Brugse begrafenisonderneming Doodgewoon schonk via Facebook twee gebruikte lijkkisten

De Brugse begrafenisondernemer Greet Chielens van ‘Doodgewoon’ heeft twee gebruikte lijkkisten via Facebook weggeschonken. “Ik krijg vele reacties, maar wat moest ik doen? Naar het containerpark gaan? Neen toch!”

Doodgewoon, de uitvaartonderneming van Greet Chielens in de Dorpsstraat in Sint-Michiels, kreeg de opdracht om twee overleden personen te repatriëren naar Brugge. “Dat gebeurde met een transport via de weg, niet met het vliegtuig. want anders moest ik de lichamen in een zinken kist vervoeren”, vertelt de Brugse vrouw.

Thuis opbaren

Haar bedrijf specialiseert zich in het thuis opbaren van overledenen, wat ook gebeurde voor deze twee Bruggelingen. Omdat de familie de lijkkisten niet meer wou gebruiken na de uitvaart, moest Griet Chielens een oplossing vinden.

“Hergebruik is niet toegelaten. Omdat ik duurzaamheid en ecologie belangrijk acht in mijn onderneming, wou ik niet zomaar die kisten in het containerpark afgeven. Toen rijpte het idee om ze, met toestemming van de twee families, weg te schenken in plaats van de kisten te vernietigen”, vervolgt de begrafenisondernemer.

Facebook

Griet Chielens plaatste een berichtje op Facebook: “Na een uur had ik al kandidaten gevonden, want de reacties stroomden binnen. Ik moest een vrouw met een luguber idee afwimpelen: die wou een vriendin plezieren die ervan droomde om eens in een gebruikte lijkkist te slapen.”

“Uiteindelijk heb ik de kisten geschonken aan een dame die rekwisieten voor films maakt een aan een Menens straattheatergezelschap dat op een andere, positieve manier met de dood omgaat. Ik heb vorig jaar hun act op Dranouter gezien. Hun kist van de rondreizende koffietafel + Nonkel Herwig was kapot”, aldus Griet Chielens, die niet begrijpt waarom de Vlaamse uitvaartvereniging haar gebaar niet echt deontologisch noemt: “Ik heb die kisten niet verkocht, wel geschonken. Een duurzaam en ecologisch verantwoord gebaar.”

Overname

Op 1 oktober laat Greet Chielens (62) ‘Doodgewoon’ over aan Silke Danneels (32), die al twee jaar op freelance basis meewerkt bij deze alternatieve begrafenisonderneming en inmiddels goed opgeleid is. “Wellicht zal ik in de nabije toekomst van mijn grote huis in de Dorpsstraat een air b&b maken.”

“Tien jaar elke dag bereikbaar zijn, met de telefoon altijd nabij mij, is slopend geweest. Doodgewoon heeft geen winkel, we gaan altijd bij de mensen thuis. Silke heeft bij haar thuis in de Veeweide in Sint-Michiels enkel een plaats nodig voor de kistenberging.”

The post Brugse begrafenisonderneming Doodgewoon schonk via Facebook twee gebruikte lijkkisten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

West-Vlaamse veehouders verliezen steeds meer schapen aan blauwtongvirus: “heb al gedacht om te stoppen”

Het blauwtongvirus treft momenteel heel wat veehouders. In ons land werden er inmiddels 2.400 haarden vastgesteld. Onder andere schapenhouder Lode Stragier uit de Rennevoordestraat in Oekene is zwaar getroffen. Tientallen van zijn schapen stierven de voorbije maand door het virus. “Ik heb al gedacht om te stoppen”, aldus Lode.
The post West-Vlaamse veehouders verliezen steeds meer schapen aan blauwtongvirus:

Lees meer »

Vakbonden en werkgevers sturen samen brief naar onderhandelaars: “Nota’s van Bart De Wever bevatten nog niet het antwoord op de sociaal-economische uitdagingen van België”

Vlaams formateur Matthias Diependaele (N-VA) heeft de drie partijen die onderhandelen over een Vlaamse regering (N-VA, Vooruit en CD&V) donderdag uitgenodigd voor een overleg in de centrale werkgroep, met de drie partijen samen dus. CD&V en Vooruit hebben telefonisch ook aangegeven dat ze daartoe bereid zijn. En de vakbonden en werkgeversorganisaties hebben donderdag samen een brief geschreven aan de vijf

Lees meer »

Trump weigert tweede debat met Harris

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is niet van plan om deel te nemen aan een tweede debat met zijn Democratische tegenstandster Kamala Harris. Dat laat hij donderdagavond weten via Truth Social.

Lees meer »

Eerste Talentcenter voor studiekeuzebegeleiding in West-Vlaanderen bevindt zich in Kortrijk

Op maandag 9 september werd het zevende Talentcenter van Voka officieel geopend in Flanders Make in de Graaf Karel de Goedelaan in Kortrijk, de eerste in West-Vlaanderen. In het Talentcenter ontdekken leerlingen van het zesde leerjaar tot en met het tweede middelbaar hun talenten en interesses om zo een weloverwogen studiekeuze te kunnen maken.
The post Eerste Talentcenter voor

Lees meer »

Afscheidsfeest Sneaker Gold in Eperon d’Or

Na twee jaar loopt het ‘Sneaker Gold’-project in Eperon d’Or ten einde. De sneakers vertrekken weer naar hun oorspronkelijke eigenaars. In het weekend van 14 en 15 september wordt er nog eerst een groot afscheidsfeest gegeven met gratis inkom en tal van activiteiten.
The post Afscheidsfeest Sneaker Gold in Eperon d’Or appeared first on KW.be.

Lees meer »

70-jarigen komen bijeen voor feestmaal

Een gezellige drukte in de zaal Gruuthuze in Beveren-Leie tijdens de bijeenkomst van de 70’ers uit Deerlijk en Sint-Lodewijk. “Het is vijf jaar geleden dat wij een dergelijke reünie organiseerden. Wij waren toen in de Gavers”, vertelde Francis Deknudt tijdens zijn verwelkoming. Na het feestmaal en het dessert hadden de organisatoren voor een verrassing gezorgd.
The post 70-jarigen komen

Lees meer »