Zwaar vervoer ergert de bewoners van Lissewege

De blijvende problemen met zwaar vervoer in Lissewege en Zwankendamme zit de plaatselijke bewoners erg hoog. Diverse raadsleden verwoordden maandagavond hun bekommernissen tijdens de Brugse gemeenteraad.

Al zes jaar vraagt Geert Van tieghem (N-VA) het stadsbestuur om actie te ondernemen: “Toen was het al vijf voor twaalf. Er werd een tonnageverbod ingevoerd en er wordt enkel plaatselijk verkeer toegelaten. at helpt niet om zwaar verkeer te bannen. Hoeveel overtredingen zijn al vastgesteld en boetes uitgedeeld?”

Ook Jean-Marie De Plancke (Open VLD), Dolores David (Vooruit), Janos Braem (Groen), Stefaan Sintobin (VB) en Joannes Logghe (CD&V) namen het op voor de Lissewegenaars.

Twee voorstellen

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) was misnoegd: “Vlak voor de verkiezingen geeft men hier de indruk dat het stadsbestuur en de politie niks doen. We hebben de bewoners twee voorstellen gedaan: een verandering van rijrichting in de dorpskom en een knip in de Ter Doeststraat. Die radicale ingrepen wensen de Lissewegenaars niet.”

“Bijgevolg hebben we ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’ ingevoerd in Lissewege en Zwankendamme. Dit vergt heel wat inspanningen van de politie, omdat een anonieme motor wagens moet volgen. Dit jaar heeft onze politie 199 uren gecontroleerd, ze moest hiervoor 81 personeelsleden inzetten. Er zijn 1514 wagens gevolgd, 37 automobilisten hebben het plaatselijk verkeer genegeerd.”

“Er waren daar elf vrachtwagens bij, die hadden allemaal een plaatselijke bestemming. Daarnaast kregen we vijf meldingen van buitenlandse truckers die zich vastgereden hadden en begeleid door de politie achteruit Lissewege moesten buiten rijden. zij hadden allemaal waze gevolgd.”

Tunnel

“Hoogtebegrenzers zijn geen optie, want dan kunnen de brandweerwagens, de verhuisauto’s en de wagens van IVBO Lissewege niet meer binnen. Een snelheidsremmer in en geklasseerd dorpskern plaatsen is geen evidentie, het brugje aan het Lisseweegs vaartje kan dit niet eens dragen. De enige oplossing op lange termijn is een nieuwe weg met tunnel ter hoogte van de Canadezenstraat. Zo ontlast je de dorpskom, maar is geen prioriteit voor Infrabel”, aldus Dirk De fauw.

The post Zwaar vervoer ergert de bewoners van Lissewege is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Martin Heylen duikt in zijn rijke tv-verleden in ‘40 jaar reilen en Heylen’: “Hierna mogen de mensen me terug vergeten”

“Bekend zijn is vervelend” en toch keert Martin Heylen (68) terug in de schijnwerpers met zijn nieuwe reeks ‘40 jaar reilen en Heylen’. Daarin duikt hij in zijn rijke archief en bezoekt hij mensen die hem door de jaren heen zijn bijgebleven. En hoewel Heylen nog niet aan stoppen denkt, begint de twijfel soms toch toe te slaan. “Ik wil

Lees meer »

“Het tast de geloofwaardigheid aan: is dit het moment voor theater?”: Carl Devos na “beschamende” impasse in Vlaamse formatie

“De Vlaamse formatie heeft veel weg van een dolle draaideurenkomedie,” schrijft politicoloog Carl Devos. Hij fileert het gebrek aan “ernst, professionalisme en vertrouwen” dat leidde tot een gênant schouwspel. Een vertoning die niet snel vergeten zal worden. Desondanks benadrukt Devos het belang van professionalisme tussen de onderhandelaars. “Als het dan niet goed zit tussen een handvol mensen, heeft dat verdergaande

Lees meer »

Apple en Google verliezen rechtszaken en moeten miljarden euro’s betalen: “Grote overwinning voor Europese burgers”

Apple moet 13 miljard euro terugbetalen aan Ierland. Dit heeft het Europese Hof van Justitie dinsdag bekendgemaakt in zijn vonnis over deze zaak. Volgens de Europese Commissie was er sprake van ongeoorloofde staatssteun. Dezelfde rechtbank heeft ook een definitief vonnis uitgesproken tegen Google. Die techgigant zal een boete van 2,4 miljard euro moeten betalen.

Lees meer »

Net als in ‘Kalm Waes’: CEO, piloot en arts getuigen hoe meditatie en stilte hun leven veranderden

Helemaal zen en “100 procent zeker dat hij terugkomt” verliet Tom Waes het boeddhistisch centrum na een stilteretraite voor zijn programma ‘Kalm Waes’. Wat zo heilzaam is aan uren, zelfs dagen zitten én zwijgen op het meditatiekussen, en hoe het hen kalmeert in hun eigen drukke levens, weten ook deze ex-CEO, piloot en kinderarts. “De eerste keren vond ik het

Lees meer »

Maand rijverbod voor autohandelaar na vlucht voor politie: “Zijn vriend reed na de controle zelfs nog 201 km/u”

Een 41-jarige autohandelaar uit Harelbeke zal het binnenkort voor een tweede keer nog eens 15 dagen zonder zijn rijbewijs moeten doen. In Waregem reed hij aan hoge snelheid weg van de politie en bleek hij teveel alcohol te hebben gedronken. Echt onder de indruk bleken hij en zijn passagier echter niet.
The post Maand rijverbod voor autohandelaar na vlucht

Lees meer »

Na groepsgesprek van twee uur is de Vlaamse formatie weer (even) gered: “Met de juiste toegevingen kan het snel gaan”

Tijdens een twee uur durende therapeutische sessie rookten de Vlaamse toponderhandelaars donderdagmiddag samen de vredespijp. Nadat iedereen zijn hart had gelucht, werd een agenda met de inhoud afgesproken voor de volgende dagen. N-VA, Vooruit en CD&V beseffen dat ze tot elkaar veroordeeld zijn. Zaterdag buigen ze zich opnieuw over de grote resterende knelpunten. Formateur Matthias Diependaele (N-VA) herhaalt niet langer

Lees meer »

“Elke dag trekken we 10 rijbewijzen in”: waarom politie sinds juni jacht maakt op bestuurders die gsm’en achter stuur

Gsm-gebruik achter het stuur blijft een groot probleem. Sinds 1 juni 2024, de dag waarop de politie in de kustprovincie veel strenger begon toe te zien op dergelijke inbreuken, werden al 936 rijbewijzen ingetrokken. “Mensen moeten beseffen dat afleiding tijdens het rijden supergevaarlijk is”, zegt Filiep Jodts, de grote baas van het parket West-Vlaanderen.

Lees meer »

Na controverse met Joost Klein: nog altijd geen duidelijkheid over deelname Nederland aan Songfestival 

Het is nog altijd niet duidelijk of Nederland volgend jaar zal deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. De Nederlandse openbare omroep AVROTROS heeft van de EBU, de organisator van het Songfestival, uitstel gekregen om een definitieve beslissing te nemen over de deelname. De omroep overweegt om niet langer deel te nemen aan het Songfestival nadat Joost Klein dit jaar werd gediskwalificeerd voor

Lees meer »