hulpverleners, getuigen over

Lees meer »

Shane McLeod officieel voorgesteld als nieuwe bondscoach Red Lions, einde voor kapitein Denayer en recordinternational Dohmen?

Nu ook officieel: de Nieuw-Zeelander Shane McLeod is voor de tweede keer aangesteld als coach van de nationale hockeyploeg bij de mannen. De Belgische hockeyfederatie bevestigde zijn aanstelling vandaag tijdens een persconferentie in Wilrijk. Voor kapitein Félix Denayer en recordinternational John-John Dohmen lijkt er dan weer geen toekomst meer weggelegd bij de Red Lions.

Lees meer »

Actie! stelt lijst en programmapunten voor: “Van en voor Diksmuide”

Op zondag 8 september opende Actie! in Diksmuide hun campagnehuis op de hoek van de Grote Markt, waarbij ze ook de hun thema’s en hun lijst voorstelden. Actie! trekt naar de kiezer met een flink aantal punten, voorgesteld door Koen Coupillie en Kurt Vanlerberghe. Hun slogan is ‘Van en voor Diksmuide’.
The post Actie! stelt lijst en programmapunten voor:

Lees meer »

3.500 jaar oude kruik die werd vernield door 4-jarige jongen gerestaureerd en weer te zien

De 3.500 jaar oude kruik die in augustus aan diggelen viel in een museum in Israël nadat een nieuwsgierig 4-jarig jongetje de pot omstootte, staat terug tentoongesteld. De zeldzame pot uit de bronstijd is sinds woensdag weer te zien in het museum. Professionele restaurateurs slaagden erin het voorwerp voorzichtig weer in elkaar te zetten, dankzij onder meer 3D-technologie en speciale

Lees meer »

Provincie Antwerpen gaat strijd aan met spook- en postbusbedrijven

Met het project ‘Casper’ wil de Federale Politie Antwerpen de strijd opvoeren tegen spook- en postbusbedrijven. Die fictieve bedrijven worden gebruikt om geld wit te wassen of om allerlei criminele activiteiten te verdoezelen. "We willen zo vermijden dat die dekmantelbedrijven gewoon verhuizen naar een buurgemeente omdat daar minder controle is", aldus Clara Vanquekelberghe van de Antwerpse federale politie.

Lees meer »

Briljant voor Mariette Vantorre en Robert Houtters

Op 29 augustus 1959 stapten Robert Houtters en Mariette Vantorre in het huwelijksbootje. Ze vierden nu hun briljanten huwelijksverjaardag. Mariette is afkomstig van Heist en Robert van Westkapelle. Ze leerden elkaar kennen door gemeenschappelijke vrienden. Het echtpaar woonde vele jaren in Westkapelle. Robert is behanger/garnierder en werkte jaren bij de bekende meubelwinkel Cafmeyer in Knokke.
The post Briljant voor

Lees meer »