Huis van de Blankenbergenaar blijft omstreden: oppositie vreest financiële kater

De intentie van de huidige bestuurscoalitie om een nieuw administratief centrum uit te bouwen op de site van het Sociaal Huis en het jeugdhuis De Leute, botste eerder al op weerstand van de oppositie, die het dossier wegzette als een verdoken vastgoedproject. In een gezamenlijke mededeling viseren N-VA en CD&V nu opnieuw burgemeester Björn Prasse.

“Het ‘spontaan’ ingestuurde voorstel, zoals het in augustus 2023 nog genoemd werd door de burgemeester, bleef na een discussie tussen meerderheid en oppositie in de gemeenteraad onder de radar. Logisch, gezien de vele verontwaardigde reacties vanuit de bevolking. Maar dit dossier blijkt nu tóch nog altijd te circuleren”, klinkt het. Gemeenteraadsleden Daphné Dumery (N-VA) en Sandy Buysschaert (CD&V) claimen immers dat ze een best and final offer van de vastgoedontwikkelaar onder ogen kregen. “Tot driemaal toe betrappen we de burgemeester op leugens in dit project. Zijn verklaringen dat dit project het stadsbestuur niets zou kosten, zijn sowieso al fout. Het bestuur zou de gronden van het sociaal huis en jeugdhuis immers moeten overdragen aan de vastgoedontwikkelaar, in ruil voor het gelijkvloers waar het dan de stadsdiensten wil in huisvesten”, zeggen Dumery en Buysschaert.

financiële kater?

Die ruil zou volgens hen gepaard gaan met een oplegsom van meer dan vier miljoen euro. “Het klopt dus ook helemaal niet dat het de Blankenbergenaar niets zou kosten. De burgemeester stelde bovendien dat de renovatie van het stadhuis tot 10 miljoen euro zou kosten. Ook dat is gelogen. Dergelijke becijferingen waren uit de lucht gegrepen om dit vastgoedproject goed te praten en ónze beleidskeuze onderuit te halen. Het hoogbouwproject dat het huidig bestuur onder de noemer ‘Huis van de Blankenbergenaar’ probeert te verkopen, dreigt de Blankenbergse belastingbetaler met een financiële kater op te zadelen”, klinkt het.

De oppositie spreekt verder van een ‘bedenkelijke constructie’. “Het voorstel ligt op tafel om de stad te laten meedelen in de meerwaarde. Hoe kan men het algemeen belang laten primeren als men in dergelijke constructie meestapt die puur gebaseerd is op extra meerwaarde creëren? Hiermee doet het huidig stadsbestuur mee aan de drang van de vastgoedsector om meer en hoger te bouwen op hetzelfde perceel. Wie loopt hier met de winst weg?”

reactie Prasse

“Beetje zure reactie als je weet dat wij nieuwbouw zo goed als kosteloos kunnen bekomen en hun renovatieproject een kleine 10 miljoen euro had moeten kosten. De grond, en het aandeel van de eigendom komt na oplevering ook terug naar de stad. Maar ik begrijp ergens wel dat de oppositie het moeilijk te verteren vindt dat deze bestuursploeg op zo’n korte periode nog een project aan het realiseren is”, reageert burgemeester Björn Prasse kort. (WK)

The post Huis van de Blankenbergenaar blijft omstreden: oppositie vreest financiële kater is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE OEKRAÏNE. VS en VK stellen besluit langeafstandsraketten Oekraïne uit

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zal deze maand nog zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden ontmoeten. Hij zal hem dan “het overwinningsplan” van Oekraïne op Rusland voorstellen. “De oplossingen zijn allemaal met elkaar verbonden en zullen Oekraïne voldoende kracht geven op het pad richting vrede”, klonk het op een persconferentie in Kiev. Volg alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne in

Lees meer »

Damon Dumoulin helpt KWS Houthulst A aan eerste zege

KWS Houthulst A pakte zijn eerste overwinning in eerste provinciale. In de eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Jong Male werd het 2-0. Damon Dumoulin scoorde beide doelpunten en heeft zo momenteel alle doelpunten gescoord dit seizoen voor zijn club.
The post Damon Dumoulin helpt KWS Houthulst A aan eerste zege appeared first on KW.be.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Van succesvol ondernemer naar het OCMW. Philip (57): “Ik ben 50 miljoen euro kwijt in 6 maanden”

“Ik heb lang genoeg gezwegen.” Zakenman Philip Deutz (57) uit Sint-Niklaas beleeft zijn grootste nachtmerrie. Tot twee jaar geleden was hij een succesvolle ondernemer met meer dan twintig bedrijven in binnen- en buitenland. Geen flamboyante CEO, maar iemand die op de achtergrond werkte en in de luwte een zakenimperium uitbouwde, alles samen goed voor zo’n 50 miljoen euro. Nu is

Lees meer »

BOS+ gaat in beroep tegen nieuwe stelplaats van De Lijn in Wondelgem

De natuurorganisatie BOS+ stapt naar de Raad voor Vergunningsbetwisting en tekent zo beroep aan tegen de nieuwe stelplaats van De Lijn in Wondelgem. BOS+ vindt dat er onvoldoende gezocht is naar alternatieve locaties. Er was al protest van buurtbewoners en wetenschappers, volgens hen ligt er een historisch moeras. Milieuactivisten bezetten al sinds eind juni de site.

Lees meer »

Bart Van Opstal uit ‘Big Brother’ naar parlement: “VTM heeft ooit artikel over mij en Vlaams Blok verboden”

Op z’n cv stonden al ‘Big Brother’-deelnemer, politieagent en café-uitbater, en nu is daar parlementslid bijgekomen. Zo’n 8.000 voorkeurstemmen leverden Bart Van Opstal (49) een zitje op naast Tom Van Grieken. “Mijn vader zaliger zou zo fier zijn nu. Hij maakte zich zorgen wat er van mij zou worden”, klinkt het in ‘Dag Allemaal’. Een openhartig gesprek over zijn politieke

Lees meer »

Kijk bij HLN zaterdag én zondag exclusief live naar topaffiches in het amateurvoetbal

In samenwerking met Voetbal Vlaanderen biedt HLN, exclusief voor abonnees, ook dit seizoen live amateurvoetbal aan. Elk weekend wordt één topaffiche uit eerste amateurafdeling live gestreamd met deskundig commentaar. In bepaalde weken komen ook toppers uit lagere reeksen aan bod. Dit weekend staan er twee matchen op het programma. Zaterdagavond is er Racing Mechelen-Berchem Sport, zondag Belisia Bilzen-Dessel Sport.

Lees meer »