Ieperse landbouwers overhandigen memorandum aan Ieperse politici

De Ieperse landbouwers willen een landbouwtoets, een nieuwsbrief landbouw, stadslandbouw in het Jan Ypermanpark en een tweede editie van de verlichte tractorparade. Dat staat in een memorandum dat de landbouwraad overhandigde aan de politieke partijen.

Het memorandum bestaat uit 7 speerpunten en 21 acties voor de komende legislatuur. Een van de speerpunten is een goeie samenwerking tussen de landbouwraad, schepen van Landbouw en de landbouwadministratie. “We verwachten een engagement vanuit de stad waarbij personeel maar ook werkingsmiddelen worden ingezet om acties te ondersteunen”, klinkt het bij Wim Myngheer. “Een van die acties is werk maken van een ‘nieuwsbrief landbouw’ waarin zowel vanuit de stad als vanuit de landbouwraad kan gecommuniceerd worden.”

Met 311 bedrijven in 2022 is landbouw een belangrijke economische motor in Ieper. Land- en tuinbouw is in Ieper met een effectief gebruik van 69,6 procent van het totale grondoppervlak ook een belangrijke ruimtegebruiker. “Evenwel heeft 77,2 procent van de Ieperse oppervlakte een bestemming landbouw. Dit verschil toont dat er ook in Ieper een grote druk aanwezig is op de oppervlakte met bestemming landbouw door andere sectoren. Daarom pleiten we voor zuinig ruimtegebruik bij het uitwerken van bestemmingsplannen, waarbij een landbouwtoets als check wordt geïntroduceerd.”

Zwerfvuil

De landbouwraad pleit ook voor een goed werkende schadecommissie en initiatieven die de waterbeschikbaarheid verhogen. “Een actief beleid tegen zwerfvuil is ook belangrijk. Naast een sensibiliseringscampagne betekent dit ook een actieve opruimactie voorafgaand aan het ruimen van straatgrachten, zodat het zwerfvuil niet samen met het uitgegraven slib op de akkers terechtkomt.”

De landbouwraad betreurt ook dat er geen stadslandbouw voorzien wordt in het Jan Ypermanpark. “Het is dan ook de uitdrukkelijke vraag om deze gemiste kans nog om te buigen.” Anderzijds is de landbouwraad wel positief over de samenwerking met de stad tijdens de eerste editie van de verlichte kerstparade. “Dit smaakt naar meer, want op deze manier wordt de landbouwsector op een positieve manier dichter bij de burger gebracht. We roepen dan ook het stadsbestuur op om ook in de toekomstige legislatuur samen actief werk te maken van acties die de sector positief in het licht zetten.”

The post Ieperse landbouwers overhandigen memorandum aan Ieperse politici is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Actievoerders plaatsen banken voor chillende jongeren op Katelijneplein in Brussel, maar stad haalt ze weer weg

De 50 banken die actievoerders zondagavond op het Sint-Katelijneplein in Brussel hadden geplaatst zijn woensdag door arbeiders van de stad verwijderd. De actie ging uit van enkele Brusselse organisaties die het er niet mee eens zijn dat cafés en restaurants op het Sint-Katelijneplein steeds grotere terrassen mogen zetten en op die manier ontmoetingsplekken van jongeren inpalmen.

Lees meer »

Martijn Wydaeghe uit Izegem pakt met Thierry Neuville tweede seizoenszege in Rally van Griekenland

Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N) wonnen zondagnamiddag de Rally van Griekenland, de tiende van dertien rally’s die meetellen voor het WK-rally. Met nog drie rally’s te rijden, heeft Neuville een comfortabele voorsprong van 34 punten op eerste achtervolger Ott Tänak (Hyundai i20 N).
The post Martijn Wydaeghe uit Izegem pakt met Thierry Neuville tweede seizoenszege in

Lees meer »

