Johan Jacobs (27) verlaat Movistar en trekt naar Groupama-FDJ: “Dankbaar voor die mooie jaren”

Vanaf 1 januari rijdt Johan Jacobs (27) voor het Franse Groupama-FDJ. De Zwitser met Belgische vader woont al jaren in Westende en kijkt uit naar de komende jaren. “Maar ik ben Movistar dankbaar voor die vijf mooie seizoenen”, aldus Jacobs.

Johan Jacobs maakte in 2020 zijn profdebuut bij Movistar. Dat was een verrassing, aangezien de Zwitser met Belgische vader als belofte voor Lotto-Soudal U23 uitkwam. “Ook voor mij was dat het geval”, lacht Jacobs vanop de trein die hem maandag van Plouay, waar hij zondag de Bretagne Classic betwistte, naar België terugbracht. “Van alle teams waar ik dacht prof te kunnen worden, was Movistar de ploeg waar ik niet aan gedacht had. Dat leek iets onbereikbaars, zeker omdat die ploeg bestond uit andere type renners. Maar ik had het geluk dat ze die winter enkele renners voor de voorjaarsklassiekers zochten. We zijn nu vijf jaar later en ik kan terugblikken op een leuk en mooi verhaal. Ik ben heel trots dat ik deel heb mogen uitmaken van een ploeg met zoveel traditie en zoveel goede renners. Toen ik begon te fietsen, was Alejandro Valverde al één van de beste profs ter wereld. Het is zot dat je met zo iemand in dezelfde ploeg kan rijden. Ik was er ook bij op Alejandro’s laatste koers uit zijn carrière in 2022, de Ronde van Lombardije. Mijn hoogtepunt van de voorbije vijf seizoen? Algemeen. De ervaringen die ik heb opgedaan en de vriendschap tussen renners en staf. Dat ga ik missen.”

“Ik weet nog niet of ik het WK in Zürich zal rijden” – Johan Jacobs

Op zijn 27ste heeft Jacobs nog altijd geen grote ronde kunnen uitrijden. Als renner van Movistar verscheen hij slechts één keer aan de start van de Vuelta. Jacobs startte uitstekend in dienst van kopmannen Valverde, Enric Mas en Miguel Angel Lopez, maar moest na een valpartij de wedstrijd verlaten. In het klassieke voorjaar liet Jacobs zich de voorbije jaren wel geregeld opmerken. Als belofte werd hij tweede in Parijs-Roubaix, de koers van zijn dromen. Ooit hoopt Jacobs er in de top tien te eindigen. Dit jaar leek hij goed op weg, maar vergooide materiaalpech zijn kansen. In Gent-Wevelgem, de E3 Saxo Classic Harelbeke, Dwars door Vlaanderen en de Amstel Gold Race maakte Jacobs al meerdere keren deel uit van de vroege vlucht.

Ploegmaat van Küng

De komende twee jaar zal Jacobs uitkomen voor Groupama-FDJ, het Franse team waarvoor ook zijn landgenoot Stefan Küng rijdt. “De service course van de ploeg ligt in Besançon, een stad die niet zover van de Zwitserse grens ligt. Maar het is wel degelijk een Frans team met een heel sterke voorjaarsploeg.” Dat heeft Jacobs, een meer dan gewaardeerde knecht en aanvaller pur sang in het profpeloton, de voorbije jaren bij Movistar gemist. “Ik hoop bij Groupama-FDJ mijn steentje te kunnen bijdragen. Stefan Küng en Valentin Madouas zijn de kopmannen voor de voorjaarsklassiekers. Stefan, een landgenoot van mij, is de eerste Zwitser met wie ik voor dezelfde ploeg zal uitkomen, al heb ik bij de nationale ploeg natuurlijk al vaak met andere Zwitserse renners samengereden. Ik ben benieuwd hoe het zal zijn om met Stefan samen te koersen. Dat komt wel goed.”

WK in eigen land

Maar eerst is er nog het WK in Zürich. Die wedstrijd passeert op 100 meter van de voordeur van Jacobs’ ouders. “Het wordt kantje boord om de selectie te halen. Zwitserland mag zes renners opstellen en met Marc Hirschi en Mauro Schmid trekken we met een enorm sterk team naar dit wereldkampioenschap in eigen land. Die twee zullen niet ver van het podium eindigen. Ook Stefan Küng is een certitude. Ex-prof Michael Albasini is bondscoach. Er zijn nog wel wat kandidaten voor die laatste plekjes. Elke Zwitser wil erbij zijn. Dat is met elk WK zo. Het wordt afwachten tot de selectie, ergens begin september, bekendgemaakt wordt. Deze week rijd ik nog de Renewi Tour, maar Zürich schotelt een ander parcours voor. Echt representatief wordt dat dus niet, maar een goede prestatie kan altijd helpen. Als ik naar het WK ga, is het niet om voor mezelf te rijden. De bondscoach beslist. Zoals ik hem ken, zal hij de koers in handen willen nemen. We zullen moeten zien of hij mij voor die tactiek een geschikte renner vindt.”

The post Johan Jacobs (27) verlaat Movistar en trekt naar Groupama-FDJ: “Dankbaar voor die mooie jaren” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wall Street eindigt licht lager na rentebesluit Federal Reserve

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag licht lager gesloten, nadat de Federal Reserve – de Amerikaanse centrale bank – de rente met een half procentpunt had verlaagd. Wall Street had na het rentebesluit een korte opleving, maar zakte weg tijdens de toespraak van Jerome Powell. Volgens de Fed-voorzitter moet niet worden verondersteld dat de verlaging met een half procentpunt

Lees meer »

Reconstructie voor dood van Annie De Poortere in 1994 van start, verdachte (78) doet niet mee

De reconstructie in de zaak van de dood van Annie De Poortere in 1994 in Sint-Martens-Latem ging woensdagochtend van start zonder de verdachte. De medewerking van de verdachte, haar toenmalige echtgenoot, de 78-jarige H.D., was van doorslaggevend belang omdat zijn verklaring centraal staat en er geen getuigen meer zijn die de man kunnen tegenspreken. Het is nog afwachten wat de

Lees meer »

Geen tekort aan meesters bij OLVA De Meersen

Het aantal mannelijke leerkrachten in de Vlaamse basisscholen is de laatste decennia drastisch gedaald. Een trend die zich ook de komende jaren lijkt door te zetten, vermits ook dit schooljaar veel minder jongens dan meisjes kiezen voor een lerarenopleiding. “In onze school kennen we dat probleem niet”, lacht Karel Scherpereel, directeur van OLVA De Meersen in Assebroek.
The post

Lees meer »

Vlaams Belang Moorslede komt voor de eerste keer met een lijst in Moorslede

Voor de eerste keer is een lijst van Vlaams Belang ingediend voor de gemeenteraadsverkiezingen in Moorslede. “Over het aantal zetels dat we willen behalen, blijven we redelijk bescheiden”, zegt lijsttrekker en partijvoorzitter Koen Bostyn. “Twee zetels zou mooi zijn. Het is al een overwinning dat we een lijst hebben.”
The post Vlaams Belang Moorslede komt voor de eerste keer

Lees meer »