Jeugdcentrum Monsalvaet bestaat 75 jaar: “Hier worden vriendschappen voor het leven gesmeed”

De poort van Monsalvaet in Westouter staat op zaterdag 31 augustus open voor iedereen naar aanleiding van de 75ste verjaardag van het jeugdcentrum. “Hier werden vriendschappen of zelfs relaties voor het leven gesmeed”, vertelt Bert Gilté, voorzitter van de vzw KSA Hemen.

Al net na de Tweede Wereldoorlog werd het vroegere herenhuis van de burgemeester van Westouter door de familie Vandromme als kamphuis ter beschikking gesteld. “Het huis kreeg toen al de welluidende naam Monsalvaet, verwijzend naar de graalburcht in de legende van koning Arthur”, vertelt Bert Gilté. “Ook dankzij de burgemeester kreeg KSA langs de toenmalige zandwegel naar de Rodeberg – nu de Schomminkelstraat – een stuk grond ter beschikking voor een nieuw heem. In augustus 1949 kwam de bisschop het nieuwe Monsalvaet inzegenen.”

Gastvrije plek

De KSA-hemen bestaan uit Lanceloot (22 bedden), Parsifal (40 bedden) en Monsalvaet (53 bedden). In de zomer kunnen op het domein nog 24 slapers in hun eigen tent terecht. Het gebouw verbeeldt tot op vandaag een burcht met een torentje en gaanderij, zuilen en kanteeltjes. “Dankzij het enthousiasme van velen en de steun door de overheid werd het domein stelselmatig uitgebouwd en gemoderniseerd. “Het bestuur van de vzw KSA Hemen, de medewerkers en vrijwilligers zetten het werk van de pioniers nog steeds in dezelfde geest verder. “Zo blijven de hemen een gastvrije plek voor talrijke jeugd- en jeugdbewegingsgroepen, voor sociale organisaties maar ook voor vriendengroepen en families, die er een heerlijke vakantietijd kunnen beleven.”

“Wie hier op jeugdkamp kwam, komt zeker nog terug naar Heuvelland”

Tijdens de vakantieperiode doet de vzw een beroep op vrijwilligers om het jeugdheem te runnen. Zo zijn Lieven Debosscher en Greta Courtens uit Wondelgem al jaren aanwezig wanneer er groepen logeren. Lieven werkte op het provinciaal secretariaat in Roeselare en is na zijn actieve loopbaan samen met zijn vrouw Greta op vrijwillige basis blijven werken voor de vzw. “We verdelen de vakantieperiode onder een aantal gezinnen. Wij nemen de laatste weken van de grote vakantie voor onze rekening”, zegt Lieven, die de voorbije jaren een evolutie zag in de groepen. “We krijgen nog altijd jeugdverenigingen over de vloer, maar zien het heem ook geboekt door sport- en muziekverenigingen of zelfs een groep misdienaars. Ook Kazou, de jeugddienst van de CM, heeft de weg naar Westouter gevonden.”

Mooie herinneringen

Op jaarbasis realiseren de drie huizen samen zowat 15.000 overnachtingen door een 150-tal groepen. Meer dan 90 procent van de overnachtingen wordt geboekt door jeugdgroepen. Veel huidige toeristen hebben Heuvelland op die manier ook tijdens hun jeugdjaren ontdekt. “Ze houden er mooie herinneringen aan over die lang in het geheugen blijven hangen. Niet zelden werden hier vriendschappen en zelfs relaties gesmeed voor het leven”, vult Bert Gilté nog aan.

In 1949 opende het jeugdcentrum voor het eerst de deuren. © repro EF

Heuvellands schepen van Toerisme Bart Vanacker (Gemeentebelangen) kan dat alleen maar beamen. “De organisatie staat al die jaren synomiem voor een gestructureerde werking. Wie hier op jeugdkamp kwam, komt zeker nog terug naar Heuvelland en verkent ook andere dorpen. En dat komt ons toerisme ten goede.” De schepen kent Monsalvaet van de uitstappen met het Ieperse VTI. “In Monsalvaet werden traditioneel bezinningsmomenten gehouden. En in de vrije momenten konden we ravotten op de Rodeberg.”

