Schepencollege stelt moratorium in rond Thermendossier, oppositie reageert lauw: “De burgers moeten geïnformeerd worden”

Er komt een tijdelijke opschorting van het dossier rond het Thermae Palace Hotel. Er zullen geen nieuwe initiatieven of beslissingen meer genomen worden tot na de verkiezingen. Het stadsbestuur steekt het dossier even in de diepvries. De reacties zijn niet mals.

Na de commotie op de gemeenteraad door een onthulling van Yves Miroir dat een vennoot van Restotel zich inkocht bij de projectmanager die het dossier moet begeleiden, nam de gemeenteraad unaniem de beslissing de zaak te onderzoeken en opnieuw voor te leggen aan de gemeenteraad. De oppositie drong aan op een timing en verkreeg de toezegging dat dit uiterlijk op 6 september zou gebeuren. Plaatsvervangend gemeenteraadsvoorzitter Ann Casteleyn bevestigde: “We nemen dit zo op in het amendement.”

Moratorium

Woensdagavond stelde het schepencollege een moratorium (tijdelijke opschorting) in op het dossier. Tot half oktober (na de verkiezingen) zullen geen nieuwe initiatieven of beslissingen meer genomen worden en zal er ook niet meer gecommuniceerd worden. “Het dossier is momenteel enorm gepolitiseerd. We stellen het moratorium in zodat de sereniteit kan terugkeren in het belang van het Thermae Palace, de stad Oostende, de Oostendenaars en heel Vlaanderen”, aldus een mededeling van het schepencollege.

De zaak wordt doorgeschoven. “Dit dossier moet opgenomen worden door de nieuwe Vlaamse regering en het nieuw verkozen stadsbestuur. We hopen dat iedereen zich hierbij kan aansluiten en dat er na de verkiezingen snel kan verder gewerkt worden aan de redding van het monument.”

Niemand van het schepencollege wou verder nog reageren, net omwille van het moratorium.

Oppositie reageert

John Crombez (Vooruit) reageert wel: “Het is pijnlijk. Veel Oostendenaars zullen een knoop in de maag hebben want er is maanden aan een stuk verzekerd dat er een degelijke oplossing was. En er is op vandaag niets voor de Thermen en Mu.Zee.”

Crombez gaat ervan uit dat de gemeenteraadsleden de eerste week van september bijeenkomen. “Het lijkt me na de discussie van maandag onmogelijk dat de raadsleden niet zouden samenkomen. De werking van de gemeenteraad kun je niet stilleggen door een beslissing van het schepencollege. Ze moeten de gemeenteraad samenroepen om het dossier uit te leggen.”

Crombez is niet van plan zich aan te sluiten bij het moratorium. “Het is de zaak van het schepencollege dat ze het niet in de hand hebben. Het is voor mij ondenkbaar dat het niet ter sprake komt tijdens de debatten. Het is een van de grote thema’s van de verkiezingen en de burgers moeten geïnformeerd worden.”

Christian Verougstraete (fractieleider Vlaams Belang) reageert scherp: “Het moratorium tot na de verkiezingen is een bewijs van onmacht en toont aan dat ze het dossier niet goed onderbouwd hebben. De nieuwe onthullingen op de jongste gemeenteraad zorgen ervoor dat ze nu vast zitten. Het doorschuiven tot na de verkiezingen is een gemakkelijkheidsoplossing.”

Over de beloofde extra gemeenteraad zegt Verougstraete het volgende: “Ze zitten in nauwe schoentjes. Ik verwacht wel dat de gemeenteraad bijeen komt.”

Reactie burgemeester Tommelein

Over het moratorium wil burgemeester Bart Tommelein niets meer kwijt, maar hij zal wel de raadsleden inlichten. “Een moratorium betekent niet dat er geen toelichting of informatie aan de gemeenteraadsleden komt. Dat zal nog voorzien worden. Die beslissing moet nog genomen worden na evaluatie met de juridische adviseurs en staat los van het moratorium.”

