Emelgemse archeologische vondsten na meer dan honderd jaar opnieuw in Izegem

Na meer dan honderd jaar komen Emelgemse archeologische vondsten opnieuw naar Izegem. “We hoopten een deel van de objecten te kunnen tentoonstellen in de expo ‘Van Kelten tot de Pélichy: een reis door ons verleden’ en zijn bijzonder tevreden dat het gelukt is”, zegt schepen van erfgoed Kurt Himpe.

In de loop van de voorbije jaren werden bij archeologisch onderzoek in Izegem heel wat vondsten gedaan, onder andere bewoningssporen uit de Romeinse en middeleeuwse periode, Romeinse graven en sporen uit de late ijzertijd.

“Maar de vondsten uit de periode 1893-1899 spreken tot de verbeelding toen in de omgeving van Vijfwegen in Emelgem tijdens uitzandingswerken oude graven ontdekt werden. Baron Charles Gillès de Pélichy was betrokken bij die opgravingen en beschreef die in een reeks publicaties.”

“Een groot deel van het grafveld werd vernield door de uitzandingswerken, maar twee amateurarcheologen, waaronder baron de Pélichy, konden een deel van de vondsten recupereren”, verduidelijkt schepen Kurt Himpe.

“Het had wel wat voeten in de aarde om de vondsten weer naar Izegem te halen”

“Een deel van de vondsten kwam eerst in twee privéverzamelingen terecht, vooraleer ze in het Gruuthusemuseum in Brugge onderdak vonden, waar ze momenteel nog steeds bewaard worden. Dat er nu een reeks objecten in de expo kunnen opgenomen worden en na meer dan honderd jaar opnieuw in Izegem zijn, is uiteraard fantastisch. Door de samenwerking met de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst RADAR-Midwest, is alles tot een goed einde gekomen, want het had wel wat voeten in de aarde om de vondsten weer in onze stad te krijgen”, aldus Himpe.

Tijdens de expo kan van de archeologische vondsten uit Emelgem uitstekend bewaarde keramiek uit de Romeinse tijd bezichtigd worden, maar ook een schildknop en een glazen kralensnoer uit de vroege middeleeuwen.

De expo waarin onder andere de archeologische vondsten aan bod komen kan van 31 augustus tot en met 29 september elke dag in de Heilig Hartkerk bezocht worden van 8.30 tot 12.30 uur (niet op zondagvoormiddag) en van 13.30 tot 17.30 uur.

The post Emelgemse archeologische vondsten na meer dan honderd jaar opnieuw in Izegem is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jaarlijkse jeugddag is opnieuw een groot succes

Op de Vrijetijdscampus in Houthulst vond op zondag 8 september de jaarlijkse jeugddag plaats met springkastelen, een klimmuur, sumoworstelen en nog heel wat meer. Vooraf waren er al 180 inschrijvingen, maar de dag zelf kwamen er nog heel wat extra kinderen meespelen. Tijdens de jeugddag konden de kinderen ook kennismaken met de jeugdbewegingen in de
The post Jaarlijkse jeugddag

Lees meer »

Torhoutse kinderboerderij krijgt nieuw, inclusief speelplein

De Torhoutse gemeenteraad heeft groen licht gegeven voor het volledig vernieuwen van het speelplein op de stedelijke kinderboerderij. De geraamde kostprijs is niet gering: ruim 183.000 euro.
The post Torhoutse kinderboerderij krijgt nieuw, inclusief speelplein appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bodycambeelden tonen arrestatie van verdachte verijdelde aanslag op Trump

Bodycambeelden van de politie van Martin County in Florida tonen het moment waarop Ryan Wesley Routh wordt gearresteerd. Routh (58) zou een moordaanslag hebben willen plegen op presidentskandidaat Donald Trump, die op dat moment aan het golfen was. Een alerte veiligheidsagent kon dat voorkomen. De verdachte kon snel aangehouden worden op de snelweg in een naburige gemeente. Het is al

Lees meer »

Nathalie Van Der Beken vervangt haar man op lijst van LEEF! in Herzele zodat man-vrouwverhouding weer klopt

In Herzele vervangt Nathalie Van Der Beken haar man op de verkiezingslijst van LEEF!. Dat doet ze omdat de man-vrouwverhouding niet meer klopte na een computerfout. Daardoor moest iedereen zijn handtekening opnieuw op papier zetten. Maar 2 vrouwen op de lijst waren in het buitenland, konden niet tekenen, en komen dus toch niet op de lijst. Daardoor was het man-vrouwevenwicht

Lees meer »

“Ik heb een diep respect voor vrouwen”, zei verdachte in Franse verkrachtingszaak. En toen toonde de rechtbank de beelden

Tien foto’s en drie video’s van de verkrachting die plaatsvond op 20 februari 2020. Eén voor één werden ze getoond tijdens het proces waarin Dominique Pélicot, de Franse zeventiger die zijn vrouw Gisèle jarenlang liet verkrachten door tientallen mannen, als hoofdbeschuldigde terechtstaat. Het hof besloot medeverdachte Jacques C. met zijn daden te confronteren, toen hij een deel van de beschuldigingen

Lees meer »

Info-avond rond eerste Kortemarkse deelwagen

Sinds kort staat er een eerste deelauto ter beschikking op de parking naast het gemeentehuis van Kortemark. Een medewerker van de firma Claus2You, die de deelwagens beheert, komt op dinsdagavond 1 oktober om 19 uur naar De Wimperlinde om het concept toe te lichten. Dit najaar volgt ook nog een elektrische deelauto. Op termijn, na
The post Info-avond rond

Lees meer »

“De wet is de wet”: wordt ex-burgemeester van Moorslede Ward Vergote van de lijst gehaald?

De wegens belangenneming geschorste ex-burgemeester van Moorslede Ward Vergote (VISIE) wordt mogelijk geschrapt van de lijst van zijn partij voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. Zijn veroordeling maakt hem volgens het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet onverkiesbaar. Vergote staat op de lijst als lijstduwer. “De wet moet gevolgd worden”, zegt oppositiepartij N-VA Plus.
The post “De wet is de wet”:

Lees meer »