Bevernaar Dirk (58) eert honderdjarige H-Hartzaal: “Ik heb een jaar lang opzoekingswerk gedaan”

Komend weekend wordt met enkele festiviteiten de honderdste verjaardag van de H-Hartzaal gevierd. De zaal is eigendom van Decanale Werken, doet dienst als gemeenschapszaal en wordt beheerd door een groep vrijwilligers. Bevernaar Dirk Claerhout werkte een jaar lang aan een knappe overzichtstentoonstelling die van 1 tot en met 8 september in de parochiekerk loopt.

Weinig inwoners wellicht die zo begeesterd zijn door de geschiedenis van hun dorp als Dirk Claerhout (58). Dirk houdt alles bij wat Beveren gerelateerd is, in die mate zelfs dat een deel van zijn woning aan de Kallestraat iets weg heeft van een museum. Dirk heeft al vier expo’s op zijn conto. Over de Beverense veldhospitalen en dorpspastoors bijvoorbeeld, professionele tentoonstellingen die hij samen met voormalig medewerker op het gemeentehuis Leo Bonte heeft opgezet. Maar Leo ging met pensioen en dus is deze expo integraal zijn verdienste.

Archief

“Ik heb een jaar lang opzoekingswerk gedaan”, vertelt Dirk. “In onder meer het Alveringems archief op de zolder van ’t Hoge, in dat van de stad Poperinge en van Het Wekelijks Nieuws, van de Congregatie van de Zusters van de Heilige Familie in Ieper en bij de drukkerij van Guido Schoonaert in Roesbrugge. Het heeft mij veel info, meer dan honderd foto’s, tientallen affiches en originele stukken opgeleverd. De tentoonstelling begint eigenlijk al in 1880 met de verkoop van gronden naast de kerk door de familie Garmyn voor opdracht van pastoor Boudeweel uit Beveren. De Zusters van ’t Geloove nemen hun intrek in het gebouw ernaast en er wordt een school opgericht. In 1919 wordt de meisjesschool overgenomen door de Zusters van Boezinge. Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren zij naar Frankrijk gevlucht en in afwachting van een nieuw klooster in het verwoeste Boezinge, namen zij in Beveren hun intrek. Wat later gaat de grond naast het klooster naar de opgerichte vzw Katholieke Jeugdwerken van Beveren a/d IJzer. Stichter van de zaal is Leo De Geeter die op 24 augustus 1923 tot onderpastoor van Beveren wordt benoemd. Hij is nog geen 30 jaar oud en weet burger en boerenjeugd rond zich te verzamelen en samen met hen enkele verenigingen op te richten. In november 1923 komt hij met het plan om een openbare zaal te bouwen. Omdat hij geen grond vindt, wendt hij zich tot pastoor Raecke die de grond naast het klooster ter beschikking stelt. De Geeter gaat rond in Beveren op zoek naar giften en draagt zelf ook 3.000 oude Belgische franken (75 euro) bij… Enkele boerenzonen van ter plekke beginnen in april 1924 met de grondwerken en drie Beverense aannemers – Henri Ooghe, Sylvain Vandenbroucke en Guido Vanoost – bouwen uiteindelijk de zaal. Op 7 september 1924 al wordt ze feestelijk ingehuldigd.”

“Pastoor De Geeter speelde belangrijke rol in plaatselijk verenigingsleven”

Tot aan de komst van pastoor De Geeter was er amper verenigingsleven in Beveren. Dat verandert onder zijn enthousiasme. Een boeren- en boerinnenbond worden opgericht, een zanggilde, retraitebond en vrijwel onmiddellijk ook een plaatselijke toneelgilde.

“Op Brigida-maandag van 1925 vindt al een eerste opvoering plaats”, vertelt Dirk Claerhout. “En er zouden er nog vele volgen! Er is dan nog niet lang sprake van elektriciteit in Beveren. Een memorabele opvoering was die van 7 februari 1926. Er kwam toen een echt paard op het podium waarbij eigenaar Georges Clays dood op zijn paard zat… Bevernaar Georges Candaele leverde een grote bijdrage aan het Beverens toneel. In 65, 67, 69 en 72 schreef, speelde en regisseerde hij vier toneelstukken. Hij en Romain Depuydt uit Roesbrugge werden in 1972 gehuldigd voor 50 opvoeringen van ‘Liza en Prudense’, een onovertroffen hilarisch stuk waarmee ze naar alle parochiezalen van de streek trokken. Kapelaan De Geeter valt in 1926 in onmin met plaatselijke politici en wordt door de bisschop overgeplaatst naar Oostende. Maar zijn drie jaar in Beveren zijn dus van grote waarde geweest.”

Zaalcomité

Eind jaren 70 was de zaal wat in verval en vonden er weinig activiteiten plaats. Pastoor Crevits besliste om ze wat op te knappen en een zaalcomité op te richten. De leden van het eerste zaalcomité waren voorzitter pastoor Crevits, Christian Denut, pastoor Ludo Lepee, Jozef Catteeu, René Desmedt, Andries Bossaert, Leontine Wyckmans, August Vandewalle, Henri Deschrevel, Dirk Maeckelberghe en Christiane Beun. De opeenvolgende zaalcomités zijn tot op vandaag van onschatbare waarde gebleken. Anders dan bij alle andere gemeenschapszalen van groot-Alveringem is in Beveren niet de gemeente eigenaar, maar sinds de jaren 80 Decanale Werken Veurne-Diksmuide. Die laat naar verluidt niet enkel de uitbating, maar ook het onderhoud en de opvolging van de zaal integraal aan het zaalcomité over en tussen 1991 en 2019 lieten zij vele kleine en grote werken doen om de zaal in goede staat te houden. Herstel van dakgoten en dak, de installatie van centrale verwarming, isolatie van het plafond, nieuwe ramen, de aankoop van nieuwe tafels en stoelen en de bouw van een sanitair blok op de speelplaats zijn slechts enkele van die verbeteringswerken. Twee benefietmaaltijden per jaar moeten al die werken helpen betalen. De huidige voorzitter van het zaalcomité is Bevernaar Kris Lamaire.

