“Hier mogen de teugels hélemaal los”: massa volk smult van zonovergoten Waregem Koerse

Waregem Koerse trok opnieuw alle registers open. De legendarische Gaverbeekhippodroom was met 35.000 mensen tot de nok gevuld. Die genoten volop van het allerbeste wat de Belgische paardensport te bieden heeft en vergaapten zich op het society-event van het jaar aan de oogverblindende hoeden en outfits. 177 jaar na de allereerste editie is Waregem Koerse populairder dan ooit. “Hier vieren we het leven!”

Een massa volk, (gelegenheids)paardenfanaten, bakken ambiance én een stralende zon boven de bekendste hippodroom van België. Alle ingrediënten waren opnieuw aanwezig om van Waregem Koerse een knalfeest te maken.

En ook al heeft de zomer twee maanden lang gekwakkeld, wanneer de beste paarden van dit land langs – en over – de Gaverbeek draven, schakelen ook de weergoden met plezier een versnelling hoger. Geen weerman of -vrouw die het op de eerste dinsdag na de laatste zondag van augustus – Waregem Koerse heeft zo zijn eigen manier om de jaarlijkse datum te prikken – aandurft om slechte prognoses de wereld in te sturen.

Champagne en pintjes

Donkere wolken of regendruppels waren opnieuw niet te zien, daar in Waregem. Dresscode van de dag: zonnebrillen en rieten hoeden. Die laatste door een trouwe sponsor opnieuw gul aan de ingang gedistribueerd.

De dagelijkse sleur werd collectief aan de toegangspoorten in de Holstraat gelaten, klaar voor een dag lang zorgeloos genieten van paardensport op topniveau. De teugels mochten weer even hélemaal los.

Katrien Clinckaert met kleinzoon Rowan. © Kurt Desplenterde kleine Rowan. © Kurt Desplenter

In de vele vip-loges en -tenten met een frisse en altijd goedgevulde champagneglazen, aan de voet van de tot het laatste zitje ingenomen tribunes schuimden de koelgetapte pintjes rijkelijk. Voor het tweede jaar op rij werden die in herbruikbare bekers geserveerd, met een kraaknette hippodroomvloer als resultaat.

Op het gras en gravel van de renbaan ontlokten toppaarden met tot de verbeelding sprekende namen als General Desjy, Premier Vert, Jerko de Kerser en Typhoon Wilma menig oehs en aahs bij de massa kijklustigen, die opnieuw vol enthousiasme de wedkantoren opzochten.

Waregem Koerse maakte opnieuw zijn status als officieuze afsluiter van de zomer(vakantie) waar. Feest, vrijheid, blijheid. Het zou zomaar de baseline kunnen zijn van het oudste eendagsevenement van ons land.

Patricia Creyne. © Kurt Desplenter

Waregemse Mount Everest

Dat beaamt ook Patricia Creyne (58) uit Westkapelle. “Ik kom hier al meer dan twaalf jaar”, kirt ze. “Ik wil dit feest gewoon niet missen. En elke keer zorg ik dat ik een passend hoofddeksel op heb.”

“Twee jaar geleden behoorde ik tot de finalisten van de Hat Trophy. Maar ik geniet vooral van het feest. Er gaat niks boven deze dag” – Patricia Creyne

Dat is dit jaar niet anders. Patricia knutselde eigenhandig een soort Waregemse Mount Everest in elkaar: een bergtop vol paarden. “Het creatieve proces is haast even leuk als de hoed dragen.”

“Het thema? The sky is the limit, een duidelijke knipoog naar Willy Naessens. Ik hoop dat ik opnieuw opgemerkt wordt voor zijn Hat Trophy. Twee jaar geleden behoorde ik al tot de finalisten. Maar eigenlijk geniet ik gewoon van het feest. Er gaat echt niks boven deze dag.”

Helemaal uit Molenbeek

Waregem Koerse trekt een pak volk uit eigen regio, maar ze komen van heinde en verre naar dé paardenhoofdstad van het land. Daar is Sonja Dellon (60) uit Molenbeek het perfecte voorbeeld van. “Dit is mijn eerste keer en ik val van de ene verbazing in de andere”, glimlacht ze.

Sonja Dellon uit Molenbeek (rechts), met een vriendin. © Kurt Desplenter Kurt Desplenter

“Toen ik zestig werd, heb ik een groot verjaardagsfeest gegeven met stro als thema. De hoed die ik die avond op had, lokte erg veel bijval uit. Hiermee moet je naar Waregem Koerse, kreeg ik te horen. Dus ben ik hier. Dit is uniek. Ondernemend Vlaanderen en de gewone man staan hier schouder en schouder, zoiets heb je bij ons in Brussel niet. Ik was geen paardenfanaat, maar nu ben ik verkocht. Volgend jaar ben ik hier opnieuw.”

Puzzel valt in elkaar

Voor Bram Vandewalle, algemeen directeur van Waregem Koerse, valt de puzzel opnieuw in elkaar. “Ze moeten ons hierboven toch wel erg graag zien”, glimlacht hij. “De enige factor die we niet in de hand hebben, is ons opnieuw gunstig gezind. Elk jaar opnieuw is het fantastisch om te zien hoe onze Gaverbeekhippodroom volloopt. Daar doen we het voor. Puur genieten.”

