“Vader zou trots geweest zijn”: Brabanders kapel in Schuiferskapelle in ere hersteld

Het oude kapelletje op het rondpunt in de Maalderijstraat in Schuiferskapelle is sinds kort in volle glorie hersteld, met dank aan enkele lokale bedrijven en de leerlingen van het VTI van Tielt. De officiële inhuldiging staat gepland als startschot van de Dorpsfeesten, op vrijdag 6 september. Voor bezieler Dirk Braeckevelt, wiens vader kerken restaureerde, hebben de werken een persoonlijke betekenis.

Brabanders kapel, die dateert uit 1930 en te vinden is op het rondpunt aan de Klokke- en Maalderijstraat, raakte de voorbije jaren wat in verval, terwijl ook vandalen er schade aanbrachten. Dirk Braeckevelt besloot het kapelletje in ere te herstellen. De covoorzitter van het bewonersplatform kreeg de liefde voor (religieus) erfgoed namelijk met de paplepel ingegeven.

“Mijn vader Roger was steenhouwer en heeft bijna zijn hele leven gewerkt als restaurateur van kerken. Zelf heb ik bij hem verschillende jaren een vakantiejob gedaan. Tot op vandaag weet ik nog goed hoe fier hij was wanneer hij in Gent of Brussel kon aanduiden waar hij aan mee had gewerkt. Zo werkte hij onder meer aan Sint-Baafs en Sint-Pieter in Gent. Op 7 oktober vorig jaar is hij helaas overleden, op 92-jarige leeftijd. Al had ik het plan voor de kapel wel al iets eerder opgevat. Toen ik hem vertelde wat ik van plan was, was hij erg tevreden. Spijtig genoeg heeft hij het resultaat niet kunnen bewonderen.”

Het kapelletje is inmiddels bijna 100 jaar oud. Het werd gebouwd door de familie van toenmalig burgemeester Achiel De Brabandere. Hij en zijn echtgenote Bertha D’hont verloren hun eerste drie kinderen op jonge leeftijd en zouden gebeden hebben tot de maagd Maria om kinderen. Achiel zou plechtig beloofd hebben een kapel op te trekken als de kinderwens vervuld werd. Het koppel krijgt uiteindelijk twee gezonde jongens, al sterft Achiel in 1928 en maakt hij de geboorte van zijn jongste zoon zelf niet meer mee. Toch doet zijn familie twee jaar later de belofte gestand en wordt er een kapel opgetrokken.

VTI schiet ten hulp

Dirk schakelde ongeveer een jaar geleden de hulp in van het VTI van Tielt. “Technisch adviseur Guy Boxoen was meteen enthousiast en de leerlingen van het vijfde jaar schrijnwerk en het zevende jaar schrijnwerktechnieken gingen aan de slag, met de zegen van het stadsbestuur. Al bleek het asbest in het dak een probleem. Dankzij D&D Dakwerken werd dat veilig verwijderd en in overleg met dat bedrijf maakten de leerlingen van het VTI een volledig nieuw dak. Maar daar houdt het lang niet op. Er werden ook nieuwe ramen gemaakt, de deuren werden gerestaureerd en de leerlingen maakten zelfs een nieuw altaar.”

“Restauratie van kapel was voor mij deel van verwerkingsproces”

Voor de materialen voor het dak en de ramen kon het project rekenen op sponsoring van CK pleisterwerken en CEDRAL, terwijl Dirk zelf de schilderwerken voor z’n rekening nam, met sponsoring van Colora Tielt. Stad Tielt nam dan weer de omgeving en de buitenmuren onder handen, terwijl Bart D’ooghe en Frank Van Eenooghe in de geschiedenis van de kapel doken.

“We zijn een jaartje verder en ik ben fier op dit kapelletje. Voor iedereen die er aan gewerkt heeft, zal het een speciale betekenis hebben, maar persoonlijk denk ik dat mijn vader trots zou zijn geweest. Ik had het moeilijk na zijn dood. In die zin is de restauratie van de kapel voor mij een deel van het verwerkingsproces geweest.”

