Plots twee kandidaat-burgemeesters bij CD&V: Schepen Rik Soens verrast met verkiezingsbord en droomt van sjerp

Vaarwel Waregem Koerse, op naar de bolletjeskermis. De Paardenstad ontwaakt meteen met een grote verrassing. Schepen Rik Soens (CD&V) ambieert het burgemeesterschap en gaat zo intern de strijd aan met collega-schepen Kristof Chanterie, die eerder door de partij als lijsttrekker werd opgesteld. “Dit zal onze verstandhouding niet veranderen”, klinkt het.

Nadat burgervader Kurt Vanryckeghem in de zomer van 2022 zijn afscheid had aangekondigd, organiseerde de partij een intern referendum met honderd leden. De Waregemse christendemocraten verkozen schepen Kristof Chanterie als lijsttrekker en dus kandidaat-burgemeester. In februari 2023 maakte CD&V al haar nieuwe nummer één bekend. Gemeenteraadslid Margot Desmet werd toen voorgesteld als nummer twee op de lijst.

Schepen Rik Soens had zich geen kandidaat gesteld bij het referendum en zei toen nog niet zeker te weten welke plaats hij op de lijst zou opnemen. Eind april van dit jaar stelde CD&V alle kandidaten voor. Soens komt op als lijstduwer. Maar nu pronkt er op zijn verkiezingsbord vrij verrassend ‘kandidaat burgemeester’.

Positief verhaal

“Voor alle duidelijkheid: ik sta honderd procent achter de verjonging en vernieuwing bovenaan onze verkiezingslijst. Ik ga er volledig mee akkoord. Maar na 24 jaar als nummer twee in het schepencollege heb ik nog veel ambitie”, duidt Soens. “Wie op 13 oktober de meeste stemmen haalt, mag zijn vinger opsteken. En ik ben kandidaat voor het burgemeesterschap.”

“Pas op, ik steun Kristof op plaats één. Er is geen rancune en geen enkele onenigheid over de verdeling. Maar ik kan mijn persoonlijke ambitie niet onder stoelen of banken steken. We werken al 18 jaar samen, en ik werk zelfs al 24 jaar samen met Kurt. Samen hebben we schitterende zaken gerealiseerd en dat positief verhaal willen we verderzetten. En als ik geen burgemeester word, zal ik ook niet ontgoocheld zijn.”

Absolute meerderheid

Ook Chanterie benadrukt dat er geen haar in de boter zit. “Dit is van alle tijden en hoort bij de verkiezingen. Er is een strijd tussen de partijen maar ook een onderlinge strijd. Alle kandidaten willen uiteraard zoveel mogelijk voorkeursstemmen behalen. Iedereen heeft het recht om zijn ambitie uit te spreken, en Rik zijn ambitie zal onze verstandhouding niet veranderen.”

“De partij heeft mij als lijsttrekker gekozen en dus automatisch als kandidaat-burgemeester. Maar de wet is wat ze is, en die bepaalt dat de persoon met de meeste stemmen binnen de grootste partij burgemeester kan worden. Dus iedereen is eigenlijk kandidaat. Maar ik heb vertrouwen in de kiezer en ga vol voor de sjerp. En ik hoop in de eerste plaats dat ons team het goed doet, en we de absolute meerderheid in de gemeenteraad behouden.”

The post Plots twee kandidaat-burgemeesters bij CD&V: Schepen Rik Soens verrast met verkiezingsbord en droomt van sjerp is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vanaf 22 september hinder door werken op E40 tussen Oostduinkerke en Veurne

Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt van zondagavond 22 september tot zaterdag 28 september op de E40 tussen Oostduinkerke en Veurne. Daar wordt vier kilometer wegdek vernieuwd. Tijdens de werken zal er hinder zijn voor het verkeer in beide richtingen. Er worden ook op- en afritten afgesloten.
The post Vanaf 22 september hinder door werken op E40 tussen Oostduinkerke

Lees meer »

Vier generaties op een rij: Van Jozef tot Jules

In de Nieuwstraat in Kemmel konden we dit viergeslacht fotograferen. Stamvader is Jozef Debrabander (86) uit Nieuwkerke. We zien hem op de foto samen met zijn zoon Lieven Debrabander (57) uit Dranouter, kleinzoon Brecht Debrabander (27) uit Kemmel en achterkleinzoon Jules, die geboren werd op 19 mei. (EF)
The post Vier generaties op een rij: Van Jozef tot Jules