Bram Vandewalle, directeur Waregem Koerse. © Kurt Desplenter

Hoewel het voor Bram de drukste de dag van het jaar is, neemt hij toch de tijd om enkele races te bekijken. De ponywedstijden, nieuw dit jaar, waren heel mooi om zien. En ook de Horse Race 4 Brain voor het goeie doel heb ik van dichtbij gevolgd. Net als de Grote Steeple Chase van Vlaanderen, natuurlijk.”

Al is hij vooral bezig met van hot naar her rennen. “Hoeveel stappen ik vandaag zal gezet hebben? Vraag me dat rond middernacht nog eens. Maar het zullen er toch een paar tienduizenden zijn.”

Amper één maand oud

De prijs voor de jongste toeschouwer gaat zonder twijfel naar de kleine Rowan. Amper één maand oud, maar in de veilige armen van oma Katrien Klinckaert (54) uit Waregem ligt hij zalig te dromen. Van renpaarden, hoogstwaarschijnlijk. “We hebben zelfs een matching outfit”, glundert oma Katrien. “Rowan een petje met een paardje op, ik een hoed met dezelfde afbeelding. Vanaf nu kom ik elk jaar met mijn kleinzoon naar hier.”

Katrien Clinckaert met kleinzoon Rowan. © Kurt Desplenter

Rowen en ik hebben zelfs een matching outfit. Vanaf nu kom ik elk jaar met mijn kleinzoon naar Waregem Koerse” – Katrien Klinckaert

Ook Katriens dochters Elena (26) en Nele De Waele (30) zijn van de partij. “Een jaarlijkse familietraditie”, knipoogt die laatste. “Ik ben goudsmid en kledingontwerper en heb dit jaar voor mijn zus en mezelf een hoed gecreëerd.”

“Mijn exemplaar is volledig uit metaal opgetrokken. Ik heb er drie dagen fulltime aan gesoldeerd. Goed voor een dertigtal uur. Ik ben er apetrots op. Maar Waregem Koerse is voor ons vooral quality time. Genieten van het gezin, (oude) bekenden tegen het lijf lopen en vooral het leven vieren. Hier schijnt de zon altijd!”

Katrien Clinckaert met dochters Nele en Elena De Waele en de kleine Rowan. © Kurt Desplenter

Jaarlijkse afspraak

Dat vinden ook Hanne Ameye (40, Tielt), Tineke Mahieu (41, Anzegem), Cherly Vanbecelaere (35, Waregem) en Leen Cool (41, Izegem.). De vier hartsvriendinnen maken van Waregem Koerse een jaarlijkse afspraak.

“De datum van volgend jaar staat nu al in onze agenda”, klinkt het in koor. “Wij komen voor de sfeer en de vriendschap, maar blijven voor het feestje. We plaatsen een gokje en drinken een goed glas. Met mate? Vooral met máten”, schateren ze het uit.

Hanne Ameye, Tineke Mahieu, Cherly Vanbecelaere en Hanne Cool maken van Waregem Koerse een jaarlijkse uitstap. © Kurt Desplenter

Het kwartet is op hun paasbest uitgedost. “Voor Waregem Koerse halen we het onderste uit de kast. Ofwel doe je het goed, ofwel helemaal niet”, knipogen ze.

Hoogmis van de paardensport

Waregem Koerse, dat staat synoniem met een weddenschap plaatsen. Iets wat al ruim dertig jaar bij Philip Van Biervliet (64) uit De Haan. De verkoper van hoefijzers is bookmaker in bijberoep en wil Waregem Koerse voor geen geld ter wereld missen. “Dit is de hoogmis van de paardensport in België”, zegt hij.

Bookmaker Philip Van Biervliet. © Kurt Desplenter

“Vroeger deed ik tot 200 wedstrijden per jaar, nu nog een 25-tal. Maar Waregem Koerse is nog steeds de belangrijkste afspraak. Goed voor tien procent van mijn jaaromzet. Mooi weer, blije gezichten en paardenraces van topniveau, als bookie kan je niks meer wensen.”

“Er zijn uitschieters tot 500 euro, maar de meesten houden het bij een weddenschap van een bescheiden 5 of 10 euro” – Philip Van Biervliet, bookmaker

Hoeveel de mensen zo inzetten, willen we nog weten. “Er zijn uitschieters tot 500 euro, maar de meesten houden het bij een bescheiden 5 of 10 euro. Wie wedt, leeft veel harder mee, hé. Waregem Koerse is altijd goed voor een duizendtal weddenschappen. Die vele kleintjes maken één groot.”

Zelf geniet Philip ook van Waregem Koerse. “Het is gewoon geestig. Een lange dag en je moet er je hoofd goed bijhouden, maar vanavond rijd ik moe maar voldaan naar huis. Sowieso.”

