Een Porsche of toch liever een Ferrari? Deze exclusieve miljoenenwagens mét Belgisch tintje gaan onder de hamer tijdens Zoute Sale in Knokke

De organisatie van de Zoute Sale by Bonhams in Knokke heeft het absolute pronkstuk van de veiling bekendgemaakt. Op 6 oktober gaat een belangrijk stuk Belgische automobielgeschiedenis onder de hamer: een door D’Ieteren geleverde Porsche 550RS Spyder uit 1956. Geschatte verkoopprijs? Tussen 3,5 en 4,5 miljoen euro. En dat is lang niet de enige miljoenenwagen met een Belgisch tintje.

Het is uitgegroeid tot een van de absolute hoogtepunten van de Zoute Grand Prix en bij veilinghuis Bonhams voelen ze dat de veiling wereldwijd een steeds belangrijkere plaats inneemt. Dat blijkt ook uit de ‘line-up’ van dit jaar die steeds indrukwekkender wordt. Nadat eerder al een eerste blik op de wagens werd gegeven, is nu de absolute ‘ster’ onthuld: de Porsche 550RS Spyder uit 1956. Als ex-‘Equipe Nationale Belge’ racewagen werd de wagen nieuw in België geleverd in de herkenbare gele ‘ENB’ racekleur. De 550RS Spyder werd ingezet in een groot aantal wedstrijden met bekende Belgische piloten aan het stuur, zoals Claude Dubois, Christian Goethals, Georges Harris, Freddy Rousselle, Georges Hacquin, Alain Dechangy, Yves Tassin, en gevierd ‘lady-competitor’ Gilberte Thirion. Geschat wordt dat hij op zondag 6 oktober voor een bedrag tussen 3,5 en 4,5 miljoen euro van eigenaar wisselt. “Deze wagen vormt een belangrijk stuk Belgische automobielgeschiedenis”, klinkt het bij veilinghuis Bonhams.

Uit dezelfde periode met opnieuw 100% Belgische roots is de Ferrari 340 America Touring Berlinetta uit 1951. Er werden slechts twee exemplaren van gebouwd door Touring Superleggera. De wagen werd in 1952 aan het grote publiek voorgesteld tijdens de Brussels Motor Show. Hij werd nieuw gekocht door de Belgische zakenman, racepiloot en Ferrari-importeur Jacques Swaters, én werd gebruikt door Armand ‘Blary’ Blaton. Twee klinkende namen in de Belgische zakenwereld en autosport. Nu, 73 jaar later en na een grondige restauratie, zoekt de wagen een nieuwe eigenaar. De verwachte verkoopprijs ligt tussen de 3 en 4 miljoen euro.

Met de focus op racerij, mag de bijzondere Aston Martin DB4 Works Prototype Design Project ‘DP2155? uit 1959 niet ontbreken in dit lijstje. Dit bijzondere fabrieksprototype komt uit een gerenommeerde Belgische privécollectie en heeft een geschatte waarde tussen 1,3 en 1,6 miljoen euro.

Ook budgetvriendelijke wagen

Fan van de Belgische link, maar minder budget ter beschikking? Dan is de MGB Coune Berlinetta uit 1964 misschien een buitenkans. Getekend door Belgisch designer Jacques Coune is dit 1 van de 56 exemplaren ooit gebouwd en 1 van de slechts 6 exemplaren die een volledig stalen body heeft. Geheel gerestaureerd en in perfecte conditie wordt deze auto aangeboden zonder minimumprijs en met een geschatte waarde tussen de 90.000 en 130.000 euro.

Vanaf 3 oktober kan iedereen de wagens komen bewonderen in de Zoute Grand Prix Gallery by EY, het indrukwekkende strandpaviljoen dat zal opgebouwd worden op het strand voor het Albertplein. De veiling zelf gaat door op zondag 6 oktober. (MM)

Info en tickets: www.zoutegrandprix.be.

