IN KAART Criminaliteit blijft dalen in West-Vlaanderen

De criminaliteit in West-Vlaanderen blijft dalen. In 2023 werden 74.904 criminele feiten geregistreerd in onze provincie, bijna 500 minder dan een jaar eerder en 8 procent minder dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit het jaarrapport van de federale politie.

441.843. Zoveel misdrijven werden in 2023 geregistreerd in Vlaanderen, blijkt uit het jaarrapport van de federale politie. Dat zijn er 33.939 minder dan tien jaar geleden, of een daling van 7 procent. Die trend zet zich ook door in onze provincie. Daar daalde het aantal misdrijven de voorbije tien jaar met 8 procent: van 81.154 feiten in 2014 naar 74.904 in 2023. (lees verder onder de grafiek)

Alleen in Antwerpen is het aantal misdrijven nog sterker gedaald dan bij ons, namelijk met 12 procent. Het aantal geregistreerde misdrijven daalt in heel Vlaanderen al sinds 2012. Alleen in 2020 en 2021 was er een piek, door de vele inbreuken op de coronamaatregelen.

Meer cybercrime

Dat de criminaliteitscijfers in onze provincie steeds afnemen, wil niet zeggen dat alle types misdrijven minder gepleegd worden dan tien jaar geleden. Integendeel. De grootste stijger is – weinig verrassend –informaticacriminaliteit: van 1.063 feiten in 2014 naar 5.234 in 2023 is een vervijfvoudiging.

Vooral bankkaartfraude en phishing komen veel meer voor. De federale politie vermoedt zelfs dat het aantal aangiftes nog een pak lager ligt dan het aantal effectieve feiten door technische beperkingen en de schaamte bij slachtoffers. Ook het aantal inbreuken op de economische wetgeving (maal drie) nam fors toe. Het aantal overtredingen van de voetbalwet verdubbelde, net als het aantal gevallen van moord en doodslag.

“Centrumsteden en kustgemeenten kennen een grote tijdelijke bevolking, logisch dat de criminaliteitscijfers daar hoger liggen”

Uiteraard zijn er ook dalers. Zo zijn er opvallend minder inbreuken op de arbeids- en socialezekerheidswetgeving dan tien jaar geleden. Het aantal pv’s dat werd opgesteld voor misdrijven zoals zwartwerk, fiscale fraude en straatverkoop zonder vergunning daalde van 429 naar 71.

Ook het aantal diefstallen en gevallen van afpersing daalde gevoelig. Vorig jaar werden een derde minder gevallen gemeld dan in 2014, maar met 20.132 stuks is dit wel nog altijd – met voorsprong – het meest geregistreerde misdrijf in West-Vlaanderen.

Blankenberge

Kijken we naar de kaart van West-Vlaanderen, dan merken we grote verschillen tussen de 64 gemeenten. Brugge telt veruit het grootste aantal misdrijven met 10.366 stuks, gevolgd door Kortrijk (8.038) en Oostende (7.192). Zetten we het aantal misdrijven af tegen het aantal inwoners, dan is Blankenberge de weinig benijdenswaardige primus met 125 misdrijven per 1.000 inwoners. Kortrijk (101) en Oostende (99) maken de top drie compleet.

“Een moord en fietsdiefstal tellen evenveel mee in de data, nuance is dus nodig”

Jabbeke (25 misdrijven per 1.000 inwoners), Lendelede (25) en Zedelgem (26) lijken dan weer het veiligst. Lijken, want de cijfers zeggen niet alles. “Enkel de criminaliteitscijfers afwegen ten opzichte van het bevolkingsaantal volstaat eigenlijk niet om gemeenten met elkaar te vergelijken”, klinkt het bij de federale politie.

“Zo zijn steden aantrekkingspolen voor werk, handel, onderwijs, toerisme… Daardoor zijn er op hun grondgebied meer mensen aanwezig dan het aantal officieel ingeschreven inwoners. Dat geldt ook voor de kustgemeenten, die op sommige tijdstippen een grote tijdelijke bevolking hebben. Dat de criminaliteitsgraad op die plekken hoger ligt, is dan ook vaak logisch en zegt niet noodzakelijk iets over de veiligheid in die gemeenten.” (lees verder onder de kaart)

Ook de ernst van de daden wordt niet meegegeven in deze data: een moord en een geval van openbare dronkenschap tellen evenveel mee, wat voor een vertekend beeld kan zorgen. Tot slot ook nog deze kanttekening: “Als er geen of weinig politieactiviteit is in een bepaald domein, wordt dit soort criminaliteit weinig of niet gedetecteerd, omgekeerd gebeurt hetzelfde.”

Met andere woorden: drugsfeiten worden bijvoorbeeld sneller geregistreerd in centrumsteden dan in landelijke gebieden, omdat de politiediensten meer gericht zijn op en ervaring hebben met dit soort feiten.

Houthulst is waarschijnlijk minder tevreden met het nieuwe rapport: daar is de criminaliteit met 22 procent gestegen, waarmee deze Westhoekgemeente de grootste stijger is. Er waren vooral opvallend meer feiten die te maken hebben met bedrog, cybercriminaliteit en jeugdbescherming.

Mannenzaak

Tot slot een bekend fenomeen: slechts een kleine minderheid van de bekende verdachten zijn vrouwen. Meer dan 8 op de 10 criminele feiten in onze provincie worden door mannen gepleegd. Er is slechts één type criminaliteit waar vrouwelijke plegers meer vertegenwoordigd zijn, en dat zijn de misdrijven tegen de familie. In ongeveer 90 procent van de gevallen gaat dit over moeders die weigeren om hun kind(eren) mee te geven aan de ex-partner.

