Rolstoelpatiënt Kristof (39) teleurgesteld nadat hij uitgesloten wordt voor deelname aan Waregem Koerse: “Ik keek hier enorm naar uit”

Een trap van een merrie kostte Kristof Roose uit Middelkerke dertien jaar geleden bijna het leven. Op vandaag is hij nog steeds aan het revalideren en is hij grotendeels aan een rolstoel gekluisterd. Dinsdag had hij normaal deelgenomen aan de Horse Race 4Brain op Waregem Koerse, maar dat gaat 24 uur voor de start opeens niet door. “Dit had een nieuwe mijlpaal moeten zijn”, reageert Kristof aangeslagen.

15 maart 2011: het lijkt een ver verleden, maar voor Kristof is het een dag die hij nooit meer zal vergeten. Vanaf die dag hing zijn leven zeven weken lang aan een zijden draadje. En gevochten heeft hij, want hij leeft… En hoe.

Kristof – op dat moment al drie jaar aan het werk bij Quality Stud, een paardenfokkerij – kreeg die dag een stamp vol in het gezicht van een van de merries. “Die paarden liepen bij mooi weer telkens met hun veulens in de wei”, herinnert Kristof zich nog levendig. “De bedoeling was om samen met mijn collega twee merries en hun veulens naar de stal te brengen.”

Verkeerde plaats op verkeerd moment

En dan liep het mis. “Een van de merries gaf me met haar achterpoten een stop in mijn gezicht”, gaat het verder. “Naar verluidt vloog ik meters ver weg. Je moet weten als zo’n paard een stamp geeft, daar zit enorm veel kracht achter. Ik vermoed dat het dier haar veulen wou beschermen tegenover de andere merrie. Het zal niet op mij gemunt geweest zijn, maar ik liep op dat moment op de verkeerde plaats en kreeg de klappen.”

Het resultaat van die harde trap was niet min. Kristof liep verschillende breuken op aan zijn schedel. Het gevolg? Ruim zeven weken in comateuze toestand. “Ik moest alles opnieuw leren: slikken, spreken, en stappen… Ik kon niets meer. Ik keerde meteen 25 jaar terug in de tijd, want op dat moment was ik amper 25. Op vandaag revalideer ik nog steeds. Ik heb nog voor alles een rolstoel nodig, alleen voor korte afstanden kan ik mij met krukken verplaatsen. Al lukt dat niet zoals het hoort, want mijn linkerarm is op vandaag nog steeds verlamd”, aldus Kristof.

Gek van paarden

Die paarden, daar blijft hij ondanks het ongeval gek van. “Paarden zijn al sinds mijn achtste levensjaar in mijn leven. Zo ben ik eigenlijk bij Quality Stud beland. Het was de stiefvader van mijn vriendin van toen die me dat had gevraagd. Ik bood de dierenarts ondersteuning als die veulens ter wereld bracht en verzorgde ze nadien ook verder.”

“Dat was een unieke ervaring, eentje die ik nooit meer vergeet. Die trap heeft mijn liefde voor de dieren niet verminderd. Paarden maken op vandaag nog steeds een groot deel van mijn leven uit”, aldus Kristof.

Geen reden

Waregem Koerse organiseert elk jaar de Horse Race 4Brain, een duorace met als doel een breed publiek te informeren over het behoud van gezonde hersenen en de bewustwording van hersenaandoeningen. Waregem Koerse werkt voor het project samen met 4Brain, de non-profitorganisatie van de Gentse Professor neurologie Dr. Paul Boon.

Het prijzengeld – dit jaar 15.000 euro – wordt door de winnaar telkens geschonken aan het goede doel.

Kristof had normaal aan de start van de race moeten verschijnen, maar kreeg maandag een telefoontje dat hij nu toch niet mag deelnemen. “Dit had een nieuwe mijlpaal moeten zijn. Ik heb geen exacte reden gekregen, maar het zou met een eventuele epilepsieaanval te maken hebben. Het is echter al drie jaar geleden dat ik een aanval kreeg. Ik ben er het hart van in. Ik keek hier enorm naar uit.”

Veiligheid eerst

Volgens Bram Vandewalle, CEO van Waregem Koerse, is veiligheid prioriteit bij Waregem Koerse. Toen de federatie recent vernam dat Kristof Kentucky Horse Wear zou vertegenwoordigen tijdens de Horse Race 4Brain, greep ze in.

Kristof nam twee weken geleden nog deel aan een training die georganiseerd werd voor de deelnemers aan de 4Brain Race. Alles verliep vlekkeloos en Kristof was er helemaal klaar voor, maar omwille van de beperkte mobiliteit van Kristof heeft de Belgische Renfederatie nu in extremis beslist om Kristof niet te laten deelnemen.

