Polke trekt al 50 jaar op kamp met Chiro Wevelgem

Franky Olievier, beter gekend als Polke, trok deze zomer voor de 50ste keer op Chirokamp. De laatste 23 jaar beperkt hij zich tot het voorkamp. Als voorwacht maken een dertigtal vrijwilligers het kamp klaar voor de leden die er gedurende acht dagen de tijd van hun leven zullen beleven.

“Wacht even om de foto te nemen, ik ga mijn Belgapetje halen”, zegt Polke (57). “Haast onafscheidelijk zijn ze: Polke en zijn Belgapet. “Ik kreeg de pet ooit op het festival in Torhout in 1985, we hebben samen al heel wat beleefd.”

Speelclub

Zijn Chiroverleden gaat nog verder terug dan zijn pet. Als zevenjarige trok hij voor het eerst op kamp met De Speelclub, de afdeling voor de jongsten binnen de Chiro. Sindsdien was hij er op kamp ieder jaar bij. Als Chirolid, als leider, als lid van de kookploeg en de laatste 23 jaar als lid van de voorwacht.

Tenten zetten

Dit jaar trokken de leden voor hun kamp naar de omgeving van Bocholt. Voor Polke was het zijn 50ste kamp op rij. “De voorwacht is een heel toffe bende”, vervolgt Polke, die eigenlijk Franky Olievier heet, iets wat slechts weinigen buiten de familiekring weten. “We bouwen het kamp op vooraleer de leden arriveren. Dat betekent in eerste instantie het optrekken van 26 tenten. Ik beleef er na al die jaren nog steeds plezier aan. Bovendien doe ik er mijn dochters Lisa (28) en Laurien (26) een plezier mee. Zij zijn nog steeds verbonden aan de Chiro.”

Jong blijven

“’s Avonds is het ter plaatste wat genieten van een lange dag zwaar werk, waarna we ’s anderendaags terug naar Wevelgem vertrekken.” In de loop van die 23 jaar heeft hij al heel wat vrijwilligers zien komen en gaan. “Er komen steeds jonge mensen bij, en altijd komen we goed overeen. Dat houdt me jong. En als ze mij volgend jaar nog kunnen gebruiken, ga ik zeker en vast terug mee.” (SL)

The post Polke trekt al 50 jaar op kamp met Chiro Wevelgem is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zwartwerk en illegale tewerkstelling in pizzeria’s kan Oostendenaar zes maanden cel en zware boete opleveren

Ondanks herhaaldelijke betrappingen bleef E.X. mensen zonder geldige verblijfsdocumenten in zijn pizzeria’s in Oostende en Middelkerke tewerkstellen. Dat kan de 42-jarige Albanees nu zes maanden cel en een fikse boete opleveren.
The post Zwartwerk en illegale tewerkstelling in pizzeria’s kan Oostendenaar zes maanden cel en zware boete opleveren appeared first on KW.be.

Lees meer »

“In Saint-Tropez is ze al jaren niet meer buiten gezien”: Brigitte Bardot, hét Franse sekssymbool, wordt 90

Een bijzonder eerbetoon aan een bijzondere vrouw. Dat is de tentoonstelling met nooit eerder geziene foto’s van Brigitte Bardot die een Oost-Vlaamse kunsthandelaar in Saint-Tropez organiseert. De Française viert deze maand haar 90ste verjaardag. Maar hoe slijt hét icoon van de Franse filmwereld vandaag haar dagen? ‘Primo’ zocht het uit: “Ze voelt zich het veiligst tussen haar honden, katten en

Lees meer »

Waterbedrijven: onbekend welke gifstoffen in de Maas eindigen door verouderde vergunningen

De Maas als bron van drinkwater van zeven miljoen mensen wordt niet effectief beschermd. Door verouderde en onvolledige vergunningen is veelal onbekend welke schadelijke stoffen er waar in het water terechtkomen. De lozing van industrieel afvalwater schaadt de waterkwaliteit van de Maas. Dat zegt RIWA-Maas, de vereniging van drinkwaterbedrijven, maandag in haar jaarrapport over 2023.

Lees meer »

Opmerkelijk fenomeen gelinkt aan cycloon Boris: “zeesneeuw” in Kroatië

Inwoners van het Kroatische kustdorp Novigrad waren donderdag getuige van een opmerkelijk fenomeen: zeesneeuw. Door hevig inslaande golven werden tal van straten eerst bedekt met een dikke laag zeeschuim, waarna hevige windstoten ervoor zorgde dat het schuim omhoog werd geblazen om vervolgens weer als sneeuwvlokjes naar beneden te dwarrelen.

Lees meer »

Vrouw die geruchten verspreidde over migranten die katten en honden opeten in Springfield: “Het was niet de bedoeling”

De vrouw uit Springfield, Ohio, die op sociale media bericht had over Haïtiaanse immigranten die huisdieren van de lokale bevolking stelen en opeten – wat Donald Trump in zijn debat tegen Kamala Harris gebruikte – zegt spijt te hebben van dat bericht. “Het ontplofte gewoon en werd iets dat niet mijn bedoeling was”, vertelde ze aan NBC News.

Lees meer »

Serieverkrachter Dominique Pélicot is ziek en getuigt dinsdag niet op Frans gruwelproces, schorsing van enkele dagen dreigt

Dominique Pélicot, de Franse zeventiger die zijn vrouw Gisèle Pélicot jarenlang heeft gedrogeerd en liet verkrachten door tientallen mannen, zou dinsdag voor het eerst in de rechtbank aan het woord komen, maar de man is ziek en zal dus niet getuigen. Dat heeft Roger Arata, de voorzitter van de strafrechtbank van Vaucluse, dinsdag bekendgemaakt.

Lees meer »