The post Een Porsche of toch liever een Ferrari? Deze exclusieve miljoenenwagens mét Belgisch tintje gaan onder de hamer tijdens Zoute Sale in Knokke is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Youri H. (33) riskeert 9 jaar cel nadat hij Francis Aerts (16) van de weg maaide: “Toen ze hem vertelden dat hij dodelijke aanrijding had ging hij terug slapen”

In de politierechtbank van Dendermonde werd er vandaag voor het eerst gepleit in het dodelijk ongeval waarbij Francis Aerts (16) op 1 augustus 2022 overleed. De jonge tiener werd van de weg gemaaid door Youri H. (33), die 2,7 promille in zijn bloed had en ook zwaar onder invloed was van drugs. Die avond veroorzaakte hij maar liefst 3 ongevallen,

Lees meer »

Rapper Kendrick Lamar zal optreden tijdens Halftime Show van de Super Bowl

De Amerikaanse rapper Kendrick Lamar zal op 9 februari de Halftime Show, het pauzeconcert van de Super Bowl, voor zijn rekening nemen. Dat concert, dat plaatsvindt tijdens de finale van het American Football-seizoen, staat garant voor een muzikaal vuurwerk. In 2022 trad Lamar al eens op tijdens de Super Bowl, als gastartiest tijdens het optreden van rappers Dr. Dre en

Lees meer »

Harvey Weinstein (72) met spoed naar ziekenhuis gebracht

De verguisde filmproducent Harvey Weinstein is met spoed naar het ziekenhuis gebracht, meldt de Amerikaanse nieuwszender ‘ABC News’. De 72-jarige Weinstein is uit de gevangenis gehaald voor een hartoperatie, bevestigen zijn advocaten aan de zender. Die operatie heeft al plaatsgevonden, maar de advocaten zeggen niet of het een succes was.

Lees meer »

Eerste en enige vrouwelijke brandweercommandant van het land stopt: “Wij hebben een andere kijk op situaties, dat is juist waardevol”

Katrien De Maeyer legt op 16 september haar functie als grote baas van de Brandweer Zone Rand neer. Na vijftien jaar bij de brandweer kiest ze voor een nieuwe uitdaging als directeur bij De Ambrassade, een expertisecentrum voor jeugdwerk in Vlaanderen. De Schotense is de eerste en enige vrouwelijke zonecommandant in België. “Ik was bij post Schoten de eerste vrouw

Lees meer »

Stad plaatst sportcont(r)ainer op Krekel-Zuid: “We willen nog meer inwoners aan het bewegen krijgen”

Het lijkt wel De Container Cup, maar dan in open lucht. Op sportdomein Krekel-Zuid prijkt voortaan een ‘sportcontrainer’. Die maakt laagdrempelig sporten in de buitenlucht mogelijk en is geschikt voor obstacle runs, Ninja Warrior of een bootcamp. Het schepencollege gaf maandag al eens het goede voorbeeld.
The post Stad plaatst sportcont(r)ainer op Krekel-Zuid: “We willen nog meer inwoners aan

Lees meer »

Gratis festival Ratrock verwacht enkele duizenden bezoekers in Harelbeke: “betaalbare drank en goede, originele muziek”

Ratrock is toe aan de 22ste editie en vierde vorig jaar hun 20-jarig bestaan. Wat ooit begon in 2003 als een alternatief rock- en popfestival met 4 groepen: Red Zebra, toen de new wave sensatie in Vlaanderen, Two Russian Cowboys, Traffic Jam en Surf ‘n Turf, is uitgegroeid tot een gerenommeerd festival met duizenden bezoekers.
The post Gratis festival

Lees meer »

Vanaf oktober nog maximum 50 kilometer per uur op Parijse ring

Vanaf 1 oktober mag er op de ring rond Parijs nog maar 50 kilometer per uur gereden worden. Dat heeft burgemeester Anne Hidalgo maandag gezegd, die benadrukt dat een dergelijke maatregel wel degelijk binnen haar bevoegdheden valt. “We zijn er al achttien jaar mee bezig, dus het is niet nieuw”, verklaarde ze op RTL.

Lees meer »

Cercle wisselt in 1/16e finales thuisvoordeel en ontvangt Olympic Charleroi in Brugge

De kalendercommissie van de Pro League heeft vrijdag de definitieve speelmomenten van de zestiende finales in de Beker van België (Croky Cup) bekendgemaakt, de ronde waarin de eersteklassers instromen en waarvoor maandag geloot werd. Voor één wedstrijd wisselt het thuisvoordeel: na overleg met ?het stadsbestuur van Charleroi werd beslist om ?het duel tussen Olympic Charleroi (1e Afd.) en Cercle Brugge

Lees meer »