“Zeer jammer voor Kristof uiteraard, maar het zal een troost zijn voor hem dat Katrien Vandekerckhove zijn plaats inneemt”, duidt Vandewalle. “Katrien is de verantwoordelijke van PAARDenKRACHT, het goede doel dat aan Kentucky Horse Wear wordt gekoppeld tijdens de 4Brain Race. PAARDenKRACHT in Veldegem zet paarden in als co-therapeuten tijdens de behandeling van mensen met een handicap.”

(JR/LV)

The post Rolstoelpatiënt Kristof (39) teleurgesteld nadat hij uitgesloten wordt voor deelname aan Waregem Koerse: “Ik keek hier enorm naar uit” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Iran laat Oostenrijkse gevangene vrij

Een Oostenrijker die in Iran om onbekende redenen in de gevangenis zat, is vrijgelaten. Dat meldt Mizan Online, het mediabureau van de rechterlijke macht, en de Oostenrijkse autoriteiten bevestigen het nieuws.

Lees meer »

Evento viert 5-jarig bestaan met verjaardagsweekend: “Nieuwe snoepwand moet nieuwe klanten lokken”

Evento, de zaak van Evelien Kimpe aan de Roeselaarsestraat in hartje Moorslede, bestaat vijf jaar. Die verjaardag laat Evelien niet zomaar passeren. Op 27 en 28 september organiseert ze een feestweekend waarin klanten ook de nieuwe snoepwand kunnen ontdekken.
The post Evento viert 5-jarig bestaan met verjaardagsweekend: “Nieuwe snoepwand moet nieuwe klanten lokken” appeared first on KW.be.

Lees meer »

1.000 flessen glijmiddel en slachtoffers die infusen toegediend kregen: steeds meer details over seksfeestjes Sean ‘Diddy’ Combs

Sean ‘Diddy’ Combs (54) – ooit één van de meest invloedrijke muziekmagnaten – ziet zijn imperium afbrokkelen. De Amerikaanse rapper is gearresteerd en aangeklaagd voor onder andere sekshandel en afpersing. Eerder beschuldigden tien vrouwen hem al van seksueel misbruik en drogering. Iets wat de hiphoplegende bikkelhard blijft ontkennen. Maar nu onthullen huiszoekingen schokkende details over zijn seksfeestjes: “Er werden duizend

Lees meer »

Ex-Europees marathonkampioen mountainbike Wout Alleman naar WK in VS: “Hopelijk opnieuw superdag”

Wout Alleman (28) verschijnt zondag aan de start van het wereldkampioenschap mountainbike op de marathonafstand. In Snowshoe, in de Verenigde Staten, ambieert de Otegemnaar, die vorig jaar de Europese titel veroverde, een mooie uitslag. “Na een mindere zomer voel ik me net op tijd weer goed.”
The post Ex-Europees marathonkampioen mountainbike Wout Alleman naar WK in VS: “Hopelijk opnieuw

Lees meer »

Meer openbare verlichting in Zwevegem

In september 2022 werd beslist om, naar aanleiding van de enorme stijging van de energieprijzen, ’s nachts de lichten te doven tussen 23 en 6 uur. “Deze beslissing bleek de juiste keuze te zijn want de elektriciteitsprijzen lagen in 2022 en 2023 respectievelijk 80% en 116% hoger dan in 2021. Pas in de zomer van 2024 zijn de energieprijzen behoorlijk

Lees meer »

Overgangsraad van bestuur Standard bekend, CEO Pierre Locht blijft aan boord “tot het verkoopproces van de club is afgerond”

Met een officieel communiqué heeft Standard de overgangsraad van bestuur bekendgemaakt. Daarin zetelen CEO Pierre Locht – die voorlopig aanblijft -, financieel directeur Giacomo Agneli en David Shaw van A-Cap – een grote investeerder van 777 die de controle over verschillende beleggingsprojecten heeft overgenomen. 777 Partners zetelt niet langer in de raad van bestuur van de Rouches.

Lees meer »

Expo ‘KUNST ontsluierd’ in Ieper helpt vrouwen in Afghanistan

Ondanks dat de Taliban in augustus 2021 de macht opnieuw overnam in Afghanistan en daarbij de rechten van vrouwen fel beknotte, blijft de beweging Moeders voor Vrede actief in het Aziatisch land. “Goed verscholen werken we met drie klassen van telkens 25 meisjes van 15 jaar hoopvol verder aan hun toekomst”, zegt bezielster Jennie Vanlerberghe.
The post Expo ‘KUNST

Lees meer »