Nikias Priem achter draaitafel tijdens Highlight Festival: “Ik kijk telkens heel hard uit naar dit festival”

Maar liefst vier keer staat Nikias Priem volgende week achter de draaitafels tijdens Highlight Festival. Samen met Jonezz mag hij op zaterdag zelfs de Mainstage afsluiten als Babafest Legends, het fuifconcept waarmee hij al twintig jaar de hardere beats op de Ieperlingen afvuurt.

Pas zestien jaar was Nikias Priem (45) toen hij voor de eerste keer op fuiven draaide. “Dat waren toen nog fuiven in de expohallen in Ieper, echte mega-evenementen. Dat ik daar als zestienjarige mocht draaien, was dus wel iets speciaals”, vertelt Nikias. “Dat begon met fuiven van gasten die ik kende en groeide uit tot het moment dat ik wekelijks moest draaien. Het begon heel druk te worden. We begonnen dan ook zelf fuiven te organiseren, zoals Babafest.”

Van waar komt de naam Babafest?

“Van ons favoriete label op dat moment: Babaorum Records. We zeiden altijd ‘we geven een Babafeestje’ en zo is die naam blijven hangen. We wilden een concept uit de grond stampen voor de liefhebbers van muziek in de hardere genres. Daarvan was er enorm weinig aanbod, vooral hier in de streek. Het begon als grap, maar groeide uit tot iets moois, want ondertussen bestaan we twintig jaar. Op 30 november vieren we dat met een feestje in de Fenix.”

Is Babafest nog even populair als twintig jaar geleden of liggen de hoogdagen achter je?

“Nu is dat weer enorm in. Voor onze laatste fuif Babafest Retro hadden we bijna 1.000 man. We hebben ook een stage op Highlight Festival die altijd bomvol staat. Er zijn periodes geweest waarin de hardere genres minder in trek waren, maar we bleven doordoen en sloegen ons erdoor. Het is een beetje een golfbeweging. Sommige jaren is het top, andere jaren is het iets minder. Nu zitten we weer in een topperiode. Laat ons hopen dat het nog eventjes blijft duren.”

Ben jij de man die de Ieperlingen leerde jumpen?

(lacht) “Dat is veel gezegd, maar we hebben misschien wel een aandeel gehad in de inburgering van de hardere genres. Vroeger hadden we nog een beetje concurrentie, maar nu zijn we de enigen in de streek die dat genre aandurven.”

“Enigen in de streek die het harde genre aandurven”

Op Highlight Festival mag je de Mainstage afsluiten met dj Jonezz als Babafest Legends. Zorgt dat voor stress?

“Stress niet, maar wel een gezonde spanning natuurlijk. Ik weet ook dat ons genre niet voor iedereen is weggelegd. Met Babafest Legends draaien we ook in de Babafesttent, overdag dan. Het verschil is dat we op de Mainstage het toegankelijk gaan maken voor het grote publiek.”

Je draait ook met The Crunchers in de Babafesttent. Wat is dat?

“Dat doe ik samen met Niels Pierpont (een van de vier organisatoren van Highlight Festival, red.). Dat is ook ontstaan op Babafest. We trachten in Babafest elk genre te krijgen, maar we zagen dat de dj’s in de hardere trance redelijk duur waren. Dus hebben we zelf een dj-duo opgestart om dat genre ook aan bod te laten komen. Dat was bedoeld voor op onze eigen fuiven, maar is een beetje uit de hand gelopen, want nu staan we op verschillende festivals en andere fuiven.”

Wat waren de hoogtepunten?

“Hype’O Dream is wel heel tof om te doen. Dreambeats ook, maar Highlight Festival is toch iets waar ik heel hard naar uitkijk. We zijn van de streek en er komen heel veel mensen die we kennen. Dat is wel geestig, ook omdat we weten welke muziek marcheert en welke niet. Dat is toch iets dat streekgebonden is. In Waregem of Roeselare moeten we commerciëler gaan, maar hier in Ieper zijn ze het al gewend.”

Je organiseert ook nog andere feestjes, zoals Gold Summer Edition in juni.

“Gold is meer retromuziek in het algemeen, en niet zozeer op het hardere genre. Het is gericht op een ouder publiek, dertigers en veertigers die niet meer zoveel uitgaan, maar nu en dan nog eens willen los gaan op de muziek van hun jeugd. Dat concept doen we twee keer per jaar: Gold Summer en Gold Winter. Gold Summer is altijd outdoor. We proberen steeds exclusieve locaties te zoeken voor dat concept. Logistiek is dat wel moeilijker, maar dat is ook de sterkte van Gold. We willen er een verhaal rond maken.”

Je hebt nog veel ambitie?

