Muzikant-gids Pol Ranson brengt lezing over doedelzaktraditie in Parrot Pavilion

In het Begijnhofpark plaatst kunstenaar Nico Dockx in het kader van de Triënnale After Paradise vanaf 31 augustus zijn ‘Parrot Pavilion’. Onder deze originele tentconstructie mogen deze nazomer Kortrijkse verenigingen activiteiten organiseren voor iedereen. GidsenPlus Leiestreek vzw bijt op zondag 1 september de spits af met een gratis lezing over de doedelzaktraditie.

In de ontmoetingsplek ‘Parrot Pavilion’ geeft muzikant-gids Pol Ranson op 1 september van 15 tot 17 uur een lezing over de doedelzaktraditie in Vlaanderen, opgevrolijkt met enkele deuntjes op een Vlaamse doedelzak.

“Waar is de doedelzak uitgevonden? Spontaan denk je aan Schotland. Daar is de doedelzaktraditie inderdaad nog bijzonder levendig. Maar verrassend genoeg vinden we in Vlaanderen oudere afbeeldingen van de doedelzak dan in Schotland. In de Gravenkapel bij de Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk in Kortrijk worden doedelzakspelertjes afgebeeld op de zwikken bij het schilderij van Graaf Gwijde Van Dampierre, bekend van de Guldensporenslag in 1302. Uit zijn persoonlijk psalmboek blijkt dat de graaf zich graag liet omringen door minnestrelen met vedels, harpen, fluiten en doedelzakken. Dit en veel meer verneem je tijdens mijn lezing”, licht Pol een tipje van de sluier.

Parrot Pavilion

Het paviljoen werd op initiatief van Be-Part, Platform voor actuele kunst in de zomer van 2023 voor het eerst opgebouwd in Waregem. Nu reist het paviljoen door naar Kortrijk. De oorspronkelijke materialen worden hergebruikt. Nico Dockx stelde een programma samen met kunstenaars uit diverse disciplines en staat het paviljoen open voor lokale organisaties.

Het volledige programma – met onder meer workshops, line dance en een volksetentje – van het Parrot Pavilion vind je terug op Parrot Pavilion | Triënnale Kortrijk (triennalekortrijk.be).

The post Muzikant-gids Pol Ranson brengt lezing over doedelzaktraditie in Parrot Pavilion is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bruggelinge riskeert celstraf voor lasterlijke aangifte tegen politiemotard: “Zij is een totale hufter in het verkeer”

Een 34-jarige Bruggelinge diende een klacht in tegen de politiemotard die haar op de bon slingerde. Nu riskeert Z.N. zes maanden cel wegens lasterlijke aangifte. “Ze wou enkel wraak nemen”.
The post Bruggelinge riskeert celstraf voor lasterlijke aangifte tegen politiemotard: “Zij is een totale hufter in het verkeer” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Niet de plek om over voetbal te praten”: daags na scherp interview brengt Kevin De Bruyne met vrouw Michèle bezoek aan Ronald McDonald Huis

Kort nachtje na de nederlaag tegen Frankrijk. Kevin De Bruyne is vanmorgen samen met zijn vrouw Michèle Lacroix naar het Ronald McDonald Huis – dat vijf jaar bestaat – getrokken. Over zijn zeer scherp interview van gisteravond en zijn virale “ik stop”-uitspraak wilde de aanvoerder van de Rode Duivels niet praten.

Lees meer »

Start van Jong Keukengeweld draait uit op fiasco: website voor reserveringen urenlang onbruikbaar

De doorstart van Jong Keukengeweld blijkt net iets te succesvol te zijn. Het concept waarbij mensen jonger dan 35 jaar aan een goedkopere prijs gastronomisch kunnen gaan eten, is bij de start zo populair dat de website urenlang problemen kent, zoals lange laadtijden en reservaties die blijven vasthangen. “We hadden gedacht dat het succesvol ging zijn, maar niet in deze

Lees meer »

242.000 euro kwijt in amper enkele weken: hoe Bulgaarse criminelen bedrijf oplichtten met amper één telefoontje

In de Kortrijkse rechtbank werd een celstraf van acht maanden gevraagd voor drie Bulgaren die beticht worden van oplichting. In 2017 legden ze een bedrijf in de luren, waarna ze in drie stortingen 242.000 euro overschreven op een valse rekening. “We probeerden het geld nog te blokkeren, maar het was al weg.”
The post 242.000 euro kwijt in amper

Lees meer »

“Verenigd Rusland” van Poetin claimt overwinning bij regionale verkiezingen

De partij “Verenigd Rusland” van president Vladimir Poetin heeft de overwinning opgeëist bij de regionale verkiezingen in het land die afgelopen weekend plaatsvonden in 83 regio’s in het land. Tijdens een persconferentie heeft de interim-secretaris van het algemeen comité van de partij, Vladimir Jakoesjev, gezegd dat de kandidaten van de partij alle 25 mandaten voor regionale leiders die op het

Lees meer »

Zware brand in werkstal op boerderij in Kalmthout

In de Heikantstraat in Kalmthout woedt sinds vrijdagochtend een stevige brand in een boerderij. Het vuur ontstond in één van de loodsen op het terrein. Er zijn gelukkig geen gewonden. De loods, die dienst doet als werkstal, lijkt wel volledig verloren te zijn.

Lees meer »