De 75ste verjaardag van Monsalvaet wordt gevierd op zaterdag 31 augustus. “Om 14.30 uur zegenen we de hemen opnieuw in, net zoals 75 jaar geleden”, verduidelijkt Bert Gilté het dagprogramma. “We onthullen ook een bijzondere stapsteen en een tijdslijn op een groot wandpaneel. Die tijdslijn werd ook uitgewerkt in een publicatie die we daar lanceren.”

Na de officiële jubileumviering en zegening volgt een belevingstocht door de hemen, geflankeerd met een bar en randanimatie voor de kinderen. Om 18.30 uur organiseren de Vrienden van KSA Noordzeegouw een geanimeerd avondprogramma. “We eindigen onze feestdag met een zangstonde bij het vuur”, besluit de voorzitter.

De organisatoren vragen om je aanwezigheid te bevestigen via [email protected]. De Schomminkelstraat wordt voor de festiviteiten afgesloten voor verkeer.

The post Jeugdcentrum Monsalvaet bestaat 75 jaar: “Hier worden vriendschappen voor het leven gesmeed” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Unizo en lokale ondernemers organiseren kopstukkendebat in Gistel

Wie goed geïnformeerd naar de stembus wil trekken, kan zich op woensdag 18 september informeren tijdens een kopstukkendebat in zaal Zomerloos. “We hopen opnieuw op een mooie opkomst”, klinkt het bij Dirk Braet van de Handelaarsbond.
The post Unizo en lokale ondernemers organiseren kopstukkendebat in Gistel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nelis en Yakari zijn Belgisch kampioen beerpong

Nelis Himpe uit Lichtervelde en Yakari Pyckavet uit Hooglede zijn de nieuwe Belgische kampioenen beerpong. Onder de teamnaam ‘On met la Patate!’ wisten ze na een finale vol spanning aan het langste eind te trekken tegen Gilles Brouckaert en Senne Vandecaveye.
The post Nelis en Yakari zijn Belgisch kampioen beerpong appeared first on KW.be.

Lees meer »

Orlando Bloom verloor 23 kilo voor nieuwe thriller ‘The Cut’: “Ik dacht letterlijk dat ik zou sterven”

Orlando Bloom viel zo’n 23 kilo af voor zijn nieuwe film ‘The Cut’. Dat vertelde de 47-jarige acteur in gesprek met ‘Variety’ en ‘People’. Bloom werd niet alleen fysiek, maar ook “mentaal uitgedaagd” tijdens het afvallen voor de nieuwe prent, waarin hij een bokser speelt die moet afvallen om terug te keren naar de ring voor een laatste kans op

Lees meer »

KIJK. Stralende Margot Robbie voor het eerst met babybuik op de rode loper

Margot Robbie (34) is voor het eerst sinds het nieuws van haar zwangerschap bekendraakte op de rode loper verschenen. De Australische actrice poseerde onder meer samen met haar man Tom Ackerley (34) op de screening van de film ‘My Old Ass’. Een tijdje geleden werd Margot wel al eens gefotografeerd op Wimbledon. Ook toen was haar zwangere buik al goed

Lees meer »

Brugse politie aanziet Club-Dortmund als risicowedstrijd

Op woensdag 18 september om 21 uur neemt Club Brugge het in het Jan Breydelstadion op tegen het Duitse BVB Dortmund in het kader van de UEFA Champions League. Deze wedstrijd wordt beschouwd als een risicowedstrijd. Het stadsbestuur en de lokale politie nemen veiligheidsmaatregelen om alles in goede banen te leiden.
The post Brugse politie aanziet Club-Dortmund als risicowedstrijd

Lees meer »

Vooruit Ledegem telt negen nieuwkomers: “Er is absoluut nood aan oppositie”

Het worden in Ledegem zondag 13 oktober ‘saaie’ gemeenteraadsverkiezingen want met Lijst Burgemeester en Vooruit zal de kiezer slechts kunnen kiezen uit twee lijsten. Zoals eerder vermeld haakt Groen af. Vooruit trekt met een volledige lijst naar de stembus. “We hopen dat we worden beloond voor ons oppositiewerk”, zegt lijsttrekker Caroline Seynhaeve (59).
The post Vooruit Ledegem telt negen

Lees meer »