“Absoluut. Het is niet meer zoals vroeger waarbij we twaalf fuiven op een jaar organiseerden, nu is dat al geminderd, maar we blijven doorgaan. Eens je in het milieu zit, is het wel tof. Je leert constant nieuwe mensen kennen. Je hebt nieuwe dj’s. Het verandert ook constant. Zo lang het blijft marcheren, blijven we het doen.”

Je reed ook verschillende keren de rally van Ieper.

“Een stuk of tien keer. Toen Ieper WRC was, wilden we er absoluut bij zijn, dus hebben we een Clio gehuurd. Ik ben een enorme rallyfan en ga veel naar de WK-rally’s kijken. Om dan effectief in je eigen stad de WRC-rally te mogen rijden, is wel heel speciaal. Maar door mijn job is het moeilijker geworden om mee te doen. Qua belettering is het de drukste periode van het jaar. Het werk krijgt nu prioriteit. Ik vind het wel jammer, maar dit jaar was ik ouvreur voor Bernd Casier. We mochten voor de eerste rallyauto’s de baan op om de nota’s aan te passen. Zo zit je toch in de rally, maar beleef je het op een andere manier.”

Privé: Nikias Priem werd geboren in Poperinge op 6 juni 1979. Hij is de zoon van Martin Priem en Niki Eugene. Nikias is getrouwd met Charlotte Vandenberghe en heeft een dochtertje Valentine (8). Het gezin woont aan de Westkaai in Ieper.

Loopbaan: Na verschillende losse jobs startte hij ruim tien jaar geleden met zijn eigen bedrijf: Orca Belettering. In bijberoep is hij dj en organiseert hij fuiven.

Vrije tijd: Muziek, rally en padel.

The post Nikias Priem achter draaitafel tijdens Highlight Festival: “Ik kijk telkens heel hard uit naar dit festival” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

In Poperinge is de schandpaal terug op de Grote Markt gezet

In Poperinge is de schandpaal terug op de Grote Markt gezet. Tot de 19e eeuw werd de schandpaal gebruikt om mensen, die kleine misdrijven hadden gepleegd, te straffen. Het ging om dieven, mensen die overspel hadden gepleegd, landlopers of bedelaars. De schandpaal van 3 meter hoog, gekapt uit een stuk zandsteen, werd al die tijd bewaard door een Poperingse familie.

Lees meer »

Celstraffen tot 15 jaar voor viertal dat terroristische aanslagen wilde plegen op Antwerpse wijk en NAVO: “Er vielen niet eens doden”

De rechtbank van Brugge heeft vier verdachten veroordeeld voor hun deelname aan activiteiten van de terroristische groepering IS. Twee van hen, hadden concrete plannen om aanslagen te plegen op de NAVO, een politiekantoor en bepaalde wijken in Antwerpen. Zij werden veroordeeld tot effectieve celstraffen van acht en vijftien jaar. De twee andere verdachten kregen effectieve celstraffen van vier jaar. De

Lees meer »

De Zilverberg opent horecazaken Grand Café en resto d’Embrasserie

Op dinsdag 10 september was er de officiële opening van het Grand Café en resto d’Embrasserie in het woonzorgcentrum De Zilverberg. Beide zijn op 2,5 maanden volledig vernieuwd met een nieuwe naam er bovenop.
The post De Zilverberg opent horecazaken Grand Café en resto d’Embrasserie appeared first on KW.be.

Lees meer »

Actie! stelt lijst en programmapunten voor: “Van en voor Diksmuide”

Op zondag 8 september opende Actie! in Diksmuide hun campagnehuis op de hoek van de Grote Markt, waarbij ze ook de hun thema’s en hun lijst voorstelden. Actie! trekt naar de kiezer met een flink aantal punten, voorgesteld door Koen Coupillie en Kurt Vanlerberghe. Hun slogan is ‘Van en voor Diksmuide’.
The post Actie! stelt lijst en programmapunten voor:

Lees meer »

Vernieuwde aanpak van de taalopleiding bij Vives Brugge

De opleiding Business & Languages aan Vives Brugge werd voor het komende academiejaar grondig herzien. Studenten kunnen nu zelf kiezen welke vreemde talen ze willen studeren, met een grotere focus op praktijkgerichte projecten en de integratie van artificiële intelligentie (AI) in het curriculum.
The post Vernieuwde aanpak van de taalopleiding bij Vives Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bekende Filipijnse sekteleider, beschuldigd van kindermisbruik in VS, opgepakt na twee weken durende klopjacht met duizenden agenten

Quiboloy, een zelfbenoemde “Aangewezen Zoon van God”, gaf zich zondag over in de stad Davao tijdens een grootschalig politieonderzoek op het uitgestrekte terrein van zijn sekte. De VS beschuldigen de 71-jarige predikant, die beweert zeven miljoen volgelingen te hebben, van seksuele uitbuiting van meisjes en vrouwen van 12 tot 25 jaar.

Lees meer »