Heel wat West-Vlamingen in selectie voor EK wielrennen in ons land

Bondscoach Sven Vanthourenhout heeft dinsdagnamiddag in de Velodroom Limburg in Heusden-Zolder zijn achtkoppige selectie bekendgemaakt voor de wegrit bij de mannen op de Europese kampioenschappen wielrennen, die van 11 tot 15 september in Limburg gehouden worden.

Het parcours van de 220 kilometer lange wegrit is divers, met een stadscircuit, maar ook passages waar de koers hard gemaakt zou kunnen worden op de kasseienstroken en in de heuvels. Toch is een sprint het meest waarschijnlijke scenario, temeer omdat de laatste hindernis op zowat veertig kilometer van de meet in Hasselt ligt.

Daarom zitten er met Jasper Philipsen, Tim Merlier, Jordi Meeus en Wout van Aert vier snelle jongens in de selectie. Tim Declercq, Laurenz Rex, Jonas Rickaert en Bert Van Lerberghe zijn de overige vier namen. Jenno Berckmoes, Edward Theuns en Julie Vermoote staan op de reservenlijst. Vooraf zijn er duidelijke afspraken gemaakt omtrent de rolverdeling, benadrukte Vanthourenhout tijdens het persmoment. De verwachting is dat Philipsen en Merlier als sprinters uitgespeeld zullen worden, met Meeus in een ondersteunende rol als lead-out. Van Aert kan dan weer mikken op een ontsnapping.

Tijdrit

In de tijdrit bij de mannen werden de twee Belgische plaatsen toegewezen aan Yves Lampaert en Victor Campenaerts. Remco Evenepoel is na een zware zomer, met daarin de Tour de France en de Olympische Spelen, opnieuw aan het trainen, maar het herstel duurt wat langer dan verwacht en onder meer met het oog op het WK van eind deze maand in Zürich, waar hij in de tijdrit de titelverdediger is, werd er beslist om hem niet te laten aantreden op het EK in eigen land.

Vrouwen

Bij de vrouwen is Lotte Kopecky dan weer de opvallende afwezige in de selectie voor de wegrit. De regerende wereldkampioene op de weg geeft de voorkeur aan de tijdrit, nadat ze in Parijs op de olympische tijdrit de smaak te pakken kreeg. Vanwege een valpartij greep ze daar nipt naast de medailles. Dat betekent wel dat de medaillekansen in de wegrit gekelderd zijn. Ook bij de vrouwen is het immers de verwachting dat het tot een sprint zal komen. Het is dus aan Alana Castrique, Audrey De Keersmaeker, Valerie Demey, Marion Norbert-Riberolle, Marthe Truyen, Jesse Vandenbulcke, Fien Van Eynde en Margot Vanpachtenbeke om de koers hard te maken. Mieke Docx en Marieke Meert zijn de reserves.

Organisatie

Voor België is de organisatie van een EK bij de elite een primeur. In 2009 vond het EK wel al eens in Hooglede-Gits plaats, maar toen waren er enkel wedstrijden bij de junioren en beloften. Pas vanaf 2016, met het EK in het Franse Plumelec, worden er ook wedstrijden bij de elite gehouden. Ons land kon de wegrit op het EK, zowel bij de mannen als de vrouwen, nog nooit winnen.

Op het EK van vorig jaar in het Nederlandse Drenthe ging de Europese titel naar de Fransman Christophe Laporte, die het haalde van Wout van Aert. In de tijdrit was onze landgenoot toen goed voor brons, net als Kopecky in de wegrit.

The post Heel wat West-Vlamingen in selectie voor EK wielrennen in ons land is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Man lichtgewond nadat hij met wagen op betonnen vangrail knalt langs Expresweg in Waregem

Een oudere man is dinsdagavond lichtgewond geraakt bij een spectaculair ongeval langs de Expresweg in Waregem. Op het kruispunt met de Verbindingsweg maakte de bestuurder rond 20.45 uur een verkeerd manoeuvre waardoor hij met zijn zwarte Opel op de betonnen vangrail reed. Die fungeerde als een schans waardoor zijn wagen omhoog schoof en uiteindelijk meters verder op zijn zijkant in

Lees meer »

Holstra Wevelgem-Moorsele wil plaats in top drie bemachtigen: “De verwachtingen zijn hoog”

In tweede landelijke van het herenbasketbal is Holstra Wevelgem-Moorsele begonnen met een klinkende zege op het veld van BC Lamett Deerlijk-Zwevegem. Het werd 58-73. Zaterdag komt House Of Talents Kortrijk Spurs Two op bezoek in Evenementenhal De Schelp.
The post Holstra Wevelgem-Moorsele wil plaats in top drie bemachtigen: “De verwachtingen zijn hoog” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Resultaten enquête Team Harelbeke bekendgemaakt: “Stadsbestuur is gebuisd op mobiliteit en communicatie”

Team Harelbeke, het kartel tussen CD&V en Open Vld, bevroeg de Harelbekenaar met een enquête die iedereen binnenkreeg. Het stadsbestuur is volgens de enquête ‘gebuisd’ op vlak van mobiliteit en communicatie. Lijsttrekker Michaël Vannieuwenhuyze doet ook een oproep: “Ga alsjeblieft stemmen, dan kan het resultaat een correcte weergave zijn.”
The post Resultaten enquête Team Harelbeke bekendgemaakt: “Stadsbestuur is gebuisd

Lees meer »

Schade aan auto, verlichtingspaal en dak nadat 86-jarige tractorbestuurder controle verliest

In de Monseigneur Schottestraat in Jonkershove (Houthulst) zorgde de bestuurder van een tractor zaterdagavond voor schade aan verschillende voorwerpen na een ongeval. Dat gebeurde nadat de 86-jarige bestuurder een bocht verkeerd inschatte, daarbij een auto raakte en een verlichtingspaal afreed die op een dak van een huis viel. De bejaarde man raakte lichtgewond.
The post Schade aan auto, verlichtingspaal

Lees meer »

Dam in zuidwesten van Polen stroomt over – Storm Boris eist vijf levens in Roemenië, bergwandelaar in Oostenrijk bedolven door lawine

In verschillende landen in Centraal-Europa houden inwoners hun hart vast voor cycloon Boris. In enkele dagen tijd valt ongeveer net zoveel regen als gemiddeld in vier maanden. Tienduizenden huishoudens zitten zonder stroom en verschillende dorpen zijn al geëvacueerd. In Roemenië zijn zeker vijf mensen omgekomen en Polen, Slowakije, Hongarije, Oostenrijk en Duitsland bereiden zich voor op het hoge water. Volg

Lees meer »

Hinder bij heraanleg kruispunt Afrikalaan en Vliegtuiglaan in de aanloop naar de nieuwe Verapazbrug in Gent  

In Gent starten vandaag voorbereidende werken voor de heraanleg van het kruispunt van de Afrikalaan en de Vliegtuiglaan. Het Agentschap Wegen en verkeer waarschuwt bestuurders voor hinder. Het kruispunt krijgt extra afslagstroken en bredere fiets- en voetpaden. De werken moeten begin 2025 afgerond zijn, voor de nieuwe Verapazbrug in gebruik genomen wordt die de ring langs het nieuwe kruispunt zal

Lees meer »