Ook Bart Tommelein verwacht dat het ter sprake komt tijdens de campagne. “Dan spreekt niemand namens het stadsbestuur en spreekt men als lijsttrekker of kandidaat.”

Hoofd in het zand

Guy Servaes, voorzitter van erfgoedvereniging Dement, reageert: “Zo’n moratorium zal ons in elk geval niet weerhouden om te communiceren of actie te voeren. Het is niet omdat de stad in een ongemakkelijke positie zit, dat het stopt. In een democratie zou het goed zijn dat er een antwoord komt op de interpellaties rond het dossier. Dat werd toch beloofd op de gemeenteraad. Het is niet aangenaam voor het stadsbestuur om vlak voor de verkiezingen zo massaal en negatief in de pers te komen. Ze steken nu het hoofd in het zand.”

Aftreden

Yves Miroir (de O-mens) zorgde deze week voor een stroomversnelling en reageert scherp: “Het moratorium is eenzijdig uitgeroepen door een meerderheid die aan duigen ligt in de hoop van de zaak stil te leggen. Als de gemeenteraad niet ingelicht wordt, is dat woordbreuk. De Oostendse bevolking moet nu toch duidelijk zien dat het een knoeidossier is.”

Miroir zet door: “Het is niet omdat Tommelein in moeilijkheden geraakt, dat ik moet zwijgen. Het is tijd dat ze hun besluit nemen en collectief aftreden.”

The post Schepencollege stelt moratorium in rond Thermendossier, oppositie reageert lauw: “De burgers moeten geïnformeerd worden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kandidatenlijst Veurne Plus staat garant voor een volgende legislatuur met vernieuwing, ervaring en vrouwelijke inbreng

Op 13 oktober trekt de huidige Veurnse burgemeester Peter Roose de verkiezingslijst Veurne Plus. Met de slogan ‘Preus up Veurne’ zullen de elf mannelijke en twaalf vrouwelijke kandidaten de Veurnaars ervan proberen te overtuigen dat ze met hun deskundigheid en ervaring, maar ook met de frisse inbreng van nieuwe jonge gezichten, de juiste keuze zijn om de volgende legislatuur opnieuw

Lees meer »

Jong Keukengeweld bij Restaurant Pauline. Geniet van een driegangenmenu aan een voordelige prijs

Dankzij Jong Keukengeweld, een initiatief van Horeca Vlaanderen, kunnen jongeren van 18 tot en met 35 jaar online een plekje reserveren bij topchefs. Ook in Kortrijk kan je genieten van een driegangenmenu aan een voordelige prijs. Restaurant Pauline aan de Gentsesteenweg verwelkomt je voor slechts 67 euro, met aangepaste dranken.
The post Jong Keukengeweld bij Restaurant Pauline. Geniet van

Lees meer »

Dorpsfestival ‘Ontdek Geluwe Ontdekt’ voor de eerste keer driedaagse: “Nooit eerder zo’n feesttent”

Op donderdag 19, vrijdag 20 en zaterdag 21 september vindt de vierde editie plaats van ‘Ontdek Geluwe Ontdekt’, een gezellig dorpsfestival. Eerst in gc Geluwe en daarna in een feesttent op de Sint-Denijsplaats. Het programma van deze driedaagse ligt al enige tijd helemaal vast.
The post Dorpsfestival ‘Ontdek Geluwe Ontdekt’ voor de eerste keer driedaagse: “Nooit eerder zo’n feesttent”

Lees meer »

936 rijbewijzen ingetrokken voor gsm-gebruik achter het stuur op drie maanden tijd: “Een gemiddelde van 10 per dag”

Op drie maanden tijd werden er al 936 rijbewijzen ingetrokken in West-Vlaanderen van autobestuurders, die hun gsm gebruiken tijdens het rijden. Dat was al langer verboden, maar sinds 1 juni 2024 wordt onmiddellijk het rijbewijs ingetrokken voor een periode van 15 dagen en moet de autobestuurder verschijnen voor de politierechtsbank.
The post 936 rijbewijzen ingetrokken voor gsm-gebruik achter het

