Veiligheidscamera’s aan station Diksmuide en stadspark worden verdubbeld: “Krachtig signaal tegen overlast”

De stad Diksmuide wil het aantal veiligheidscamera’s die aan het station en de stationsomgeving hangen minstens verdubbelen én uitbreiden naar het stadspark. Dat werd maandagavond beslist op de gemeenteraad. Beiden zijn al langer een broeihaard van overlast zoals vechtpartijen en druggebruikers. Er hangen momenteel vier camera’s. “Nog in het najaar plannen we minstens een verdubbeling en zo willen we een krachtig signaal geven tegen overlast”, zegt burgemeester Lies Laridon (CD&V).

Dat de stationsomgeving, zoals in elke stad, en het station zelf een hotspot voor overlast is, is al langer geweten. Ook in het stadspark vlakbij, aan het oude zwembad De Kupe, zijn er regelmatig problemen. Zo werd een 41-jarige man uit Diksmuide vorige week nog veroordeeld tot 30 maanden effectieve celstraf voor het dealen van de zombiedrugs flakka in het stadspark. De politie hield in het voorjaar nog een grootschalige controleactie aan het station, maar extra hulp blijkt welkom. Nu hangen er vier camera’s, maar de stad wil dat verdubbelen. Die vraag komt er mede op aandringen van de politie.

Krachtig signaal

“Bij de heraanleg van het stationsplein, de Bortierlaan en het Burggraaf Frederickplein in 2018 werden reeds vier camera’s geplaatst”, zegt burgemeester Lies Laridon. “Die camera’s hebben hun nut reeds bewezen. De politie heeft nu ervaring met het gebruik van deze camera’s en ervaart dit als een hulpmiddel. Ook zij waren vragende partij om extra camera’s te plaatsen. Al in maart 2021 vroegen we de gemeenteraad voor het bijplaatsen van camera’s. Dat stuitte toen op verzet en een motie van een raadslid ‘dat het gedaan moet zijn met de wildgroei van camera’s.’ Intussen is duidelijk dat ze broodnodig zijn om zo een krachtig signaal te geven dat we overlast aanpakken. Ik ben tevreden dat de gemeenteraad dit voorstel nu goedkeurde”.

Minstens verdubbeling

Concreet plant de stad een forse uitbreiding van het aantal camera’s. “Er hangen er nu vier in die omgeving, we willen dat minstens verdubbelen en uitbreiden naar het stadspark. In het stadspark hangen nu nog geen camera’s. Dit kan overlast allerhande gaande van fietsdiefstallen, vechtpartijen en drugdeals tegengaan. Het plaatsen kan snel gaan aangezien we nog een raamcontract hebben met de stad Kortrijk voor de aanschaf en plaatsing. Dat contract loopt af eind dit jaar. Dus we voorzien de plaatsing van de camera’s reeds in het najaar.”

Een voorlopige kostenraming bedraagt 15.000 euro. (JH)

The post Veiligheidscamera’s aan station Diksmuide en stadspark worden verdubbeld: “Krachtig signaal tegen overlast” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Aili Deweerd (17) is de nieuwe Wieltjesambassadeur: “Menen is niet marginaal! We hebben hier zoveel”

Aili Deweerd is sinds zaterdag 31 augustus de nieuwe Wieltjesambassadeur van Menen. De 17-jarige is trots op haar stad en gaat een mooi jaar tegemoet. Zelf denkt ze dat ze de overwinning in de wacht sleepte met haar parodie op ‘Europapa’ van de Nederlandse sensatie Joost Klein. ‘Mjinde City’ zal je voorlopig nog niet op je radio horen, maar Aili

Lees meer »

EXCLUSIEF. De rijzende ster van Wallonië dankzij wie Bart De Wever opnieuw formateur is: “Verschillende redenen maken hem legitiem als premier”

“Tegen eind oktober moet er een federale regering komen.” Dat zegt Maxime Prévot, de man dankzij wie Bart De Wever (N-VA) opnieuw formateur kon worden, in een exclusief gesprek met HLN. De rijzende politieke ster in Wallonië en voorzitter van Les Engagés gunt ons een blik achter de schermen van de federale onderhandelingen en schuwt de straffe voorspellingen niet. “Als

Lees meer »

Wegenwerken rond Brugse Veemarkt zorgen voor parkeerproblemen

Sinds begin september de eerste wegenwerken rond de Veemarkt zijn begonnen, zijn de parkeerproblemen tijdens de zondagmarkt toegenomen. N-VA Brugge trekt aan de alarmbel. “Al vele jaren zijn er parkeerproblemen rond de zondagmarkt en horen we klachten van overlast bij buurtbewoners. Nu zijn die toegenomen en vragen we om dit echt in handen te nemen. Dit zal ook de verkeersveiligheid

Lees meer »

Torhoutse kinderboerderij krijgt nieuw, inclusief speelplein

De Torhoutse gemeenteraad heeft groen licht gegeven voor het volledig vernieuwen van het speelplein op de stedelijke kinderboerderij. De geraamde kostprijs is niet gering: ruim 183.000 euro.
The post Torhoutse kinderboerderij krijgt nieuw, inclusief speelplein appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Het is oké om op het werk naar het groot toilet te gaan”: Australisch ministerie van Volksgezondheid gaat viraal met luchtige campagne

Het begint vaak als kind al op school en gaat later op het werk verder: mensen houden liever hun stoelgang de hele dag op dan zich op het werk te moeten ontlasten. Maar gezond is dat helemaal niet. Een Australisch ministerie van Volksgezondheid breekt nu het taboe met een doldwaze socialemediacampagne. De grote boodschap: “Het is oké om op het

Lees meer »

Welkom in de proeftuin in Klerken

Op vrijdag 6 september werd in Houthulst, meer bepaald in deelgemeente Klerken, een zogenaamde proeftuin geopend. Inwoners mogen er fruit, bloemen en noten komen plukken, rapen en proeven.
The post Welkom in de proeftuin in Klerken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jorina uit ‘Blind getrouwd’ viel 15 kilo af: “Nu durf ik bepaalde kledij weer meer aan te trekken”

“Ik heb wel een aantal keren in de friendzone gezeten.” De zoektocht naar een partner liep stroef voor Jorina Van Rompaey (32) en dus schreef de onthaalmedewerkster uit Lier zich in voor ‘Blind getrouwd’. Jorina’s moeilijke datingverleden had alles te maken met haar zelfbeeld en gewicht, maar nu ze 15 kilo is afgevallen, staat ze vol zelfvertrouwen voor het altaar.

Lees meer »

Nieuwe horecazaak en winkel in Oostende geeft mensen met een beperking een kans: “Hier kunnen ze hun talent laten zien”

Goed nieuws voor koffiedrinkend Oostende. Na vier jaar van werken opent Ithaka vzw haar gloednieuwe belevingswinkel Schol: een combinatie van winkel, horeca en workshopruimte. “Vanuit Ithaka vzw coachen we mensen met een beperking om deel uit te maken van de maatschappij. In Schol kunnen ze de winkel mee uitbaten of workshops volgen én geven”, zegt Liesbet Billiet.
The post

Lees meer »