Op zondag 1 september om 11 uur zingt Katrien Verfaillie zingt in de kerk in en over Beveren. Toegang: 12 euro. Info: Magda Moerman (0473 46 97 74). Om 12 uur: opening van de expo ‘Honderd jaar H-Hartzaal’ door Dirk Claerhout. De expo is vrij te bezoeken van 1 tot en met 8 september tussen 13.30 uur en 17.30 uur.

The post Bevernaar Dirk (58) eert honderdjarige H-Hartzaal: “Ik heb een jaar lang opzoekingswerk gedaan” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Toertocht mountainbike-gravelbike langs privéplekjes

Op zondag 15 september organiseert Mountainbikeclub Zewieties Waregem zijn jaarlijkse MTB Toertocht. De start is aan het Jeugdcentrum aan de Zuiderlaan 46. “We hopen op zowat dezelfde opkomst als vorig jaar toen we 500 deelnemers mochten verwelkomen”, vertelt organisator Christophe Piesschaert. “We hebben ons parcours ook aangepast voor gravelbikers. Er zijn twee verzorgde bevoorradingen voorzien
The post Toertocht mountainbike-gravelbike

Lees meer »

Chirojongens tevreden met opkomst op de startdag

Zondag 8 september was de startdag bij de Chirojongens. Hun lokaal is in de Leysafortstraat 26. “De opkomst was even groot als vorig jaar”, zegt groepsleider Dave Vantyghem. “Er zijn zo’n 25 procent nieuwe leden bijgekomen. We zijn tevreden en zijn benieuwd wat het nieuwe jaar zal brengen. Iedereen is altijd welkom.” Naast Dave is
The post Chirojongens tevreden

Lees meer »

Van Joël tot Gaspard en Odard

In de Roeselarestraat in Hooglede werd volgend viergeslacht in beeld gebracht: overgrootvader Joël Provoost (83), grootvader Chris Provoost (54), vader Jordy Provoost (28) en jongste telg Odard Provoost (geboren op 17 juli). Gaspard (3) is zijn trotse broer. (foto JT)
The post Van Joël tot Gaspard en Odard appeared first on KW.be.

Lees meer »

Weerdiensten waarschuwen met code rood voor explosieve situatie in Centraal-Europa: “Enkele maandhoeveelheden aan neerslag in slechts paar dagen tijd”

Na een zeer warme zomer in Centraal-Europa heeft de herfst nu een stevige greep op het continent. De komende dagen ontstaat er een explosieve weersituatie die zal zorgen voor extreme neerslag in Centraal- en Oost-Europa. In Tsjechië, Oostenrijk, Polen en Slowakije worden op sommige plekken meerdere maandsommen aan neerslag verwacht binnen enkele dagen. In de Oostelijke Alpen is zelfs 1

Lees meer »

Mannen als bij wonder slechts lichtgewond na zwaar ongeval op E403 in Roeselare

Bij een verkeersongeval op de E403 richting Kortrijk zijn dinsdagavond twee automobilisten gewond geraakt. Hun voertuigen raakten zwaar verhakkeld maar als bij wonder raakten de twee mannen slechts lichtgewond. De E403 was korte tijd volledig afgesloten.
The post Mannen als bij wonder slechts lichtgewond na zwaar ongeval op E403 in Roeselare appeared first on KW.be.

Lees meer »

4 op 10 Vlamingen stemde in 2024 anders dan in 2019: bekijk in detail de kiezersbewegingen per partij 

38 procent van de Vlamingen stemde afgelopen verkiezingen in juni op een andere partij dan 5 jaar geleden. Dat blijkt uit nieuw kiezersonderzoek van de Universiteit Antwerpen. Ze brachten de kiezersbewegingen tussen de Vlaamse partijen in kaart. Wie kon kiezers van andere partijen overtuigen? En hoeveel moesten partijen precies prijsgeven aan elke tegenstander? Bekijk hier het overzicht.

Lees meer »

Speelpleinwerking Jakkedoe sluit tevreden de zomer af: “We hebben voldoende moni’s”

Vrijdag 30 augustus was aan Steuren Ambacht de allerlaatste dag van de speelpleinwerking Jakkedoe. “De traditionele ‘frietjesdag’, waar toch een 170-tal kinderen op afgekomen is”, zegt jeugdconsulente Kimberly Tanghe. “Het dagelijkse gemiddelde de voorbije twee maanden was een 120 tot 130-tal inschrijvingen.”
The post Speelpleinwerking Jakkedoe sluit tevreden de zomer af: “We hebben voldoende moni’s” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Actievoerders plaatsen banken voor chillende jongeren op Katelijneplein in Brussel, maar stad haalt ze weer weg

De 50 banken die actievoerders zondagavond op het Sint-Katelijneplein in Brussel hadden geplaatst zijn woensdag door arbeiders van de stad verwijderd. De actie ging uit van enkele Brusselse organisaties die het er niet mee eens zijn dat cafés en restaurants op het Sint-Katelijneplein steeds grotere terrassen mogen zetten en op die manier ontmoetingsplekken van jongeren inpalmen.

Lees meer »