Lees meer »

400 sollicitanten vinden de weg naar jobbeurs in zaal Kubox in Kuurne

Meer dan 400 sollicitanten bezochten donderdag de jobbeurs in zaal Kubox in Kuurne, waar 54 standhouders op zoek gingen naar de meest geschikte kandidaten voor hun bedrijf. Bezoekers ontvingen bij aankomst een informatiebrochure met details over de deelnemende bedrijven en de openstaande vacatures.
The post 400 sollicitanten vinden de weg naar jobbeurs in zaal Kubox in Kuurne appeared first

Lees meer »

Veurnse stratenloop viert jubileum met halve marathon

De negende editie van de Veurnse stratenloop ‘Laat Mie Moar Lopen’ op vrijdag 13 september wordt een bijzondere editie, want de vereniging bestaat tien jaar. Daarom staat er een bijkomende discipline op het programma: de halve marathon.
The post Veurnse stratenloop viert jubileum met halve marathon appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hinder bij heraanleg kruispunt Afrikalaan en Vliegtuiglaan in de aanloop naar de nieuwe Verapazbrug in Gent  

In Gent starten vandaag voorbereidende werken voor de heraanleg van het kruispunt van de Afrikalaan en de Vliegtuiglaan. Het Agentschap Wegen en verkeer waarschuwt bestuurders voor hinder. Het kruispunt krijgt extra afslagstroken en bredere fiets- en voetpaden. De werken moeten begin 2025 afgerond zijn, voor de nieuwe Verapazbrug in gebruik genomen wordt die de ring langs het nieuwe kruispunt zal

Lees meer »

Borrell “woedend” over dood van zes UNRWA-medewerkers

De hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell is “woedend” over de dood van zes medewerkers van het VN-agentschap UNRWA bij een Israëlische aanval op een school in de Gazastrook. Volgens de hoge vertegenwoordiger is het inmiddels de vijfde keer dat Israël een aanval uitvoert op de school in Nuseirat, waar 12.000 vluchtelingen bescherming hebben gezocht. Israël zegt

Lees meer »

Koning Filip gearriveerd aan stadion, fans kijken vooral uit naar Duplantis: “We verwachten er wel veel van”

Het is aftellen naar de Memorial Van Damme, dat voor het eerst gespreid is over twee dagen (vrijdag 13 en zaterdag 14 september) én tal van olympische medaillewinnaars naar Brussel brengt. Ook polsstokspringer Mondo Duplantis is op de afspraak, en wil het publiek opnieuw verwennen met een wereldrecord. “Ik probeer altijd voor het uiterste te gaan, en in mijn geval

Lees meer »

Kijk bij HLN exclusief live naar topaffiches in het amateurvoetbal

In samenwerking met Voetbal Vlaanderen biedt HLN, exclusief voor abonnees, ook dit seizoen live amateurvoetbal aan. Elk weekend wordt één topaffiche uit eerste amateurafdeling live gestreamd met deskundig commentaar. In bepaalde weken komen ook toppers uit lagere reeksen aan bod. Dit weekend staan er twee matchen op het programma. Vanavond is er Racing Mechelen-Berchem Sport, morgen Belisia Bilzen-Dessel Sport.

Lees meer »

“Dit is een act voor in een stripclub”: Katy Perry opnieuw onder vuur met door optreden op de VMA’s

Na enkele jaren stilte is Katy Perry (39) weer helemaal terug, hoewel haar comeback niet zonder uitdagingen verloopt. Eerder deze zomer kreeg ze al kritiek op haar nieuwe videoclip ‘Woman’s World’ en nu ligt ze opnieuw onder vuur na haar optreden op de MTV Video Music Awards (VMA’s). “Ze promoot feminisme en wil dat haar lichaam niet wordt uitgebuit, maar

Lees meer »