Brugge pakt uit met plan voor de open ruimte

Tijdens de gemeenteraad van maandag 26 augustus zal schepen Franky Demon een plan voor de open ruimte ter goedkeuring voorleggen. Brugge wil investeren in open ruimte en die ruimtes met elkaar verbinden.

De openbare agenda telt 67 punten. Opmerkelijk is het plan ‘open ruimte’ dat het stadsbestuur opstelde, in navolging van het Beleidsplan Ruimte Brugge, het ruimtelijk toekomstplan voor 2050 dat eerder al is goedgekeurd.

Groenblauwe ruimtes

“In dat plan hebben we ons voorgenomen om tegen 2050 alle groenblauwe open ruimten te verbinden met elkaar”, legt urbanisatieschepen Franky Demon uit. Groenblauwe ruimten zijn natuurgebieden en waterlopen. Brugge wil polders, bossen en meersen verbinden met de vesten, kloostertuinen en stadsparken.

“Dat doen we via groene straten, dreven, beken, vaarten en kanalen, door te vergroenen, te ontharden en nieuwe open ruimte te creëren. Bij nieuwe bouwprojecten voorzien we meer ruimte voor groen en water.”

Curando

Diverse raadsleden dienden interpellaties in. Pol Van Den Driessche vreest dat de plannen van Curando om het woonzorgcentrum in de Stijn Streuvelsstraat te vervangen door een groter gebouw het zicht op de Adornes-site bedreigen: “Zal dit geen stabiliteitsproblemen voor de Jeruzalemkapel veroorzaken?”

Hij zal ook, net als An Braem (VB), het probleem van de schade aan parken na festivals en feesten aanhalen. Zijn partijgenote Ilse Coopman vraagt oplossingen voor opengepikte vuilniszakken en hekelt het personeelstekort in het nieuwe woonzorgcentrum in de Sint-Pietersmolenwijk: “Daardoor staan 70 kamers leeg, dat is een derde van de capaciteit.”

Benenwerk

Nele Caus (N-VA) wil, net als Andries Neirynck (Groen),weten of het ongeval in het Astridpark tijdens Benenwerk kon voorkomen worden. Laatstgenoemde vraagt ook of het stadsbestuur bereid is om in de zomer van 2025 een opvolger voor het stadsfestival Moods! te organiseren. Daarnaast wil hij weten of de haven Portconnect verkocht heeft.

Geert Van Tieghem (N-VA) vindt het niet goed dat CD&V het aantal elektrische shuttlebussen wil opdrijven: “Het is niet de taak van een stad om openbaar vervoer te organiseren. Brugge moet praten met De Lijn.”

Zwaar verkeer

Stefaan Sintobin (VB) heeft kritiek op het groenonderhoud en blijft zich verzetten tegen de bouw van een moskee in Sint-Andries.

Karin Robert (Groen) hoopt dat een Brugse wijk deelneemt aan de ‘Cittaslow’-filosofie om meer welzijn na te streven. Dolores David (Vooruit) laakt het aanhoudende probleem van zwaar verkeer in Zwankendamme en Lissewege. Tot slot hekelt partijgenoot Pascal Ennaert de discriminatie van alleenstaande ouders met kinderen op de woonmarkt.

The post Brugge pakt uit met plan voor de open ruimte is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

EXCLUSIEF. 5 Vlamingen gaan strijd aan met Philips over toestel voor slaapapneu: “Waar komt die kanker vandaan? Niemand die er op kan antwoorden”

De Nederlandse elektronicareus Philips trof in de VS al een schikking van 1,1 miljard euro over mogelijke gezondheidsrisico’s van hun beademingstoestel tegen slaapapneu. Nu staat het bedrijf ook een grote Europese groepsvordering te wachten, een primeur. Vlamingen Monique (78), Danny (60), Mieke (67)en Dirk (65) sluiten zich daar nu bij aan, omdat ze na jarenlang gebruik van het toestel met

Lees meer »

Primeur: baby’s krijgen voor tegen RSV: “Antilichamen doen kans op ziekenhuisopname met 80 procent dalen”

Voor het eerst kunnen baby’s via een prik met antilichamen beschermd worden tegen RSV. Dat is een virus dat ernstige luchtwegeninfecties kan veroorzaken. In België treden de infecties op als een seizoensgebonden epidemie. Wanneer die epidemie in december piekt, wordt meer dan de helft van de ziekenhuisbedden op de kinderafdelingen ingenomen door baby’s met RSV.

Lees meer »

Post Title

Oostende loopt vol met boeiende personages en die nodigen we graag eens uit voor een Mercatorgesprek. Neem nu priester Pol Dehullu (57), die de voorbije jaren al twee romans uitbracht en momenteel volop schrijft aan een derde. Het zijn spannende verhalen vol humor, waar de tweestrijd tussen goed en kwaad nooit ver weg is.
The post appeared first on

Lees meer »

Daan toont z’n bijzondere kaars in ‘Komen eten’: “Eigenlijk moet iedereen een piemel in de kast hebben”

Vooraleer Daan Alferink in de kookpotten roert, toont hij dinsdagavond in ‘Komen eten’ z’n kleurrijke interieur. Meest opvallende voorwerp: een peniskaars. “Eigenlijk moet iedereen een piemel in de kast hebben”, legt hij uit. “Het is een kaars, maar ik vond het zo’n zonde om hem op te branden. Dus ik heb het touwtje gecastreerd en nu staat hij in m’n

Lees meer »

Ex-Rode Duivel Vital Borkelmans voor rechter wegens rijden onder invloed

De ex-Rode Duivel Vital Borkelmans (61) stond woensdagochtend terecht voor de Brugse politierechtbank voor het rijden onder invloed van alcohol. De voormalige voetballer en huidige voetbaltrainer liep eind vorig jaar in Knokke tegen de lamp. Opvallend: de man stapte zelf uit zijn wagen en gaf meteen toe aan de agenten dat hij te veel gedronken had.

Lees meer »

Van tv tot podcast, de zussen Coorevits zijn alomtegenwoordig: “Bij ons moet je wel tegen een stootje kunnen”

Annelien Coorevits is op zondagavond maar liefst drié keer te zien op televisie. Zo doet ze mee aan ‘De Verraders’ op VTM en schittert ze met haar zus Stephanie in ‘Celebrity Klopjacht’ en ‘De Zussen Coorevits’ op Play4. Dat laatste is ook te beluisteren als podcast. “Wij zeggen alles tegen elkaar. Echt alles.”
The post Van tv tot podcast,

Lees meer »

Duizenden mensen geëvacueerd voor bosbranden in Californië

Duizenden bewoners in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië zijn zondag geëvacueerd voor oprukkende bosbranden. Dat melden Amerikaanse media. Gouverneur Gavin Newsom riep zaterdagavond (lokale tijd) de noodtoestand uit om extra middelen in te zetten in de strijd tegen het vuur. Het ziet er niet naar uit dat er snel beterschap komt.

Lees meer »

400 sollicitanten vinden de weg naar jobbeurs in zaal Kubox in Kuurne

Meer dan 400 sollicitanten bezochten donderdag de jobbeurs in zaal Kubox in Kuurne, waar 54 standhouders op zoek gingen naar de meest geschikte kandidaten voor hun bedrijf. Bezoekers ontvingen bij aankomst een informatiebrochure met details over de deelnemende bedrijven en de openstaande vacatures.
The post 400 sollicitanten vinden de weg naar jobbeurs in zaal Kubox in Kuurne appeared first

Lees meer »