Nationale feestdag van Waregem

Het laatste woord geven we aan een groepje trotse Waregemnaars. Dries Bernaert (40), Jessica Kerkhove (34), Julie Steen (42) en Steven De Tollenaere (43) staan met argusogen de races te volgen. “Dit is een topdag”, vertelt Dries met pretoogjes. “We wonen alle vier in Waregem, we moeten hier gewoon zijn.”

“Ik ben van Veurne afkomstig, maar Waregem Koerse is de perfecte inburgeringscursus. Dit kan je met niks vergelijken” – Julie Steen

Julie knikt. “Ik ben van Veurne afkomstig, maar Waregem Koerse is de perfecte inburgeringscursus. Ik ben hier nu voor de derde keer en het blijft me verbazen. Dit kan je met niks vergelijken. De sfeer, de uitgelaten mensen… Dit is onze nationale feestdag.”

Waregemse vrienden Dries Bernaert, Jessica Kerkhove, Julie Steen en Steven De Tollenaere. © Kurt Desplenter

Na de Koerse pikken de twee koppels hun kinderen op en trekken ze naar het afsluitende vuurwerk. “En dan is het opnieuw aftellen naar volgend jaar. We kunnen niet wachten.”

Oh ja, de Grote Steeple Chase van Vlaanderen werd trouwens gewonnen door Placenet van de Britse stal van Caroline Tisdall, met de Franse jockey Johnny Charron. Een verrassing van formaat, want het paard in kwestie liet topfavorieten als Premier Vert en Gino Des Dunes achter zich.

© Kurt Desplenter

The post “Hier mogen de teugels hélemaal los”: massa volk smult van zonovergoten Waregem Koerse is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Na pauze van twee jaar: Justin Bieber werkt weer aan nieuwe muziek

In 2022 moest Justin Bieber plotseling op de rem trappen door een gezichtsverlamming. Wat begon als een korte pauze, groeide uiteindelijk uit tot een onderbreking van twee jaar – deels omdat hij ook vader werd. Maar de popster is terug van weggeweest en duikt nu weer de studio in om nieuwe muziek te maken.

Lees meer »

Veurnse stratenloop viert jubileum met halve marathon

De negende editie van de Veurnse stratenloop ‘Laat Mie Moar Lopen’ op vrijdag 13 september wordt een bijzondere editie, want de vereniging bestaat tien jaar. Daarom staat er een bijkomende discipline op het programma: de halve marathon.
The post Veurnse stratenloop viert jubileum met halve marathon appeared first on KW.be.

Lees meer »

Laura Vandewynckel trok met kunstwerk door geboortedorp

Het Kunstenfestival heeft vorige zondag zijn deuren gesloten voor dit jaar. Op de zolder van de pastorie stond een werk opgesteld van kunstenaar Laura Vandewynckel (38) en haar team. Laura is afkomstig uit Poperinge en genoot van deze thuismatch om in eigen streek werk te kunnen tonen. Met een installatie trok ze in de lente door het dorp en geraakte

Lees meer »

Pastoor van Scherpenheuvel is regisseur van misviering paus: “35.000 hosties besteld bij zusters Clarissen in Sint-Truiden”

Eind september krijgt ons land voor het eerst in 29 jaar pauselijk bezoek. Paus Franciscus zal zijn doortocht afsluiten met een misviering op zondag 29 september in het Koning Boudewijnstadion. “We hebben 35.000 hosties besteld bij de zusters Clarissen in Sint-Truiden”, zegt Luc Van Hilst, pastoor van Scherpenheuvel en regisseur van de misviering.

Lees meer »

Plaatsverboden tegen veroorzakers van overlast in Oostende werpen hun vruchten af: “Samen zorgen we voor een veilige stad”

Afgelopen zomer diende tegen zeven verschillende personen een plaatsverbod te worden uitgevaardigd nadat ze herhaaldelijk voor overlast zorgden nabij de Drie Gapers en Venetiaanse Gaanderijen in Oostende.
The post Plaatsverboden tegen veroorzakers van overlast in Oostende werpen hun vruchten af: “Samen zorgen we voor een veilige stad” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Grensstreek geteisterd door diefstallenplaag van en uit voertuigen: “Wees extra waakzaam in de komende, donkere periode”

De voorbije maand werden opvallend veel voertuigdiefstallen gepleegd. Dat het een plaag is, blijkt uit de cijfers. In een maand tijd al vier keer zoveel als dezelfde periode vorig jaar. Ook bij de politiezone Grensleie vloeken ze. “We zetten nochtans in op verhoogde patrouilles en wijkgerichte controles”, klinkt het.
The post Grensstreek geteisterd door diefstallenplaag van en uit voertuigen:

Lees meer »

“Ik won de strijd die al bij mijn geboorte begon”: paralympisch kampioene Léa Bayekula is blikvanger op Memorial Van Damme

Noem haar geen ster of idool, want zo voelt ze zich niet. Léa Bayekula (29), vrijdag een van de blikvangers op de Memorial, wil wel een voorbeeld zijn, een inspiratie voor kinderen die net als zij met een handicap leven en voor wie haar twee gouden medailles op de Paralympische Spelen bewijzen dat topsport geen onbereikbare droom hoeft te zijn.

Lees meer »