70km zwemmen voor goede doelen: Marieke (43) uit Torhout wil het meer van Genève in minder dan 22 uur bedwingen

In augustus 2021 zwom de uit Torhout afkomstige Marieke Blomme als eerste vrouw de 67 kilometer lange Vlaamse kustlijn af in een absolute recordtijd van 18 uur en 45 minuten. Nu wil ze een nieuw huzarenstukje tot een goed einde brengen: de 70 km lengte van het meer van Genève in minder dan 22 uur zwemmen. Het huidige record staat op 22 uur en 42 minuten. Marieke wil er goede doelen mee steunen.

Het meer van Genève, de Lac Léman genoemd, bevindt zich op de grens tussen Frankrijk en Zwitserland en is het grootste meer van West-Europa. Afhankelijk van de weersomstandigheden onderneemt Marieke haar recordpoging op maandag 2, dinsdag 3 of woensdag 4 september.

personal sportcoach

Marieke (43) is in Torhout opgegroeid en heeft er secundair onderwijs gelopen. Ze is van opleiding criminoloog-pedagoog. Ze volgde die studies in Gent, de stad waar ze nadien bleef hangen. Ze is getrouwd met Tim Flott (35), die uit de Verenigde Staten afkomstig is. Ze leerden elkaar kennen op de wielerbaan van het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx in Gent. Sport is voor beiden een grote passie: van fietsen tot hardlopen en zwemmen. En niet het minst triatlon, de combinatie van de drie disciplines.

“We wonen in Mariakerke en hebben een dochtertje Eloise van anderhalf jaar”, aldus Marieke. “Ik ben eerst om en bij de 12 jaar in het forensisch welzijnswerk aan de slag geweest en heb me uiteindelijk omgeschoold tot wat ik nu ben: personal sportcoach.”

“Ik heb altijd graag aan sport gedaan. Als kind was dat onder andere karate en paardrijden. Ik ben pas écht met zwemmen gestart tijdens en na mijn cursus ‘redder aan zee’. Zo ben ik bij de competitiezwemmers van de Torhoutse zwemclub Thor beland, waar ik conditie heb opgebouwd en deftig crawl leerde zwemmen, alle technische knepen inbegrepen.”

“Ik heb vroeger bij zwemclub Thor conditie opgebouwd”

“Ik behaalde prima resultaten bij wedstrijden in het zwembad, maar was daar snel op uitgekeken. Ik hield er niet van om een hele dag op te offeren om een race van pakweg 100 meter te zwemmen die dan in nauwelijks twee minuten voorbij was.”

“En dus ben ik met afstandscompetities in openlucht gestart. Ik koester het openwaterzwemmen nog altijd. Uiteindelijk rees het idee om de Vlaamse kustlijn af te zwemmen en dat avontuur te koppelen aan goede doelen die focussen op gelijke kansen voor iedereen om te sporten. Dus ook voor mensen met een beperking. De Lac Léman-tocht van 70 km zwem ik eveneens ten voordele van twee organisaties die me na aan het hart liggen. Enerzijds is dat Si Belle Mobilité, dat skivakanties aanbiedt aan mensen met een beperking. En anderzijds Léman Hope, een Zwitserse vzw die jonge kankerpatiënten na hun behandeling helpt om hun vertrouwen her op te bouwen. Ze doet dat door hen een vijfdaagse zeiltrip te laten maken op het meer.”

“Ik zwem met andere woorden om mensen een zetje te geven die er eentje kunnen gebruiken. De fondsen die ik voor de twee goede doelen binnenhaal, worden van de eerste tot de laatste cent goed besteed. Het geld gaat integraal naar de genoemde projecten.”

Metekind is apetrots

Het project om de Lac Léman volledig af te zwemmen, vraagt uiteraard heel wat voorbereiding en een degelijke begeleiding.

“Ik word bijgestaan door een team onder de leiding van Mark Turner, de organisator van UltraSwim 33.3, de uitdaging om in enkele dagen tijd in totaal 33,3 kilometer te zwemmen. Ook mijn man Tim zal in de weer zijn, specifiek voor de bevoorrading.”

Marieke heeft hard getraind en heeft er goede hoop op dat ze de 70 kilometer haalt. Of dat ook lukt beneden de 22 uur zal moeten blijken. Lastig wordt het zeker, dat staat vast. Alleen al de trainingen zijn keihard, vooral omdat ze veel tijd van haar vergen.

“Ik heb intensief getraind en kan bogen op een jarenlange ervaring inzake het openwaterzwemmen”, vervolgt Marieke. “Ik kom met grote gedrevenheid aan de start van het nieuwe avontuur. Ik wil zo veel mogelijk geld bijeensprokkelen voor de goede doelen.”

Supporters heeft ze onder meer in Torhout, waar ze hecht bevriend is met het gezin van Wim Adam en Nele Willem uit de Kwaplasstraat. Ze is de meter van Nand Adam, de jongste van hun vier kinderen. Die wordt in november 10 jaar en is apetrots op Marieke. Hij hoopt vanzelfsprekend dat ze het record op het meer breekt.