The post IN KAART Criminaliteit blijft dalen in West-Vlaanderen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Brusselse politicus Fouad Ahidar komt ook in Gent met lijst

Voor de gemeenteraadsverkiezingen in Gent komt de nieuwe partij FouadAhidar&TeamGent erbij. Fouad Ahidar heeft zijn eigen lijst in Brussel, Team Gent is een groep maatschappelijk betrokken burgers, zo zeggen ze. Lijsttrekker wordt Sidi El Omari, hij is 28, ooit Strafste Gentenaar geweest, en actief binnen een jeugdorganisatie in de Brugse Poort.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Bij het horrorhuis waar Dominique Pelicot zijn vrouw door 80 mannen liet verkrach­ten: “Al jaren keek ik hen overdag in de ogen en ‘s nachts veranderden ze in beesten”

De hele wereld kijkt naar Mazan, een Frans dorpje met amper 6.000 inwoners waar een gepensioneerde zeventiger jarenlang zijn vrouw drogeerde en meer dan 80 mannen uitnodigde om haar te misbruiken. Onze reporter trok naar het huis waar de gruwel plaatsvond, sprak met buren en ontdekte een dorp aan de Mont Ventoux dat in een nachtmerrie is terechtgekomen. “Ik vertrouw

Lees meer »

Gewezen spelverdeler van Knack Roeselare Sander Depovere verdeelt voortaan ramen en deuren: “Carrièreswitch die kan tellen”

Sander Depovere (29) nam enkele maanden geleden afscheid van het professionele volleybal. De voormalige setter van Knack Roeselare vond intussen een nieuwe uitdaging bij Studio Frank, het ramen en deurenbedrijf van zijn schoonvader, Frank van Grinsven. Na hun eerste vestiging in Hasselt komt er een tweede bij. Niet toevallig in Roeselare. “Als carrièreswitch kan dit tellen, maar ik zie het

Lees meer »

Burgemeester Heuvelland : “Raadsleden zullen frauderapport nog deze week ontvangen”

Na het incident op de gemeenteraad gisteren, waarbij de voltallige oppositie de zaal verliet, trekt de mist op. Burgemeester Wieland De Meyer liet deze morgen in een persmededeling weten dat alle raadsleden het rapport over het forensisch fraudeonderzoek van Audit Vlaanderen nog deze week zullen ontvangen. “Wij hebben niets te verbergen. Maar ik ben wel erg geschrokken van de agressieve

Lees meer »

Jonge bestuurder mist bocht en belandt met camionette tegen gevel van hoekwoning in Wervik

Op de hoek van de Geluwestraat en de Ommegangstraat in Wervik belandde vrijdagavond een camionette tijdens het nemen van een bocht tegen de gevel van een hoekwoning. De schade aan het huis bleef gelukkig beperkt. De jonge bestuurder uit Wervik moest voor onderzoek naar het ziekenhuis. Zijn passagier bleef ongedeerd.
The post Jonge bestuurder mist bocht en belandt met

Lees meer »

Sabine (60) verloor twee mannen in een verkeersongeval: “Plots moest ik nóg eens beslissen om de machines uit te zetten. Ik kon het niet”

Een ongeval in Burcht kostte deze week het leven aan een 54-jarige vrouw. Voor haar man was het de tweede keer dat hij zijn echtgenote verloor. Het is pijnlijk herkenbaar voor Sabine Maertens (60) uit Zedelgem. Zij verloor in nog geen dertig jaar tijd twee mannen, telkens bij een verkeersongeval. “Plots stond ik nóg eens in zo’n ziekenhuiskamer en moest

Lees meer »

Reus wordt opgenomen in archieven Univers des Géants: “Judokus is blijkbaar een oude en waardevolle reus”

De kermisfestiviteiten in Reninge zitten erop. Traditiegetrouw trok reus Judokus, bijgenaamd ‘Koning der Broeken’, op kermiszondag door de straten van het dorp. Het feestcomité van Reninge kreeg die dag bovendien heuglijk nieuws: Reus Judokus wordt namelijk opgenomen in de archieven van Univers des Géants in Ath.
The post Reus wordt opgenomen in archieven Univers des Géants: “Judokus is blijkbaar

Lees meer »

Duizenden mensen geëvacueerd voor bosbranden in Californië

Duizenden bewoners in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië zijn zondag geëvacueerd voor oprukkende bosbranden. Dat melden Amerikaanse media. Gouverneur Gavin Newsom riep zaterdagavond (lokale tijd) de noodtoestand uit om extra middelen in te zetten in de strijd tegen het vuur. Het ziet er niet naar uit dat er snel beterschap komt.

Lees meer »

Dam in Polen dreigt te overstromen: “Laatste kans om te evacueren” – Storm Boris eist vijf levens in Roemenië, bergwandelaar in Oostenrijk bedolven door lawine

In verschillende landen in Centraal-Europa houden inwoners hun hart vast voor cycloon Boris. In enkele dagen tijd valt ongeveer net zoveel regen als gemiddeld in vier maanden. Tienduizenden huishoudens zitten zonder stroom en verschillende dorpen zijn al geëvacueerd. In Roemenië zijn zeker vijf mensen omgekomen en Polen, Slowakije, Hongarije, Oostenrijk en Duitsland bereiden zich voor op het hoge water. Volg

Lees meer »