Lees meer »

Tijdelijk extra parking in Beitem als oplossing bij wegenwerken in 2025

In 2025 starten een aantal riolerings- en wegenwerken in Beitem. De vernieuwing van de nutsleidingen in de Meensesteenweg en rioleringswerken in enkele zijstraten (Kerkhofstraat, Mgr. Catrystraat en Koolbrandersstraat) zullen tijdelijke verkeersmaatregelen met zich meebrengen.
The post Tijdelijk extra parking in Beitem als oplossing bij wegenwerken in 2025 appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ex-Miss België Kedist Deltour zit op een roze wolk: “Zó verliefd”

Kedist Deltour, Miss België 2021, is mama geworden van Lasana. Na een pittige zwangerschap mochten zij en haar verloofde – MMA-fighter Keita Losene – hun zoontje verwelkomen. “Hij is om op te eten!”, klinkt het enthousiast.
The post Ex-Miss België Kedist Deltour zit op een roze wolk: “Zó verliefd” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Verschillende doden bij Israëlische aanvallen in Syrië

Er zijn zeker 14 doden gevallen na Israëlische luchtaanvallen in Syrië, volgens gegevens van het officiële persagentschap Sana. Er vielen ook 43 gewonden. De aanvallen waren gericht tegen 5 militaire sites in het centrum van het land, waaronder een wetenschappelijk onderzoekscentrum.

Lees meer »

De Parette organiseert eerste sneukeltocht in Harelbeke

Dienstencentrum De Parette vond een originele manier om hun werking in de kijker te zetten: al sneukelend de buurt rond lokaal De Parette verkennen en op de tussenstops nader kennismaken met de vrijwilligers van het Dienstencentrum die een woordje uitleg geven over de werking. “Het opzet is van deze eerste editie een jaarlijkse sneukelwandeltocht te maken”, luidt het.
The

Lees meer »

Russische drone neergestort op Lets grondgebied, ook Roemeens luchtruim geschonden door drone

Een Russische militaire drone is zaterdag neergestort in het oostelijke deel van NAVO-lidstaat Letland, meldt president Edgars Rinkevics op X, het vroegere Twitter. “We staan ??in nauw contact met onze bondgenoten”, aldus Rinkevics. “Dergelijke incidenten nemen toe langs de oostelijke flank van de NAVO en we moeten ze collectief aanpakken.” Ook op het Roemeens grondgebied werd een Russische drone gesignaleerd.

Lees meer »

Conflict bij Audi Brussels bereikt kookpunt: vakbonden blokkeren toegang, directie zet werknemers zonder loon thuis

Enkele tientallen arbeiders van de Audi-fabriek in Vorst stonden deze ochtend opnieuw buiten aan de hoofdingang van de site. De vakbonden zijn van plan om een gerechtsdeurwaarder te laten komen om de sluiting van de fabriek vast te stellen. De actie komt nadat het management zondagavond had aangekondigd dat de fabriek gesloten zou blijven totdat de arbeiders ermee instemden om

Lees meer »

Een interne keuken smaakt beter

Traditiegetrouw sluit de Memorial Van Damme het Belgische atletiekseizoen dit weekend af. De 48ste editie wordt er eentje om duimen en vingers bij af te likken: de finale van de Diamond League, de verzameling van grootste atletiekmeetings ter wereld met ruim 50 miljoen tv-kijkers. Het deelnemersveld oogt indrukwekkend. Maar liefst 82 medaillewinnaars op de voorbije
The post Een interne

Lees meer »

Na zijn knappe goal: HLN-lezer verkiest Fransman Ousmane Dembélé tot man van de match

De Rode Duivels konden tegen Frankrijk geen revanche nemen voor de EK-uitschakeling van eerder deze zomer. De Belgen ondergingen de wet van de sterkste tegen ‘Les Bleus’, waar Ousmane Dembélé een uitblinker was. Duidelijk ook voor de HLN-surfer, die de winger verkoos tot man van de match. Eén deelnemer wint ook een duoticket voor België-Frankrijk op 14 oktober, de winnaar

Lees meer »