Vernieuwde sporthal ter Groene Poorte plechtig geopend

Onlangs werd de sporthal van Ter Groene Poorte, die tijdens de zomervakantie grondig gerenoveerd werd, plechtig geopend door schepen van Sport Franky Demon. De renovatie omvatte onder andere de plaatsing van een nieuwe sportvloer van meer dan 2.000 vierkante meter. Ook in de verbetering van de akoestiek werd geïnvesteerd. Hiervoor kon de school rekenen op
The post Vernieuwde sporthal

Lees meer »

IFF Marathon lokt atleten van over hele wereld

Op zondag 15 september is er de 24ste In Flanders Fields Marathon. Er is zowel een halve, als een volledige marathon. Alles samen goed voor 500 deelnemers uit alle hoeken van de wereld.
The post IFF Marathon lokt atleten van over hele wereld appeared first on KW.be.

Lees meer »

Na gelekt seksfilmpje van Truiense politica: “Rondsturen is strafbaar. De boetes kunnen oplopen tot 80.000 euro”

Een kandidate voor de gemeenteraadsverkiezingen uit Sint-Truiden gooide vorige week plots de handdoek in de ring, nadat een oud seksfilmpje was opgedoken. Wie het filmpje rondstuurde, is volgens experts strafbaar. De boetes kunnen oplopen tot 80.000 euro. En sinds de wet in 2020 verscherpt werd, is het zelfs strafbaar om het filmpje aan iemand te tonen.

Lees meer »

Plopsaland De Panne sluit voor zes weken: “We compenseren met dertien extra laatavondopeningen”

Door te investeren in een hotel en vakantiepark wilde Plopsaland De Panne het jaar rond open zijn, maar daarop keert het park nu terug. Na de kerstvakantie zullen het pretpark, het hotel en het vakantiepark zes weken gesloten zijn.
The post Plopsaland De Panne sluit voor zes weken: “We compenseren met dertien extra laatavondopeningen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eerste twee lokale gevallen van dengue in Italië dit jaar

In Italië zijn de eerste twee lokale gevallen van dengue van 2024 geregistreerd. Dat maakte het Hoger Instituut voor Gezondheid (ISS) in Rome bekend. Het gaat om twee mensen in de Noord-Italiaanse provincies Brescia en Reggio die voordien niet naar het buitenland waren gereisd.

Lees meer »

Nestlé Waters treft schikking van 2 miljoen euro met Franse gerecht

Nestlé Waters gaat een boete van 2 miljoen euro betalen. Het bedrijf heeft een schikking getroffen met het parket. Dat heeft de procureur van het Franse Epinal gemeld. Nestlé Waters moet die boete betalen, nadat aan het licht kwam dat flessenwater van merken als Perrier en Contrex niet aan de eisen voldeed van puur mineraalwater.

Lees meer »

Van feestende prins Aymeric tot fotomodel Lady Amelia: deze jonge royals zijn de sterren van het internet

Prins Aymeric (18) is de ‘royal influencer’ van de Belgische koninklijke familie, en toont zijn bevoorrechte leventje graag aan de wereld via sociale media. Zijn vader prins Laurent (60) laat dat toe, zo lang zijn posts maar geen controverse kunnen veroorzaken. Maar naast Aymeric kent de royaltywereld nog wel meer bijzondere internetfenomenen. In ‘Story’ neemt koningshuisexpert Wim Dehandschutter de populairste

Lees meer »

Belle Pérez viert 25 jaar carrière met jubileumconcert: BV’s overstelpen zangeres met felicitaties

Belle Pérez (48), de vurige Belgisch-Spaanse uit Limburg, viert dit jaar haar indrukwekkende 25-jarige carrière. De zangeres trakteert daarom haar fans op een jubileumconcert in de Lotto Arena en ze kan daarom op veel felicitaties rekenen van collega-BV’s. Ook Jeroen Van der Boom (52) en Natalia (43) zullen van de partij zijn, en die laatste is heel enthousiast: “We gaan

Lees meer »