The post 70km zwemmen voor goede doelen: Marieke (43) uit Torhout wil het meer van Genève in minder dan 22 uur bedwingen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ooit zelf Trump-fan en nu in de ban van oorlog in Oekraïne: wat weten we al over verdachte van mogelijke moordpoging op Trump?

Ryan Wesley Routh, zo heet de man die volgens Amerikaanse media gearresteerd is na een nieuwe vermoedelijke moordpoging op Republikeins president Donald Trump. De 58-jarige Routh, ooit een Trump-stemmer, sprak zich op sociale media de laatste jaren sterk uit tegen de voormalige president en hamerde op voor steun aan Oekraïne. Dit weten we al over hem.

Lees meer »

SAK Sint-Pieters vraagt verkeersbord 22 ten voordele van de fietsers

Dinsdagavond hield het SAK Sint-Pieters, samen met bewoners van de Sint-Pieterskerklaan en omgeving, een protestactie op het kruispunt van de Blankenbergse steenweg met de Sint-Pieterskerklaan in Brugge. Een twee meter lang spandoek werd ontvouwd. Bewoners vinden het niet kunnen dat er, na de heraanleg van de Sint-Pieterskerklaan, niet werd overgegaan tot het plaatsen van verkeersborden B22. Dat moet fietsers toelaten

Lees meer »

REO Speedwagon stopt na vijftig jaar door “onoverkomelijke verschillen”

De legendarische rockband REO Speedwagon heeft aangekondigd na vijftig jaar te stoppen met optreden vanwege “onoverkomelijke verschillen” tussen zanger Kevin Cronin en bassist Bruce Hall. Dit maakte de groep bekend via sociale media. De geplande concertreeks in de VS zal nog wel worden afgemaakt, maar aan het einde van het jaar gooit de band de handdoek in de ring.

Lees meer »

“‘Sex and the City’ laat ook niet het echte New York zien”: cast van ‘Emily in Paris’ reageert op kritiek van Parijzenaars

Inwoners van Parijs hebben het al meermaals van de daken geschreeuwd: de cast van ‘Emily in Paris’ is er niet langer welkom. Op de filmlocaties van de bekende Netflixserie werd die boodschap zelfs met graffiti op de muren geklad. De cast reageert nu voor het eerst in een interview met HLN. “Het is het Amerikaanse perspectief op Parijs, maar dan

Lees meer »

Littler en Van Gerwen, die gesteund werd door heel zijn gezin, stoten door – Ontdek het programma van zondag

Titelverdediger Michael van Gerwen heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van de World Series of Darts Finals in Amsterdam. Zondagmiddag kijkt de Nederlander wereldkampioen Luke Humphries in de ogen. Die andere thuisspeler, Raymond van Barneveld, moest zijn meerdere erkennen in Luke Littler. Ook Rob Cross en Michael Smith verzekerden zich van een plekje op de laatste dag.

Lees meer »

Ondernemers vallen in de prijzen op de Oostende Awards

Onder grote belangstelling werden maandagavond de Oostende Awards uitgereikt in het Kursaal van Oostende. De avond was in een mum van tijd uitverkocht met 600 aanwezigen. Zes ondernemingen mochten in verschillende categorieën met een beeldje naar huis en dat zorgde voor heel wat emoties bij de winnaars.
The post Ondernemers vallen in de prijzen op de Oostende Awards appeared

Lees meer »

Na controverse met Joost Klein: nog altijd geen duidelijkheid over deelname Nederland aan Songfestival 

Het is nog altijd niet duidelijk of Nederland volgend jaar zal deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. De Nederlandse openbare omroep AVROTROS heeft van de EBU, de organisator van het Songfestival, uitstel gekregen om een definitieve beslissing te nemen over de deelname. De omroep overweegt om niet langer deel te nemen aan het Songfestival nadat Joost Klein dit jaar werd gediskwalificeerd voor

Lees meer »

Venezuela roept ambassadeur in Spanje terug voor overleg

Venezuela heeft haar ambassadeur in Spanje teruggeroepen voor overleg. Dat heeft de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Yvan Gil donderdag bekendgemaakt, enkele uren nadat de Spaanse premier in Madrid een ontmoeting had met de Venezolaanse opposant Edmundo Gonzalez Urrutia, die politiek asiel heeft gekregen in Spanje.

Lees meer »

Zo vol zit de kalender echt: 106 dagen bijna non-stop voetbal

“Mijn vrees is dat we naar te veel wedstrijden gaan”, zei Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe afgelopen weekend. Bij de start van het Europese clubvoetbal nemen we de proef op de som: er volgt een ongeziene lawine aan non-stop voetbal. Alleen al in de Belgische en de vijf grote competities zal er op 85 procent van de dagen live voetbal te

Lees meer »