Programma Dorpsfeesten

De vernieuwde kapel wordt op vrijdag 6 september om 18 uur officieel geopend, waarmee meteen ook het startschot van de jaarlijkse dorpsfeesten gegeven wordt.

De feestelijkheden gaan verder op zaterdag met een rommelmarkt van basisschool De Dorpsparel vanaf 8.30 uur aan de kerk. Nog op zaterdag is er een zomerbar in het pand van Van Maele en wordt er petanque gespeeld aan het KSA-heem. ’s Avonds is er dan de 24ste editie van het gratis festivalletje Rock@Schuiferskapelle in Club 77.

Op zondagvoormiddag zorgt de Gezinsbond voor een pop-upontbijtbar in de O.L.V. Geboortekerk en er is ook weer een LEF-markt (Lokaal, Ecologisch en Fair) op het dorpsplein. In de namiddag is er een speelstraat tussen de Maalderijstraat en Dosseweg. Als afsluiter komt muzikant Gert Kleinpunk omstreeks 18 uur optreden in en rond ’t Een & ’t Ander. (SV)

The post “Vader zou trots geweest zijn”: Brabanders kapel in Schuiferskapelle in ere hersteld is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Belgen deden al miljoen keer zelf aan onderzoek via burgerwetenschap

Burgerwetenschap, met projecten als CurieuzeNeuzen, het Grote Vogeltelweekend en MaaiMeiNiet, zit in de lift. In ons land namen burgers naar schatting al een miljoen keer deel aan zulke projecten. Dat blijkt donderdag uit een rapport van het Vlaams Kenniscentrum Citizen Science (Scivil) dat voor de eerste keer burgerwetenschap in kaart brengt.

Lees meer »

“Nee, toch niet het meest miserabele van alle politieke scenario’s: de schijn hoog houden om te vermijden dat de gevreesde zwartepiet bij hen belandt”

Zouden ze het nu echt menen met de formatie van een Vlaamse regering? Het is ze geraden. Ofwel gaan N-VA, CD&V en Vooruit echt voor onderhandelingen die nog voor de lokale verkiezingen van 13 oktober tot een akkoord kunnen leiden. Ofwel zijn we getuige van het meest miserabele van alle politieke scenario’s, dat van partijen die alleen maar de schijn

Lees meer »

Eerste Voka Talent Center geopend in Kortrijk: “Ook talenten voor STEM-beroepen worden getest”

In Kortrijk is het eerste Voka Talent Center van West-Vlaanderen geopend en uitgetest door de leerlingen van het PTI van Kortrijk. In het centrum kunnen leerlingen tussen 12 en 14 jaar verschillende soorten testen doen die hen helpen bij hun studiekeuze. Het voordeel van deze testen is dat ze ook beter screenen op talenten voor STEM-opleidingen, zogenaamde technische en wetenschappelijke

Lees meer »

Kijk bij HLN zaterdag én zondag exclusief live naar topaffiches in het amateurvoetbal

In samenwerking met Voetbal Vlaanderen biedt HLN, exclusief voor abonnees, ook dit seizoen live amateurvoetbal aan. Elk weekend wordt één topaffiche uit eerste amateurafdeling live gestreamd met deskundig commentaar. In bepaalde weken komen ook toppers uit lagere reeksen aan bod. Dit weekend staan er twee matchen op het programma. Zaterdagavond is er Racing Mechelen-Berchem Sport, zondag Belisia Bilzen-Dessel Sport.

Lees meer »

BOS+ gaat in beroep tegen nieuwe stelplaats van De Lijn in Wondelgem

De natuurorganisatie BOS+ stapt naar de Raad voor Vergunningsbetwisting en tekent zo beroep aan tegen de nieuwe stelplaats van De Lijn in Wondelgem. BOS+ vindt dat er onvoldoende gezocht is naar alternatieve locaties. Er was al protest van buurtbewoners en wetenschappers, volgens hen ligt er een historisch moeras. Milieuactivisten bezetten al sinds eind juni de site.

Lees meer »