Schepen Wout Maddens hekelt evolutie naar CASH-punten in landelijk Kortrijk: “Tast leefbaarheid dorpen aan”

Met de komst van het CASH-punt in Bellegem zal er voortaan één afhalingspunt voor cashgeld zijn voor de deelgemeenten Bellegem, Kooigem en Rollegem. Dat is niet naar de zin van de Kortrijkse schepen van Ruimtelijke Ordening Wout Maddens (Team Burgemeester). “De banken wentelen hun verantwoordelijkheid af.” Batopin is een NV opgericht door de vier ‘grote’ banken om de service te centraliseren.

Enkele weken geleden leverde het Kortrijkse stadsbestuur een vergunning af voor het plaatsen van een CASH-punt in de Kortrijkse deelgemeente Bellegem. Batopin, de NV die gezamenlijk werd opgericht door de grootbanken KBC, Belfius, ING België en BNP Paribas Fortis om dergelijke bankautomaten te voorzien, maakte namelijk werk van een CASH-punt op de parking naast de kerk in Bellegem. Dat was nodig nadat een kantoor van KBC verdween.

Kortrijks schepen van Ruimtelijke Ordening Wout Maddens (Team Burgemeester) hekelt de evolutie die gaande is richting CASH-punten. “Ik vind dat Batopin er makkelijk over gaat om de gemeentebesturen een stuk van de openbare ruimte te laten voorzien voor dergelijke punten. Dit is typisch voor de Vlaamse ruimtelijke ordening en eigenlijk wel een verder afbouwen van de service. Bovendien kan je op deze CASH-punten enkel geld afhalen en niet inwisselen. Dat heeft te maken met de technische vereisten die het gebouw vergt en de veiligheidsuitrusting. Cash blijft volgens mij een legaal betalingsmiddel.”

Leefbaarheid achteruit

De Belgische federale regering sloot deze legislatuur een akkoord over de dekkingsgraad van de CASH-punten van Batopin. Kort samengevat stelt die dat er in stedelijke gebieden telkens in een straal van twee kilometer rond je een CASH-punt moet zijn. In landelijke gebieden gaat dat over vijf kilometer. “Aan die voorwaarden is hier voldaan, maar de leefbaarheid in de dorpen gaat er hierdoor toch op achteruit”, klinkt het bij Maddens.

“Op dit moment is er nu dit ene CASH-punt voor de deelgemeenten Bellegem, Kooigem en Rollegem. Ook in Marke en Bissegem, die toch wel verstedelijkte gebieden zijn, is er slechts één punt waar je cash kan afhalen. Dat gaat dan nog over kantoren van ‘kleinere’ banken. De banken wentelen hun verantwoordelijkheden op dit punt af.”

The post Schepen Wout Maddens hekelt evolutie naar CASH-punten in landelijk Kortrijk: “Tast leefbaarheid dorpen aan” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zoon aan school afgehaald met 2,3 promille: “Een schande”

Met meer dan 2 promille alcohol in het bloed ging een 34-jarige man in Izegem ’s namiddags zijn zoon aan school ophalen. Hij kon worden geklist en moest het in Kortrijk aan de politierechter uitleggen.
The post Zoon aan school afgehaald met 2,3 promille: “Een schande” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vier generaties op een rij: Van Jozef tot Jules

In de Nieuwstraat in Kemmel konden we dit viergeslacht fotograferen. Stamvader is Jozef Debrabander (86) uit Nieuwkerke. We zien hem op de foto samen met zijn zoon Lieven Debrabander (57) uit Dranouter, kleinzoon Brecht Debrabander (27) uit Kemmel en achterkleinzoon Jules, die geboren werd op 19 mei. (EF)
The post Vier generaties op een rij: Van Jozef tot Jules

Lees meer »

Vanaf oktober nog maximum 50 kilometer per uur op Parijse ring

Vanaf 1 oktober mag er op de ring rond Parijs nog maar 50 kilometer per uur gereden worden. Dat heeft burgemeester Anne Hidalgo maandag gezegd, die benadrukt dat een dergelijke maatregel wel degelijk binnen haar bevoegdheden valt. “We zijn er al achttien jaar mee bezig, dus het is niet nieuw”, verklaarde ze op RTL.

Lees meer »

Opnieuw acht voetbaldoelen los op Heuvellandse speelpleinen : levensgevaarlijk, zegt CD&V

Bij een speelpleincontrole tijdens de afgelopen zomervakantie bleken opnieuw acht voetbaldoelen los te staan op diverse speelpleinen. “Deze bevindingen komen een jaar na het tragische ongeval op 10 september 2023, waarbij een kind van tien verongelukte op het speelplein in Kemmel”, zegt Nathan Duhayon van CD&V. “En we vinden ze verontrustend.”
The post Opnieuw acht voetbaldoelen los op Heuvellandse

Lees meer »

Deliveroo levert nu ook dierenvoeding

De koerierdienst Deliveroo levert nu ook dierenvoeding op sommige plaatsen in ons land. Het heeft hiervoor een exclusief partnerschap afgesloten met de keten Tom&Co, zo staat dinsdag in een persbericht.

Lees meer »

De Parette organiseert eerste sneukeltocht in Harelbeke

Dienstencentrum De Parette vond een originele manier om hun werking in de kijker te zetten: al sneukelend de buurt rond lokaal De Parette verkennen en op de tussenstops nader kennismaken met de vrijwilligers van het Dienstencentrum die een woordje uitleg geven over de werking. “Het opzet is van deze eerste editie een jaarlijkse sneukelwandeltocht te maken”, luidt het.
The

Lees meer »

Olympic Brugge schenkt 3.000 euro aan ALS Liga

Onlangs kreeg voorzitter Frank Verhelst van atletiekvereniging Olympic Brugge de diagnose ALS. Jeugdtrainster Nele Geeroms zette daarop samen met het bestuur een actie op het getouw om geld in te zamelen ten voordele van de ALS Liga in ons land. Door een grootschalige verkoop van snoepzakjes, zo’n vijfhonderd in totaal, samen met enkele giften van
The post Olympic Brugge

Lees meer »

Tributebands zetten tijdens Isotopia XL de Izegemse markt in vuur en vlam: “Markt kan tot 6.000 fans aan”

Zaterdag 14 september wordt opnieuw een volle markt verwacht voor Isotopia XL. Dit keer werd voluit de kaart van de tributebands getrokken. Zo zal je ABBA, Arno, U2 en Rammstein aan het werk zien. “En je hoort nauwelijks verschil”, zegt coördinator Simon Van Walleghem.
The post Tributebands zetten tijdens Isotopia XL de Izegemse markt in vuur en vlam: “Markt

Lees meer »

“Dacht dat we eerste en tweede werden”: Belgen vallen net naast podium in wegrit bij junioren mannen, Noor Orn-Kristoff pakt titel

Felix Ørn-Kristoff heeft zich op het EK wielrennen in Limburg tot Europees juniorenkampioen gekroond in de wegrit. De 18-jarige Noor triomfeerde na 129,7 kilometer tussen Heusden-Zolder en Hasselt. Matijs Van Strijthem en Nio Vandevorst vielen net naast het podium. Vandevorst: “Eerlijk: ik wist op het einde niet dat er nog drie man weg was. Ik dacht dat we eerste en

Lees meer »